slm

Başlatan HEXF2, 21 Haziran 2005, 08:55:31

HEXF2

@ete ilgilendiğin için çok sağol dostum yalnız bir sorum daha olacak mesaj başı işaret veya tüm işaretlerin silinip hepsinin sonun konması olayı ne hoca bu işaret ne yani  birde  üs iki bir cihazı adres ve mod olarak kontrol ediyor yani üst iki bit bu iş için ayrılmış geriye 0-7 arası bit kalıyor bununlada 256BYTE 'lık alan adreslenir ancak bu kapasite çok az benim için yükleyeceğim sesler genelde 1Kb ve civarı üstelik sample rate'leri de düşük nasıl yapıcaz bu işi bilgisayarda 1Kb alan kaplayan bir ses haporlör çıkışından ISD ye yüklersem ISD de bu kadar alan kaplar diye düşünüyorum ????

ete

@HexF2,

Bildiğin gibi bu alet buton kontrolu ilede çalışıyor. Yani diyelimki 4 ayrı mesajı kayıt ettin. Bu sistemle yapılan kayıtta her mesajın başına mesaj başı ve her mesajın sonuna da mesaj sonu işareti koyuyor bu alet. İşaret derken özel ve kendisinin anlayabileceği bir sinyal sanırım. Sonuçta sen butona her basışta bir sonraki mesaja atlıyor. Nereden bilecek bir sonraki mesah nedir nereden başlar. Tabiiki bu yöntemle biliyor. Ne sen nede ben elime alıp bu aletle oynamadık. Bana kalır ise biraz oynamak lazım. Çok özellikli aletlerin  hemen hepsinde bu şekilde bir karmaşa var. Dolayısıyla alete hakim olmak lazım buda biraz oynayarak olur. Adresleme işine gelince çok iyi anlamadım bende ama başka bir mantık var işin içinde sanırım. Yani diyelimki toplam kapasite 256 Kb bu durumda her bir adrese 1Kb lık bir alan verilmiş gibi geliyor bana. Biraz daha inceleyeyim bakalım.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ete

@HexF2,

Şimdi tekrar baktım data sheet'e. Sandığımız gibi değil. Bir defa adres bitleri 0-9 arası 10 adet bit var. Alte 480 K lık depolama kapasitesine sahip. Bütün modeller aslında aynı hafızaya sahip. Yalnızca örnekleme frekansı değiştirilerek (sanırım dahili filtreler yardımı ile) ses alma kapasiteleri değiştiriliyor.  Adresleme işinde bu 480 K lık hafıza 600 eşit parçaya bölünmüş ve her bir parçaya 0-599 arası adresle ulaşılıyor.
Adresleme modunda 8 ve 9. bitlerin ikisi veya en az birisi sıfır olması gerekiyor idi. Dolayısıyla 599 rakamının karşılığı 1001010111 olmakta ve üst bitler 10 olmaktadır. Sonuçta adresleme için 8 bit yerine 10 bit kullanılıyor. Mesele çözülmüştür. Her bir adres başına yaklaşık 819 baytlık bir kayıt miktarı düşmektedir. Süre olarak 2590 da adres başına 150 ms lik bir kayıt süresi düşmektedir. Demekki beher saniye için yaklaşık 7 adres kullanmak gerekecektir. Kayıt yapılırken beher saniye için 6,6 adres geçildiği varsayılacak ve sonunda kayıt durdurulduğunda yaklaşık ulaştığın adres hesap edilecektir. Gerekirse plyback ile süre yeniden ölçülebilir. Dediğim gibi biraz deneme yapmak gerekiyor. Aslında deneme yapmış arkadaşlar vardır ve deneyimlerini bizimle paylaşsalar iyi olacak ama şimdiye kadar bir ses çıkmadı.

ETE

ISD2590 da örnekleme frekansı 5,3KHz kullanılıyor.
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com