Wireless electricity

Başlatan baran123, 31 Ekim 2015, 22:55:40

baran123

Merhabalar,
Uzun zamandır meraklısı olduğum bir konu olan manyetik alan ve kablosuz elektrik deneyleri yapmak istiyorum

http://www.instructables.com/id/Wireless-electricity-transmission-circuit/

Yukarıda ki basit devreyi yapmak istedim fakat bir türlü kullanılan teli bulamadım.Evde sökmedik trafo bobin bırakmadım ama bir çok trafo ve bobin teli çok ince.
Bu örnek için hangi kalınlıkta tel kullanmak gerekir - nerede bulunur ?
Nasıl oluyor da 1.5 volt u o şekilde iletebiliyoruz ? Çünkü tesla bobini ile bile çok yüksek gerilimlere çıkılması gerektiğini biliyorum. 1,5V ?
Özellikle bobinler ile nesneleri(sanırım manyetik özellikli olanları) havada tutan projelere rastladım.Bunların çalışma şekli tam olarak nasıldır ?
Örnekdeki transistörün amacı nedir ?
Mesafeyi arttırmak için bobinde hangi değişken artmalı ?
Alınıcı ve verici arasında kalan biri zarar görür mü ?
Hepsini öğrenmek için okul kütüphanesini talan etmem gerekecek.Görünen o ki zorlu ve uzun bir gece olacak :)

Şimdiden teşekkür ederek sözü sizlere bırakıyorum.
@z hocam da bir baksa süper olur.:)

ByTEK

Benimde bir kaç sorum olacak ?

Bu teşkilat trafo mantığı ile çalışmıyor mu ? peki trafo mantığında çalışıyorsa AC gerilim olması gerekmez mi ? Basit bir pil ve transistör ile nasıl çalışıyor ?

Kabil ATICI


bu tür step motor içinden çıkan bir kablo olabilir. yazıcıların içinden çıkan motor.
Aslında proje ile ilgili sayfada sorduğun sorunun cevabı var.
Mesafeyi artırırsan, uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak manyetik alan azacağı için menzili kısadır. mesafeyi artırmak için osilasyon frekansını artırmak, kollektör üzerindeki bobinden geçen akımı artırmak veya kollektör üzerindeki bobinin sarımını artırmak gibi seçenekler vardır, ama görüleceği gibi parametreler birbirine bağlıdır. (her biri kendine göre sorunları vardır ve sonunda iş enerjiye dayanır).
Buradaki yapıda bir trafodur. Sadece hava aralıklı. yani ancak yüksek frekanslarda iş yapabilecek bir yapı.

Buradaki şemada transistörün kolektörüne bağlı olan bobin elektrik üretimi için kullanılır. Bazdaki yapı osilasyon için geri besleme amacı ile kullanılır. Yani transistör yüksek fekanslı alternatif akım üretimi için kullanılıyor.
İçinden geçen insanlar için kısa sürede bir şey olmamakla birlikte, uzun vadede kullanılan şebeke akımının oluşturduğu alanların bile sıkıntı oluşturabileceğine dair çalışmalar var.

Havada duran cisimler için (levitasyon) manyetik alanı kontrol ediyorsun, yani cisim olması gereken konumda değişiklik olduğu zaman, aynı konuma gelmesi için manyetik alanı değiştirip, cismi sabitlemeye çalışıyorsun. Bununla ilgili elektor dergisini eski sayılarında devre vardı. Nesne konumu ışık ile algılanıyordu ve konumunda tutmak için uygun miktarda herkesin dilinden düşürmediği PID (oransal, difrensiyen ve integral) kontrol ile bobin sürülüyordu. (kullanılan bobin El trafonun sadece E üzerine sarılı bobindi.)


Buradaki pilin bulunduğu devre bir osilatördür. Bunun üzerinden gidebilirsiniz...
ambar7

baran123

Hocam öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.
"Bazdaki yapı osilasyon için geri besleme amacı ile kullanılır." Bunun yerine harici bir osilasyon yapılır mı peki ? Basit bir örnek verebilir misiniz ?

Manyetik levitasyon için güzel bir video
https://www.youtube.com/watch?v=NjwBxZ7VxkM

Kabil ATICI

bu tür devreleri ilk olarak propeller clock devrelerindne rastlamıştım. Yani döner saat devreleri. Hareket halinde iken enerji nakli gerekiyordu.

http://infomillions.ru/2579-godinnik-z-mehanichnoju-rozgortkoju-propeller.html



bu iki resimde harici osilatör olarak 555 kullanımı elde edilen enerjinin nasıl devrede kullanılacağını göstermekte.

https://man8888.wordpress.com/propeller-clock/

o videoda gösterilen levitasyonun kullanımı o kadar kolay değildir. Süper iletkenlik durumudur. (soğutulan süper illetken nesnelerin üzerindeki manyetik alanı yansıtma özelliği üzerine kuruludur). 

Buradaki kadar olmasa da , bakır ve aluminyum üzerinde değişken manyetik alanlar benzer özellik görülür. ac elektrik motorları ve mekanik elektrik sayaçlarında buna yakın özellikler kullanılmaktadır.
ambar7

OG

Eğer konuyu "uzak mesafeye yüksek güç" aktarabilmek için araştırıyorsanız zamanınızı boşuna harcamış olursunuz. Bilindik teknolojilerde bu işe kolay bir yöntem yok. Tesla hikayeleri de uyduruk şeyler. Tesla bobini dediğiniz zaten bir trafo. Hava veya arada her nasıl bir yalıtkan malzeme olursa olsun, onu aşacak yani delinme gerilimi kadar gerilim üretecek bir trafodan başka bir şey değil.

"Bravo Tesla" övgüsünü hakeder, AC tekniklerindeki başarısı için, gerisi uydurma hikayeler.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

baran123

@OG hocam teorik olarak öğrenmek istiyorum sadece pratik de sadece 1-2 küçük deney yapacağım.
@Kabil ATICI hocam ayrıca teşekkür ederim.Konuya kitabından devam etsem iyi olur. :)