RDM630 Ucuz Uart RFID Modül

Başlatan LukeSkywalker, 19 Eylül 2015, 12:18:27


LukeSkywalker

#1
Bir tane sipariş ettim. Eğer bahsedildiği gibi çalışıyorsa fiyatı gerçekten çok uygun.

MrDarK

Hocam fiyat olarak pek bir fark görmedim aslında ben; zaten piyasada full SPI'lı olanlarından var.

Aliexpress sitesi : http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-1PCS-LOT-RFID-module-RC522-Kits-S50-13-56-Mhz-6cm-With-Tags-SPI/1216502924.html?spm=2114.01020208.3.12.KZAuEq&ws_ab_test=201526_2,201527_3_71_72_73_74_75,201409_5

MFRC522 ile çalıştığım için zaten donanımsal olarak USART , I2C, SPI haberleşme portları bulunuyor, mode kısmından nasıl konfigure ettiysen o şekilde çalışabiliyor.

Aksine USART ile kullanıldığında haberleşmenin yavaşlığından hızdan kayıp olacağını düşünmekteyim. Tabi amacınız hızlıca bişeyi yapıp bitirmek ise <1sn gibi.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

LukeSkywalker

Bu tür donanımları meslek lisesi öğrencilerine anlatmak zor olabiliyor kimi zaman. Bu sebeple RC522 gibi karmaşık bir yapıya sahip entegre yerine bu tercih edilebilir gibi geldi bana. Bakacağız.

MrDarK

Bencede zor olur bu tarz donanımları anlamaları, hatta bence anlatsanız bile göz aşinalığıyla arduino sayesinde birşeyler yapabilecekler :)

İyiki lisede ASM görmüşüz diye şükür ediyorum şu anda :)
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

LukeSkywalker

Burada maksat RFID prensiplerini kavratmak değil de, proje tabanlı beceri geliştirmek olduğu için konunun bu kısmıyla boğuşmalarını istemiyorum.
Dediğiniz gibi şu da bir gerçek ki ne kadar detaya inilirse konunun akılda kalması o kadar uzun süreli oluyor. Detaylar unutuluyor belki ama ana hatlar akılda kalıyor.

X-Fi

Arkadaşlar anladığım kadarıyla sizler eğitmensiniz meslek lisesinde RFID interface çokda güzel anlatılır. Anlatırsak kafaları karışır diyorsanız herkes alsın birer tane ACR120 yazılımını yapsın kullansın bilgisayarcıdan da hiçbir farkımız kalmasın.

Usart çalışan bir modülden öğrenci hangi fiziksel aşamayı öğrenebilecek? Kaldıki authenticate işlemlerini sırasıyla yapan key değişimini yapabilen çok güzel hazır kütüpaneler mevcut. Meslek lisesi yıllarımda 16F84 ile sayısız uygulama yapmıştık. iyiki yapmışız diyorum. Şimdiki öğrenciler elektronikden korkarak yetişiyor. Bu şekilde teknolojiye hakim olamazlar.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

LukeSkywalker

#7
Alıntı yapılan: X-Fi - 22 Eylül 2015, 10:04:43
Arkadaşlar anladığım kadarıyla sizler eğitmensiniz meslek lisesinde RFID interface çokda güzel anlatılır. Anlatırsak kafaları karışır diyorsanız herkes alsın birer tane ACR120 yazılımını yapsın kullansın bilgisayarcıdan da hiçbir farkımız kalmasın.

Usart çalışan bir modülden öğrenci hangi fiziksel aşamayı öğrenebilecek? Kaldıki authenticate işlemlerini sırasıyla yapan key değişimini yapabilen çok güzel hazır kütüpaneler mevcut. Meslek lisesi yıllarımda 16F84 ile sayısız uygulama yapmıştık. iyiki yapmışız diyorum. Şimdiki öğrenciler elektronikden korkarak yetişiyor. Bu şekilde teknolojiye hakim olamazlar.

İlk önce dersin isminin Alarm geçiş ve kontrol sistemleri olduğunu belirteyim. Ders daha çok güvenlik sistemi montajını anlatan uygulamaları nispeten az,  teorik ağırıklı bir ders.   Bu dersi müfredat kapsamında anlatmaya kalktığımızda öğrencilerin uyukladığını gördük geçtiğimiz yıllarda. Biz de geçiğimiz yıl, öğrencilerle birlikte sıfırdan ev güvenlik sistemi tasarladık ve doğrudan uygulamaya dönüştürdük dersi. Bu yıl da çeşitli dedektör tasarımları, güvenlik sistemi merkezi birimi tasarımı, sms'li alarm cihazları tasarımı, gps+gprs kullanarak uzaktan takip sistemi, RFID kullanarak geçiş kontrol sistemi, görüntü işlemeli güvenlik sistemi gibi projeler yaparak öğrencilerin yaratıcılıklarını artırıp, montaj elemanı olmalarını sağlamak yerine, farklı parçaları kullanıp tasarım yapabilen, işe yarar şeyler üretebilen elemanlar haline getirmek istiyoruz.  Yani demek istediğim şu ki konumuz RFID değil. RFID'yi anlatabileceğimiz bir ders te yok zaten. Belki kablosuz haberleşme sistemleri diye bir dersi olan dal varsa, o dal içerisinde yedirilebilir. Bizim dalımız güvenlik sistemleri.

