DC 0-5V. Giriş / 4-20mA. Çıkış - Dönüştürücü Melzeme Önerisi

Başlatan HAKKITANIR, 01 Ekim 2015, 19:52:03

HAKKITANIR

DC 0-5V. Giriş / 4-20mA. Çıkış - Dönüştürücü Melzeme Önerisinde Bulunabilirmisiniz?
Deneme Yapılıp Kullanılmış Memnun Kalınan İş Gören Malzeme Tavsiyesi İstiyorum.
Malzemeyi 5 V. beslemeli potdan gelen 0-5V. aralığında değişken voltajı, 4-20mA. dönüştürüp uzak mesafeye iletmekde kullanacağım.
Potun orta sinyal ucunu direkt uzak mesafeye iletmekde sorun yaşadığımdan dolayı 4-20mA. yönteminide deneyip görmek istiyorum.
internette 0-5v. in 4-20mA. out converter yazdığımda çok değişik çipler karşıma çıkıyor bazısına erişmek zor bazısıda yüksek fiyatlı.
Bu işe uygun ne tavsiye edilebilir.

f15eagle

Sadece 1 adet ihtiyacınız var ve devre yapmak istemezseniz klemsanın ray tipi hazır çözümlerini kullanabilirsiniz.
http://www.klemsan.com.tr/product/Index/tr-TR/3561/

İçindeki entegreleri not almıştım analog devices'dan entegreler vardı notumu bulursam yazarım.

OG

Amaç pot voltajını uzağa iletmek ise, 4-20mA gibi linear altyapılı taşımaya girmeden RS485 gibi daha basit ve ucuz çözüm öneririm.

Pottaki voltaj değişimi çok çok hızlı değilse,
Pot voltajı bir MCU ADC pine girer (12F675, 12F683 gibi), ölçümü yapılır, SN75176 gibi 50 kuruşluk bir rs485 donusturucu ile direk sürülür.
Alıcı tarafta yine 75176 ve pwm e sahip bir mcu tekrar aynı voltajı elde edebilir.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Maxim


t2

Potu kaldırıp,yerine buton kullanılabilir. Ayar durumu pic hafızasında saklanır. Reset sonrası aynı ayar kullanılır.

HAKKITANIR

RS485 tarzı seri iletişim ile bu işi yapmak istemiyorum, fazla karmaşası ve malzemesi var. Birde seri haberleşme bilmediğim bir işlemci modülü, işin içinden çıkana kadar 2016 geliverir.
Hızda sıkıntısı olacağını düşünmüyorum. İşlemciye elle çevrilen potun bilgisi gidecek sonucda. RS485 herhalde 100 tane potun değerini bile saniyede 100 kere işlemciye rahat iletir.
Uygulamaların hiç birinde hız sıkıntısı olmaz. Potun net konumuda önemli değil. Kullanıcı konumu keyfi ayarlıyor.

Butonlu olarak bu iş sorunsuz çözülür eminim. Çünkü diğer digital girişlerim, analogda sorun çıkaran grup kablolar üzerinden, opto ile işlemciye giriyor ve en ufak sorun çıkarmıyorlar.
Butonlu çözüm geçen hafta aklıma gelmişti. Bu çözümde yazılımda biraz kastırırım ama işin içinden çıkabilirim diye düşünüyorum. Donanımsal olarakda çok ucuz ve kolay bir çözüm aslında.
optolu olduğundan opto giriş ve çıkış beslemeleride ayrı ve bağlantılar net olarak belli. defalarca yaptığım bir uygulama. sorun çıkacağını düşünmüyorum.

Butonlu çözümde sorun tam olarak şurda aslında;
Kullanıcılardan bazıları bu çözümü istemiyor, buna karşın potlu çözümü istemeyen hiç yok. Çünkü buna alışılmış. Pota görsel bir sıkala yapılıp kullanılıyor. Bırakıyor potu istediği yerde iş görülüyor.
Gerektiğinde potu çeviriyor olay bitiyor.
benim iki adet pot bilgisini işlemciye gireceğim düşünülürse mevcut son olarak kalan 2 adet adc pini ile işi kotarılabilir tabiki sinyal bozulma sorunu giderildiğinde.
Bunu butonla yapmak istesek normalde 4 adet birisi kanal seçimi desek en az 3 adet buton gerekiyor. olmayan en az bir işlemci girişi daha gerekecek.

şimdi ben 4-20mA. i daha önce hiç kullanmadım. bu şekilde işi sorunsuz çözersem bunu kullanayım istiyorum. olmazsa butonlu olarak dijital girişlerle çözmem gerekecek bu işi. başka çaremde kalmıyor.
4-20 mA. çözümde askıda kalan net bilmediğim çok kısım var. ama denemeden bunları görmekde mümkün olmayacak gibi duruyor.

4-20 mA. için, bu işe uygun bir çip seçmeliyim galiba. işe buradan başlamalı gibi duruyor. çip önerebilecekler varmı? kullanılıp memnun kalınan bir çip önerilirse sevinirim.


mesaj birleştirme:: 02 Ekim 2015, 12:17:09

bu işe uygun gibi duran otomasyon pano içi modüller ucuz değiller ve genelde DC 24V. beslemeli olanlar bize en uygun gibi duruyorlar.
Bizde de DC24V. besleme yok. 4-20mA. hattın beslemeside bizim işlemci adc beslemesinden çok yüksek kalıyor bazısında DC24V. üzerinden 4-20mA. akım kontrol edilmiş.
Bu bize 250R direnç üzerinden adc ile ölçüm yaparken sorun çıkarırmı bunuda şimdiden bilemiyorum.

Ti nin XTR110 diye bir çipi var. meretin fiyatıda çok yüksek. 5-25mA. dönüşüm yapması çok güzel duruyor. bu durumda 200R dirençle adc okuması yapardık. birde 16 nolu pini ayrık izole DC +15V. ile beslemek gerekiyor diye bir şey okudum. izolesini geçtim DC 15V. elimizde yok hemde yine 5-25mA. eldesi için için kullanılan gerilim yine yukarıda bahsettiğim gibi yüksek kalırmı acaba.

0-20mA. ve 4-20mA. gibi akım kontrol sistemlerinde anladığım kadarı ile bu akımı oluşturmada DC 5V. tercih edilmiyor galiba. DC 10V. üzerinde gerilimler hatta 15 ve 24 V. tercih ediliyor gibi duruyor.
peki ben bu voltajları akımdan gerilime dönüşümde kullandığım current loop direnç denilen 250R - 200R gibi dirençlerden opampa ve ordan işlemciye gideceğim burda sorun çıkmayacakmı? sonucada opampa ordanda işlemciye DC 1-5 volt arası gerilim gidecek ama bu gerilim yalıtılmadan DC24V. dan direnç üzerinde gerilim düşümü yapılarak elde edilmiş olacak burda yalıtım iyi değil denilebilirmi?