role pcbsindeki bosaltmalar sorusu

Başlatan Karamel, 28 Ekim 2015, 00:54:21

Karamel

merhaba. aliexpress te inceleme yaparken. nereden geldiysem relay pcb lerine bakmaya basladim. asagidaki urunu gordum. pcb de. relay in orta ucunun etrafini bosalttirmislar. bunu neden yapmis olabilirler?

http://tr.aliexpress.com/item/free-of-charge4-road-5-v-10A-optical-coupling-isolation-relay-module/32304609560.html?adminSeq=206174137&shopNumber=343255

Firzen

Manyetik alan etkisinden
Harmonik dalga bozulması veya da NO NC olan röle kendini tersleyebilir de. Bende devrelerimde kesmek yerine uzak mesafeden geçirmeyi tercih ediyorum.
Kararsız...

HexfeT

Röle kontakları ile bobini arasındaki, yani yüksek gerilim uygulanabilecek taraf ile sürücü taraf arasındaki izolasyonu sağlama almak için.

Karamel

Alıntı yapılan: Firzen - 28 Ekim 2015, 00:58:25
Manyetik alan etkisinden
Harmonik dalga bozulması veya da NO NC olan röle kendini tersleyebilir de. Bende devrelerimde kesmek yerine uzak mesafeden geçirmeyi tercih ediyorum.

Alıntı yapılan: HexfeT - 28 Ekim 2015, 01:07:16
Röle kontakları ile bobini arasındaki, yani yüksek gerilim uygulanabilecek taraf ile sürücü taraf arasındaki izolasyonu sağlama almak için.

gecen sene patasana hocamin onerisi ile okudugum universty physics kitabindan aklimda kaldigi ile.

electric field ve magnetic field boslukta daha iyi yayiliyor?(hatta electric field in bir kure icersindeki gucu ile bosluktaki yayilim gucu degismiyordu. yalniz magnetic icin bunu simdi hatirlayamadim. kitabima bakmam gerekli)

neyse. bu kesikleri matematiksel olarak aciklamak gerekir. zira bu sey dogru bir yaklasimda olabilir. yanlis bir yaklasimda olabilir. belkide hicbir ise yaramiyordur.

mesaj birleştirme:: 28 Ekim 2015, 00:20:20

yok. bosluk goruntu olarak guzel gozukuyorda. fizik ile celisiyor gibi. aradaki dielectiric meterial i atmak hic mantikli gelmiyor.  :-\

t2

Diyelim ki röle 220V şebekeyi anahtarliyor. Yağmurlu havada,şimşek çaktiginda, sebekeden kısa yüksek gerilim darbesi gelir.5kV olabilir. Röle Kontak üzerinde maksimum 250volt civarı  olabilir gibi düşünsek de, bu yüksek gerilim atlama yaparak devreye zarar verir. Bu hava boşluğu işte o zaman atlamayı zorlaştırır.Çünkü, hava pcbye göre daha fazla yalıtkandır. Mümkün olabilse,pcbdeki yüksek gerilim hattını komple hava ile ayırmak gerek. Veya polyester dökülse yakışır.

Aynı durum telefon hattı için de geçerli. Ek olarak,tvs diyod ve varistor kullanılır.

Karamel

Alıntı yapılan: t2 - 28 Ekim 2015, 01:27:54
Bu hava boşluğu işte o zaman atlamayı zorlaştırır.Çünkü, hava pcbye göre daha fazla yalıtkandır. Mümkün olabilse,pcbdeki yüksek gerilim hattını komple hava ile ayırmak gerek. Veya polyester dökülse yakışır.

ustadim. bunu neye dayanarak soyluyoruz?

az once kitabimdan polyester dielectric constant ina baktim. 3.3 oldugunu yaziyor. mika nin daha dusuk. neden mika degilde polyester?

pcb nin dielectric metarial inin constant ini arastirmak lazim. simdi ne desek "havada" kalir.

ayrica simdi kitabimdanda baktim. electric flux malzemenin boyutu ile degismiyor. (source malzemenin icersinde)

mesaj birleştirme:: 28 Ekim 2015, 00:45:13

simdi magnetic flux a bakacagim.

mesaj birleştirme:: 28 Ekim 2015, 00:50:16

magnetic field. magnetic field ureten seyin merkezinde sifir. dis kisminda maximum. sonrasindada exponential olarak azaliyor.

