Çok yüksek Q bobin

Başlatan trgtylcnky, 07 Kasım 2015, 21:55:08

trgtylcnky

Merhaba,
Çok yüksek verimli (Q>1000) LC osilatör yapabilir miyiz? Frekans 10-100 MHz arası.
Diyelim ki yaptık, bunlardan 50 tane birbirini etkilemeden aynı masaya koyabilir miyiz?

t2

Bu durum, Osilatör yapısı ve gücü ile ilgili olsa gerek. 5W yayın yapabilen osilatör yapsak, 1mW olanın yanına koysak. Hangisi etkilenir? Biri diğerini susturur mu? Osilatör gücü nedir? Gerçekte böyle bir tanım mevcut mu? Emin değilim. Fakat tank devresi ucuna anten bağlanarak dışarı güç verebilir. Belki de mikser osilatörü gibi güçsüz olur.

trgtylcnky

#2
Hocam güç kesildikten sonra osilasyonun sönümlenmeden uzun süre kalabilmesi mevzusu. Piyasada 300 Q kadar bulabiliyoruz, belki daha büyük yapmak mümkün olur. Hangi etkenler Q faktörünü azaltıyor bilmek istiyorum.
Bu özellik pasif LC filtrelerin bant genişliğini de belirliyor. Q ne kadar azsa bant o kadar geniş.

t2

Artık osilatörler PLL ile itinayla yapılabiliyor diye biliyorum. PLL ile istediğiniz durum olmuyor mu? Hatta bir entegre düşünün,çıkışında çeşit çeşit frekanslar? Hem de birbirini etkilemiyor. Şu anki çağdaş yöntem budur.

trgtylcnky

Benimki pulse verdiğimiz sistemin ne zaman sönümlendiğiyle alakalı bir araştırma olduğu için o dediğiniz olmaz sanırım.

t2

#5
O zaman,  aynı masada çalışabilmesi için, aralarına veya komple etrafına metal çerçeve gerekir. Hatta tek olarak çalışsa bile böyle kutu tercih edilmesi gerek. Tv içerisindeki tuner gibi olacak. Hepsinin arası metal bölme ile bölünmüş,olur. Üzerine ayrıca metal kapak yapılır. Tek kapak yeterli olur.

Az sayıda osilatör olsa bobini değiştirip sırayla deneseniz olmaz mi?

trgtylcnky

Hepsinin aynı anda çalışması lazım. Aslında birbirini etkilemesi bu kadar sorun olacak mı şu an kesin değil. Tabii bir devrede iki bobin birbirine ne kadar uzak olmalı, buna nasıl karar verilir bilsem iyi olur. Alan yeterse belki açık kalabilir. Çünkü çerçeve olsa tahmin ediyorum ki bu çerçeve manyetik akıyı emecek ve frekans yüksek olduğu için kayıplara sebep olacak.
Fizik deneylerini düşünürseniz mesela sürtünme mümkün olduğunca azaltılır ki sürtünmesiz teorik modele yaklaşılsın. Yapmak istediğim de o aslında, sönümlenme mümkün olduğunca azalsın ki sönümlenme olmadan ne olacağını görelim.

polleme

Bir bobinin Q değerinin yüksek olması için yapıldığı telin rezistif direncinin olabildiğince düşük olması gerekir (Q=X/R). Bu da telin daha kalın olması ile sağlanır. Q'nun yüksek olması dar bant oluşumunu sağlar ama yüksek Q, devre tasarımını da zorlaştıran bir etkendir. Birden fazla bobinin birbirini etkilememesi için ekranlama şarttır. IF trafoları bu nedenle teneke kaplamalı olarak yapılırlar.

z

Yüksek Qdeğerli bir bobin, direnci düşük sarım ile yapılır. Tel çapını artırmak ve/veya teli gümüşle kaplamakla olacak bir işlem.
Yüksek Q lu kapasitörde benzer iletkenlik ve dielektrik kayıp sorunu var.

Gene altın gümüş arama sevdası mı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

trgtylcnky

Alıntı yapılan: z - 08 Kasım 2015, 02:42:24

Gene altın gümüş arama sevdası mı?

Yok hocam free energy :P
Deney düzeneği için lazım, ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Altın filan bilmiyorum o işleri.