dümeni nasıl çeviririm

Başlatan cirak05, 24 Haziran 2005, 22:29:29

cirak05

Ufak bir model gemi yapacağım ben bunun dümenini step motorlamı yoksa servo ile mi çevirmeliyim?

Malum ufak bir şey olmasıda lazım.

hayalet34

lord

Step motor en iyi seçim...  :)

hamit

eger ufak bır motor olaması gerekıyor ıse servo daha uygun ıstedıgın ufaklıkta step bulman zor olabılır.

z

Model calismalari icin hazir servolar satiliyor.

Direk ucundan ileri-geri yada 270 derece civarinda donus saglayan cikisi var. Tam bu isler icin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

Arkadaşlar bu konuları daha önceleri de konuştuk
madem şimdi ihtiyacınız var o başlıklardan devam edelim konu bölünmesin VE taze kalsın, örnek olarak
https://www.picproje.org/index.php/topic,3737&start=0
bu başlığı daha sonra sileceğim

cirak05

Tabiki siz de kendi açınızdan haklısınız. Ama benim o sayfadaki konu ilgili biraz aramda fark var. Arkadaşın modeli onlarca dolarlık model gemilerden motor resimlerinden görüldüğü üzere...

Ama benim modelim küçük bir şey 3YTL'lik 20cm'lik bir gemiye (zaten kendi motoru var) alıcı verici ve dümeni çevirmek için step mi yoksa servo mu tercihinden ibaret motorun küçük hafif ve kullanım açısından kolaylıklar sağlamasıdır.

Bir de forumu araştırmaktan bahsediliyor. Bu siteyi ben çok beğendim. Bizler için çok yardımcı. böyle bir hazinenin elbetteki kullanılabirliğini düşürmek sadece kendimiz için değil herkese büyük bir haksızlık hatta hırsızlık olur.

Ama forumda istediğim konu ile alakalı birşeyler arattığımda önüme google'dan daha karmaşık başlıklar çıkıyor. İstediğim konuyu bulamıyorum. İstediğimi bulduğumda ise daha kötüsü verilen bağlantılar ve kaynaklara ulaşılamıyor.

aster

tamam o konuda haklısınız, veri tabanı bir kaç yer değiştirdi
kimi konular ilgili yerlerine taşınıyor dolasıyla eski yazılardaki linkler de yeri değiştiği için çıkmıyor yeri geldikçe bunları siliyoruz
arama kısmında isteğinizi belirten değişik kelimeler girin illa bir şeyler çıkacaktır
35 bin msj var bunları düzenlemezsek forum bir müddet sonra daha berbat duruma girecek
sizlerin bu konuya özen göstermenizi istiyorum
çünkü burası hepimize ait herkesten bir parca bilgi var

bizlerinde işi gücü var hergün 5-6 saatimi burada geçirmek her şeyi takip etmek her msj okumak sakıncalı kelimeleri ayıklamak vs bunlarda bizi yoruyor

cirak05

Haklısınız hem de çok haklısınız...

Ben kendi adıma bu konuda daha dikkatli davranacağıma söz veriyorum. :)

bellek

gemi dümeni için eğer profesyonel bir çözüm istiyorsanız yanı rc kumanda ve alıcınız varsa servo motor kullanabilirsiniz ancak basik bir gemi ise biraz yaratıcılığınızı kullanmalısınz. ben yaptığım gemi modelinde dışı kırılmış bir oyuncak arabanın alıcı verici kumandasını kullandım bildiğiniz gib bu oyuncaklarda ileri-geri ve sağa-sola hareket yaptırabiliyorsunuz yanı 2 kanallı bir kumanda 1 kanalı geminin pervane motoruna bağladım diğer kanaldan ise dümeni kontrol ettim gayet güzel oluyor dümen için ayrı bir motor kullandım ve motorun yavaş dönmesi için yine oyuncak arabanın dişlilerinden faydalandım.

asahin11

Step motor ile dümen içevirmen daha yararlı olur. Böylelikle dümenin kaç derece döneceğini kontrol edebilirsin.

