Eskiden 8 bit Atarilerde Oynadığımız Ördek Avlama Oyunu Nasıl Çalışır?

Başlatan LukeSkywalker, 21 Ekim 2015, 20:11:02

engerex

mg1980

Hocam, yorumsuz olmadı.İngilizce bilmeyenlere bunun bir iki cümle özeti yok mu ?

makdeniz

@mg1980  Dikkat ettiysen Tabanca tetiğine basıldığında gözle görülemeyen bir süre ekran komple siyah hedef ise beyaz bir alan oluyor...

Tabanca sensörü beyaz kısma denk gelirse hedef vurulmuş siyah alana gelirse vurulmamış olarak algılıyor.

! No longer available

bu arada video'da LCD kullanılıyor
Karanlık olmadan aydınlık, Ölüm olmadan yaşam mantıksız.

z

Light Pen denilen cihazlarda optik alıcı, CRT ekranın (Katod ışınlı tüp) karşısına konduğunda  taramayı yapan benek tam optiğin önünden geçerken optik bunu algılar ve sinyal üretir.

Bu sinyal ile CRT kontrol çipinin  yatay ve dikey tarama zamanlamasını yapan sayan sayıcı içeriklerini birer registerlere kopyalar.

Böylece optiğin ekranın hangi bölgede olduğu anlaşılmış olur.

Olay bundan ibaret. Fakat günümüz ekranlarında CRTlerde olduğu gibi tarama yapılmadığından bu teknik sanırım kullanılamıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cerdemir

Hocam bildiğim kadarıyla tetiğe basıldığı anda oyun kutusu ekrana beyaz kareler çizmeye başlıyor. Silah ucundaki alıcı beyaz gördüğü anda ekrana en son çizilen karenin olduğu yer vurulan yer olarak belirleniyor.

Alıntı yapılan: z - 22 Ekim 2015, 10:27:44
Light Pen denilen cihazlarda optik alıcı, CRT ekranın (Katod ışınlı tüp) karşısına konduğunda  taramayı yapan benek tam optiğin önünden geçerken optik bunu algılar ve sinyal üretir.

Bu sinyal ile CRT kontrol çipinin  yatay ve dikey tarama zamanlamasını yapan sayan sayıcı içeriklerini birer registerlere kopyalar.

Böylece optiğin ekranın hangi bölgede olduğu anlaşılmış olur.

Olay bundan ibaret. Fakat günümüz ekranlarında CRTlerde olduğu gibi tarama yapılmadığından bu teknik sanırım kullanılamıyor.

-- cemal

ogy

@z hocam bir ara nostalji olsun diye almıştım atari.Mario vs falan derken ördek oyunu da deniyim dedim ama hedef hiç vurulamıyordu ve sebebini anlamamıştım.Sanırım dediğiniz gibi şimdiki tv lerde kullanılan tarama yönteminin farklı olmasından kaynaklı.

mg1980

Açıklamalar için teşekkür ediyorum.Mesele şimdi anlaşıldı.

z

@cerdemir

Ördek gibi büyük nesneleri herhangi bir yerinden vurmak için o şekilde büyük kareler çiziyor. Bu gerekli olan optiğin de alalade olabilmesine izin veriyor.

Light pen de ise çizim yapabiliyorsunuz. Yani optiğin kalitesine göre pixel bazında konumlama yapabiliyorsunuz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

LukeSkywalker

LCD televizyonlarda da  input lag denilen olay olmaz ise çalışır.

mehmet

Tabanca tuşuna ~70mS. gecikme yapan bir şeyler eklenirse
olmaz mı?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Gökhan BEKEN

Başka bir crt ekranda, siyah ekran üzerinde beyaz kare olan bir görüntü açıp,
örnek çıktığında, diğer ekrana odaklanmış tabancayla tetiğe basılırsa, örneklerin neslini kurutabiliriz :)

Bir keresinde benim aterimin tabancası bozulmuştu, her atışımı başarılı sanıyordu, game over olmadan baya oynamıştım :)
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

LukeSkywalker

Alıntı yapılan: Gökhan BEKEN - 23 Ekim 2015, 16:09:08
Başka bir crt ekranda, siyah ekran üzerinde beyaz kare olan bir görüntü açıp,
örnek çıktığında, diğer ekrana odaklanmış tabancayla tetiğe basılırsa, örneklerin neslini kurutabiliriz :)

Bir keresinde benim aterimin tabancası bozulmuştu, her atışımı başarılı sanıyordu, game over olmadan baya oynamıştım :)
Oyle olmuyor hocam. Ilk once siyah gormesi lazim. Anlik olaylar.