Hocam RFID konusunda iyi diyorsunuz güzel diyorsunuz da daha uart'ı görünce korkmaya başlayan öğrenciye RFID'nin hangi aşamasını nasıl anlatacaksın? Endüktif reaktansı öğrenemeyen adama bobini nasıl anlatacaksın? İdealler ile gerçekler birbirini tutmuyor malesef.  Gerçekler bir yerde sınırlıyor bizleri de. Meslek lisesine gelen insanlar şu anda eleğin en üstünde kalanlar genelde.  Bundan 15 yıl önceki meslek liseleri gibi değil şu anda yani sizin anlayacağınız.  Başta fen liseleri, anadolu liseleri, ticaret liseleri, imam hatip liseleri ve en sonda meslek liseleri geliyor günümüzde.  İsterseniz bir taşradaki meslek lisesine gidip bir öğretmenin yazılı kağıtlarına göz atabilirsiniz. Okuma yazmayı bilmeyen meslek lisesi öğrencileri var malesef.

Sanıyor musunuz ki herşeyi kafamıza göre anlatabiliriz? Müfredat denilen, verilmesi gereken konular var.  Mesela Güvenlik sistemleri dalındaki modülleri bir açıp okuyun fikir sahibi olmak isterseniz. Herhangi birşey tasarlamayı bırakın, hazır sistemleri nasıl monte edeceğini anlatmayı bile anlatamıyor bu modüller. Yine geliyoruz idealler ve gerçekler konusuna. Biz emin olun elimizden geldiği kadar müfredatı esnetip öğrencilerin üreticiliklerini ve yaratıcılıklarını artırma peşindeyiz. 

Ben elimdeki öğrenciye mikrodenetleyicinin datasheetini göstermeye çekiniyorum çocuk korkup bırakacak diye.  Her sınıftan 1-2 tane meraklı öğrenci çıkar genelde. Onlara da elimizden gelen yardımı gösteriyoruz, bilgimiz dahilindeki detayları, ince noktaları yakalamasını sağlıyoruz, bildiklerimizi aktarmaya çalışıyoruz.

Mesela bu forumda lise öğrencisi olduğunu bildiğim bir kaç arkadaşımız var. Bu arkadaşların gayretlerini gördükçe umutlanıyorum ilerisi için. Fakat hangi okullarda olduğunu sorsanız ya anadolu lisesi, ya fen lisesindeler. Müfredatlarında veya okullarında elektronik ile ilgili bir proje geliştirmeye çalışan bir öğretmene rastlarlarsa şanslılar, ya rastlamazlara? Biz bu tarz öğrencilere meslek liselerinde muhtacız. Bu tür öğrencilerin meslek liselerine gelmeleri sağlanmalı bir şekilde. MTOK denilen sistem bunu amaçlıyordu fakat topluma anlatılamadı ve bir dirençle karşılaştı üniversitelerde.

Gelelim öğrencinin elektronikten korkması olayına. Ben öğrenciye diyelim ki yemekhane otomasyonu yaptıracağım. Öğrenci 11. sınıfa gelmiş, void main ile yeni karşılaşmış hayatında. Ben bu çocuğa RFID konusunu sıfırdan anlatmaya başlasam, bütün registerlarını teker teker açıklasam bir dönemim ona gider. Lise yıllarınızda siz 16f84'ü görmüşsünüz pek çok proje yapmışsınız, güzel.  Biz de bir çok proje yapmak istiyoruz ama detaylara girince ne zaman yeter, ne istekli öğrenci kalır.  Sizin çağınızla günümüz aynı değil. Öğrenci zoru gördü mü arkasını dönüveriyor. 

Yeri gelmişken şunu da söyleyim; sözüm meclisten dışarı, eğitimci yakalayınca nasihat vermeyi çok seven bir toplumuz. Bunun sebebi de toplumun en büyük hastalıklarından birisi olan "bilgi sahibi olmadan fikir yürütme"  olayı sanırım. 

Baştaki mevzuya dönersek gelince inceleyeceğim modülü. Eğer modülün kullanımı kolaysa öğrencilerle yapacağımız bir iki projede kullanacağız. Eğer zor ise RC522 için arayüz mcu'su kullanırız.