barishlee

Model uçak ve gemilerde böyle hareketleri servo motor çok iyi yapıyormuş. düşük akımlı, hafif ve kullanımı basit.
Bence servo tam sana göre.

erhanmete

model servosu en ideali.ayrıca dişli falanda ihtiyacın yok, torku yüksek,sürmesi step motora göre çok kolay ve tabiki servoyuda istediğin açıda döndürebilirsin.fiyatıda uygun 15$ normalleri.hoby shoplarda var.

kartel

kardeş basit ucuz ve pek kullanılmayan bir yöntem geldi aklıma geminin arkasına yatay konumda olmak şartı ile küçük bir pervanesi olan küçük bir dc motor monte edebilirsin kullanımı çok kolay olur ve ilerlemedende dönebilirsin tabii motoru oksitlenmeye karşı yalıtmanı tavsiye ederim
"BAŞARININ ORANI" Konuya Ayrılmış  "ZAMAN" "BİLGİ" "AZİM" ve "İMKAN" Kavramlarının "ETKİSİ" ile orantılıdır.

kartel

aster kardeş şu imzanda yazan cümlelerden ikisi yanlış gibi geliyor bana
dilin amacı insanların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri  içindir amaç yerine geliyorsa bir sorun yok  ama gelmiyor şu an  teknolojinin ilerlediği çağımızda farklı diller yüzünden insanlar iletişim kuramıyorsa ortada ciddi bir problem var demektir türkçeyi bırakıp başka dil arayalım demiyorum örnek olarak şöyle yapılabilir dünyadaki bütün dillerin içinde kullanılan seslendirmesi kolay  harf sayısı az olan kelimeler,yeni anlamları ifade edebilecek kelimeler,bir araya getirilip yeni bir dünya dili yapılabilir ve her dilde olan ama olmaması gereken aynı kelimeye birkaç anlam yüklenen kelimelerin kesinlikle yeni dünya dilinde olmaması gerekir...
insanlığa ibret olsun diye başımdan geçen ilginç bir olayı aktarayım iki katlı bir köy evi  düşünün  ikisinin de ayrı kümesi var birinde yetişkin iki tavuk vardı öteki kümes boştu ben istanbuldan köye giderken iki tavuk ve iki ördek getirmiştim 6 aylıktılar tavuklar küçüktü ördekler o iki yetişkin tavuklar kadar olmuşlardı dördünüde  boş olan öbür kümese koyduk eski tavuklar yeni komşularını hiç beğenmemiş olsa gerekki bizim yavru tavukları yalnız budukları zaman onlara saldırıyorlardı allahtan bizim ördekler arka çıkmışlardıda kurtarıyorlardı onları buraya kadar sorun yok ama bir gün bide ne göreyim eski iki tavuk bizim tavuklar dan birini kıstırmış saldırıyor öteki tavuk dereye doğru koşuyor ben yardım edeyimmi yada neyapacaklar bekleyeyimmi diye düşünürken ikinci tavuğun uzaklaştığı yönden erkek ördek önde dişisi ardında ikinci tavuk sonda olmak üzere koşa koşa geliyorlar iki köylü tavuğa bir iki kanat hareketi yapıp kovalıyorlar ve bizim tavukla beraber geldikleri yöne doğru yürüyüp gidiyorlar özetle yardım çağırmaya giden tavuk ördeklerle gayet iyi iletişim kurmuş olsa gerekki ördekler koşa koşa geldiler bir filistinli kızın söylediği gibi ğaarun aleyküm ğaarun aleyküm ğaarun aleyküm !!hepimize tabii!!  örfe gelince insanlığa yararı olduğu sürece sorun yok ama ya yük olursa ben of luyum ve örflerimiz  gereği eğlenirken silahımı çıkarıp havaya (enazından havaya atılması söylenir) ateş etmem gerkiyor sence bu örfü yerine getirmelimiyim......
denizaltım nasıl güzel olmuşmu
"BAŞARININ ORANI" Konuya Ayrılmış  "ZAMAN" "BİLGİ" "AZİM" ve "İMKAN" Kavramlarının "ETKİSİ" ile orantılıdır.