mesaj birleştirme:: 28 Ekim 2015, 00:53:50

magnetic alan cizgileri cisim e dik sekilde geliyorsa. Magnetic flux = BAcos(theta)

B=magnetic field
A= surface area

cos(theta) = yuzey acisi. 90 derece olunca maximum gecis i sagliyor.

mesaj birleştirme:: 28 Ekim 2015, 01:55:39

electric field icinde ayni seyler gecerci.

yansimasi icin aradaki aciyi degistirmek gerekli. yoksa. olmuyor.

benim suan ki physics bilgim o kesiklerin yararli oldugunu ispat etmeye yetmedi....  :-\

OG

PCB üzerinde oluşacak kirlenmeler kontaklardaki voltajın (gerek nominal çalışma anındaki voltaj, gerekse ani deşarj haller), diğer tarafa yani süren tarafa sızmasını önlemek için.

Mesela eski tüplü bir TV yi açın, toz yuvasıdır. İçerideki yüksek voltajlar toz tutmayı daha da kolaylaştırır.
Bu tozlar sızıntıya sebep olur. O sebeple pcb'nin EHT bolumunde de benzer kesiklikler genelde vardır, tüp soketinde de vardır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

RaMu

Sadece spark gap değil demi durum?
Yani ani deşarjın bir yere gönderilmesi gerekmiyor mu?
Ani deşarjın boşalacağı diğer pin neresi oluyor?

https://www.youtube.com/watch?v=vfP_65gSSBU
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

z

Resmi verilen pcb'de amaç yüksek voltaj attlaması için değil.

Bir kaç yüz volt taşıyan hatlar ortamdaki toz duman vs partikülleri çeker ve zamanla birikintiye neden olur.  Özellikle sanayi ortamında özellikle 1kaç yüz volt DC gerilim taşıyan kabloların uç kısımları bayağı bayağı islenir.

Eğer ortamdaki nem biraz yoğunlaşırsa pcb üzerindeki bu birikimler çamurlaşır ve iletkenlği artırır. Hatta birikimin tipine göre asidik çamurlaşmalar oluşup gayet iyi iletken yüzeyler de oluşabilir.

Nihayetinde bu çamur tabakadan hafif hafif akım akmaya başlar. Haliyle ısı oluşur. Bazen bu ısı PCB'yi hafifçe yakar. İşte ne olursa bu yanma ardından olur.

Yanma arkasında karbon kalıntılar oluşturur ve karbon iletkendir. Dolayısı ile daha çok akım  dolayısı ile daha çok ısı oluşur. Sonuçta pcb içten içten yanmaya devam eder.

En yukarıdaki pcb iyi çizilmiş bir pcb de değil üstelik.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kudretuzuner

Merhaba,
Evet,bazı rölelerin kontak papuçları ile bobin uçlarının bu kadar yakın ve de birbirleri ile girift olmasını ben halen anlamış değilim.Bana kalırsa tamamen röle imalatı için hazırlanmış dizayn hatası olarak görüyorum.
Amatör

Karamel

dun gece saat gec olunca. yani hocalar uyuyunca bende saat farkindan dolayi yabanci bir forum a daha sormustum sorumu. simdi sorularimla ilgilenebildim.

OG ve Z hocalarimin dedigi gibi. amac pcb dielectric meterial ini aradan cikartmak değil. iki kisim arasinda bosluk yaratip. uzun vadede cevresel factor ler yuzunden iletkenlik olmasini onlemek. bunlara isolation slotes yada creepage and clearance deniyormus. pcb yuzeyi duz olunca. birikimkolay oluyor. araya cita gibi bir sey yerlestirince cita uzerinden iletisim kuruluyor ama arasi bosaltilinca. boslugun mesafesi kadar iletisim koparilmis oluyor.

resimden ne demek istendigi daha iyi anlasiliyor.

ayrica soruyu sordugum pcb yi de begenmediler. adam relay inductor uclarina isolation yapmista. common uc ile no nc uclari arasina yapmamis dediler. asagida nasil olmasi gerektiren bir paint calismasi yaptim ::)

