Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

Nesnelerin interneti

Başlatan z, 20 Ekim 2015, 20:21:00

z

Yeni bir Pc, telefon vs yi networke bağlayıp internete girmek için şifre vs idi bayağı uğraşıyoruz.

Nesnelerin internetinde bu iş nasıl olacak? Her biri için şifre mi gireceğiz?

Wireles bir modem en fazla kaç nesneyi internete sokabilir?



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mustafa_temel

nesneden kastınız nedir ??? 
ne yapmak istediğinizi pek anlıyamadım ??
"Dünya R-S-T üzerinde döner."

pea

Ipv4 standardı 255'e kadar cihaza destek veriyor normalde. Wireless modemler de bu standarda uyuyor. Tüm cihazlar birden ağa yüklenirse modem sadece yavaşlar mı, yoksa kilitlenir mi bilmiyorum.
Ipv6 standardında bu sayı çok daha yüksek ama güncel durum nedir hiçbir bilgim yok.

"Nesnelerin interneti"/IoT/Internet of Things tamamen pazarlama işi. 3-5$'lık wireless modül ekleyip yapmadıkları reklam kalmıyor, fiyatı 300-500$ oluyor.
TCPIP standardına uydukları için de işleyiş her cihazda aynı.
Wireless modeme bağlamak için de şifreleme protokolüne uymak durumundalar. Yani modemin SSID/ağ adı ve ağ şifresi bu cihazlara tanımlanıyor.

serhat1990

#3
Hocam burada şöyle bir durum var , veri trafiği büyük etken. Çok büyük veri trafiği olmadığı sürece pek fazla interneti zorlamayacaktır. Fakat aynı ağa bağlanabilecek cihaz sayısı varolan ip'lerde biraz sınırlı. Zaten bu IOT teknolojisinin ihtiyaçları olsun , IPv4'ün ihtiyaçları karşılayamaması gibi sebeplerle IPv6 çıktı meydana :) Aynı modeme kaç tane cihaz bağlanabileceği konusu biraz karışık hocam. Teorik'te geçenle pratik pek birbirini tutmuyor. Geçenlerde bir modemin maksimum 30 kullanıcıyı destekleyebilir diye bir özelliğini okumuştum. Normalde bu sayının çok daha yüksek olması gerekiyor , en azından teorikte.


mufitsozen

Alıntı yapılan: pea - 20 Ekim 2015, 23:38:05
Ipv4 standardı 255'e kadar cihaza destek veriyor normalde. Wireless modemler de bu standarda uyuyor. Tüm cihazlar birden ağa yüklenirse modem sadece yavaşlar mı, yoksa kilitlenir mi bilmiyorum.
Ipv6 standardında bu sayı çok daha yüksek ama güncel durum nedir hiçbir bilgim yok.



Hocam bir wifi router'a baglanan eleman sayisinin kisitli olmasinin IP4 ile bir alakasi yok. Genellikle wifi routerlar /24 bir subnetwork ister, bu yuzden baglanabilecek "client" sayisi 253'le kisitlidir. (255--1(broadcast)-1(Wifi Router'in kendi IPsi) ama ornegin openWrt yukleyebileceginiz wifi routerlarda bu bir problem olmaz ve ornegin /16 bir network tanimlayip 65535 "client" tanimlayabilirsiniz.

Wifi routerda kapasiteyi sinirlayan kullanilan frekans ve bagli cihazlara ayrilan bandwidth'dir. Normal olarak sistem yaklasik 12-20 kullanicida trafik yogunlugundan tikanikliga ugrar.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

polleme

Yönetilecek "nesne"lerin mutlaka wifi ile bağlanması gerekmiyor. Günümüzde wifi dışında RFID, NFC, Zigbee, NFC, RF gibi çok sayıda iletişim yöntemi var ve IoT için bunlardan herhangi biri veya birkaçı (hibrit olarak) kullanılabilir. Bu nedenle konuya sadece wifi açısından bakmak yanlış olur. @z hocamızın sorusuna gelince, ortamda wifi kullanılacaksa her "nesne"nin wifi ağına doğrudan katılması gerekmiyor. Bunlar farklı bir iletişim yönetiminin kullanıldığı bir konsantrasyon noktasında toplanabilir ve bu nokta tek bir wifi client gibi ağa dahil olabilir. Böylece örneğin 1000 nesneden gelen veri tek bir wifi client gibi görünür, bu da tek tek her nesnenin ağa dahil olması sorununu aşmayı sağlar.

Wifi ağda IP sınırlaması da sorun değil, gerekirse 255.0.0.0 gibi bir maskla onbinlerce IP kullanıma verilebilir.

t2

Android telefonda  bir ayar görünüyor. yakındaki telefonlara sesle bağlantı kurabiliyormuş. Tiz bir ses duyulabilirmiş. Gençlerin duyabileceği ses.
Yani bu iş sesle de olur.

peko

Alıntı YapYani bu iş sesle de olur.

Olmaz, adı üstünde kendi aralarında konuşacaklar Hocam.

Ben daha çok Buzdolabın içindeki peynirin özel bir hazneye konulmadan peynir ve kaç gr olduğunun algılanması üzerine duruyorum. (Patentlidir)

iletişim bir şekilde halledilir, neyi iletecekler önemli olan nokta bu.
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

t2

Hep ayni marka aynı öz ağırlığa sahip peynir yenirse, uzunluğuna bakıp gramı hesap edilebilir. Aha bu da patent olsun.