tasarım sorusu

Başlatan seyityildirim, 30 Ekim 2015, 12:19:00

seyityildirim

Merhaba,
yukarıdaki resimde giriş gerilim değerlerine karşılık gelen çıkış gerilim değerleri verilmiştir. bu özelliği sağlayan devreyi yalnızca diyot, direnç ve gerilim kaynağı kullanarak tasarlayınız. Bir gidiş yolu önerebilecek olan var mı acaba ? sonuç değil ucundan tutacağım bir ip istiyorum. yardım edecek olanlara şimdiden teşekkürler.
değerleri yazacak olursam;
vin:-5       vout: -1.8
vin:-3       vout: -0.8
vin:-1.4    vout: 0
vin:0.7     vout:0
vin: 2       vout:0.3
vin:5        vout:1

sadogan

Grafiğin pozitif tarafı için gerilim kaynağına seti bağlı bir  düz polarmalı diyot, diyottan sonra direnclerle gerilim bölücü.

seyityildirim

arkadaşlar işin içinden çıkamadım benden mühendis olmaz heralde

z

Soruda adı geçen diyod ideal diyodtmu? Değilse iletim voltajı ne alınacak?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ise

bülent abi 
sanırım 0.7

eksi band yükselmesi  x y oranı 1/2
eksi taraf   (vin /2)  -0,7               1k + 1k + diyot

artı bant yükselmesi  x y oranı 1/4,3
arti taraf    ( vin -0,7 )/4,3             3,3k + 1k + diyot

sovalye

Ideal diyot kabul ettim ama verdiginiz degerlerde ufak bir sorun var son 3 deger dogrusal degil. Ben de son iki degeri dogrusal kabul edip cozdum.

seyityildirim

Alıntı yapılan: z - 30 Ekim 2015, 17:31:55
Soruda adı geçen diyod ideal diyodtmu? Değilse iletim voltajı ne alınacak?
hocam iletim voltajı 0.7 kabul edebiliriz

mesaj birleştirme:: 30 Ekim 2015, 18:19:26

Alıntı yapılan: sovalye - 30 Ekim 2015, 18:04:45
Ideal diyot kabul ettim ama verdiginiz degerlerde ufak bir sorun var son 3 deger dogrusal değil. Ben de son iki degeri dogrusal kabul edip cozdum.

değerleri matlab a girip çizdirdim grafik doğrusal çıktı. o açıdan bir sıkıntı olmaması lazım

z

Bu kabulü senmi yaptın yoksa hoca belirtmedimi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

seyityildirim

Alıntı yapılan: z - 30 Ekim 2015, 18:21:16
Bu kabulü senmi yaptın yoksa hoca belirtmedimi?

uygulamalı olduğu için gerçek değer olarak düşündüm klasik si diyot 0.7 mantığı ile yani

sovalye

Alıntı yapılan: seyityildirim - 30 Ekim 2015, 18:16:57
hocam iletim voltajı 0.7 kabul edebiliriz

mesaj birleştirme:: 31 Ekim 2015, 17:19:26
değerleri matlab a girip çizdirdim grafik doğrusal çıktı. o açıdan bir sıkıntı olmaması lazım
ideal kabul ederek çözdüğüm şekilde de 0.7 volt input için Vout=0 çıkıyor ama 0.7 volt 0 çıkan son değer değil. onu demek istemiştim.

seyityildirim

Alıntı yapılan: sovalye - 30 Ekim 2015, 18:31:09
ideal kabul ederek çözdüğüm şekilde de 0.7 volt input için Vout=0 çıkıyor ama 0.7 volt 0 çıkan son değer değil. onu demek istemiştim.
benim anladığım devrenin farklı özellikte üç bölgesi var
1. -3V<vin<-1.4V a değerleri için devrenin çıkış karakteristiği farklı
2. -1.4V<vin<0.7V çıkış tepkisi 0 dır
3. 2V<vin<5V devrenin çıkış karakteristiği farklı

3 farklı bölge olduğunda iş zorlaşıyor benim için hepsi için ayrı bir devre oluşturup sonra birleştirmeye kalkmak sıkıntılı bir durum oldu. biraz kurnaz düşünmek gerekiyor sanırım.

ise

@seyityildirim 
sanırım yazdığım +ve - fonksiyondan devre anlaşılamamış

seyityildirim

Alıntı yapılan: ise - 30 Ekim 2015, 20:38:09
@seyityildirim 
sanırım yazdığım +ve - fonksiyondan devre anlaşılamamış
hocam resimli olan devreyi görünce sizin yaptığınız yorumu unutmuşum. sağolun anladım meseleyi şimdi bunu kurup simule edeyim. becerebilirsem buraya atarım. olur da biri konuyu takip eder de çözüme ulaşmak ister

ise

ayrı ayrı bakıldığından fonksiyondaki devre doğrudur  fakat birleşildiğinde devrede direnç değerleri değişir
bundan doalyı direnc hesaplaması sana kalıyor yada diyot sayısı artırılarakta farklı çözümleme yapılabilir.

seyityildirim

@ise hocam, sizden almış olduğum ufukla kendi çözümüme ulaştım. desteğiniz ve yardımınız için Allah razı olsun. Benim çözüm şöyle simule ettim çalışıyor

güncel olarak @ise hocamın paylaştığı en son devre kararlı bir şekilde doğru yanıt veriyor.