Klein

İlave bilgiler:
Farklı ortamlarda ve farklı kılıflar içerisinde çalışan aygıtların kirlenme dereceleri farklı olur.  Standarlarda kirlenme derecesi diye geçer.
İletkenler arasında; aygıtın kirlenme derecesine, kullanılan materyal ve  iletkenler arası potansiyele göre değişen bir boşluk olması gerekir. Bu boşluğa Yüzeysel kaçak yolu uzunluğu denir.
Kaçak yolu uzunluğu daha önce birileri tarafından hesaplanmış ve standartta ( şu an hangi standart olduğunu hatırlamıyorum,  bulunca yazarım) tablo halinde verilmiştir.
Bu tablodan  iki iletken arasında gereken uzaklığı bulursunuz. Eğer  PCB'deki uzunluk yeterli ise, yarık açmanıza gerek olmaz. Fakat bazı durumlarda PCB üzerinde yarık açmak yeterli olmayabilir.
Örneğin bir trafo sardırdınız. Bu trafonun  pinleri arsındaki kaçak yolu uzunluğu, karkasta kullanılan materyal ve pinler arasındaki potansiyel fark için  gereken uzunluktan az. Bu durumda trafoyu monte ettiğiniz PCB'ye yarık açtırmış bile olsanız, kaçak yolu uzunluğu standartını karşılamış olmazsınız.

alexsi

Alıntı yapılan: Klein - 28 Ekim 2015, 20:26:31
İlave bilgiler:
Farklı ortamlarda ve farklı kılıflar içerisinde çalışan aygıtların kirlenme dereceleri farklı olur.  Standarlarda kirlenme derecesi diye geçer.
İletkenler arasında; aygıtın kirlenme derecesine, kullanılan materyal ve  iletkenler arası potansiyele göre değişen bir boşluk olması gerekir. Bu boşluğa Yüzeysel kaçak yolu uzunluğu denir.
Kaçak yolu uzunluğu daha önce birileri tarafından hesaplanmış ve standartta ( şu an hangi standart olduğunu hatırlamıyorum,  bulunca yazarım) tablo halinde verilmiştir.
Bu tablodan  iki iletken arasında gereken uzaklığı bulursunuz. Eğer  PCB'deki uzunluk yeterli ise, yarık açmanıza gerek olmaz. Fakat bazı durumlarda PCB üzerinde yarık açmak yeterli olmayabilir.
Örneğin bir trafo sardırdınız. Bu trafonun  pinleri arsındaki kaçak yolu uzunluğu, karkasta kullanılan materyal ve pinler arasındaki potansiyel fark için  gereken uzunluktan az. Bu durumda trafoyu monte ettiğiniz PCB'ye yarık açtırmış bile olsanız, kaçak yolu uzunluğu standartını karşılamış olmazsınız.

IPC 2221A standardı syf.53
http://sisko.colorado.edu/CRIA/FILES/REFS/Electronics/IPC_2221A.pdf
http://www.kontrolarge.com/ Bildiklerimiz öğrendiklerimiz kadardır. Ya bilmediklerimiz ..?

Karamel

Alıntı yapılan: Klein - 28 Ekim 2015, 20:26:31
Fakat bazı durumlarda PCB üzerinde yarık açmak yeterli olmayabilir.

hocam boyle durumlarda nasil cozumler uretiyorlar?

kazara aliexpress store da resimlere bakarken. sanirim ilginc bir konuya degindim.  ::)

mesaj birleştirme:: 28 Ekim 2015, 22:10:37

Alıntı yapılan: alexsi - 28 Ekim 2015, 21:52:24
IPC 2221A standardı syf.53
http://sisko.colorado.edu/CRIA/FILES/REFS/Electronics/IPC_2221A.pdf

hocam ben bu dokumani kagitlara bastirtip. okuyayim. icersinde cok onemli bilgiler var ::) paylasiminiz icin cok tesekkur ederim ::)

memo333

Alıntı yapılan: RaMu - 28 Ekim 2015, 12:17:46
Sadece spark gap değil demi durum?
Yani ani deşarjın bir yere gönderilmesi gerekmiyor mu?
Ani deşarjın boşalacağı diğer pin neresi oluyor?

http://www.youtube.com/watch?v=vfP_65gSSBU

yamulmuyorsam earth yani toprak..

bu arada videodaki tester gibi birşey düşünüyordum zaten varmış..
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/