32 Pin Algılama

Başlatan M_B, 12 Kasım 2015, 10:15:42

M_B

Alıntı yapılan: Murat Mert - 12 Kasım 2015, 16:31:30
aynen end. uygulama olacaksa 485 yada canbus tarama ile halledersin. Bu arada 6*6 taramayı denemem lazım :)
@Murat Mert  & muhittin_kaplan Hocamlarım 13. mesajda yazdığım nedenden dolayı yapamıyorum.
ama öneriniz aklımızda kalsın başka bir işte kullanabiliriz.
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

OG

Alıntı yapılan: M_B - 12 Kasım 2015, 16:30:31
Hocam önce bende sizin gibi düşündüm ama sonra öğrendim ki tuşlarda bir birlerinden ayrı 5-10 metre arayla.
Uygulama şöyleymiş.
Merkezi bir  Banko  var.
ve 32 adet te merkezi yerden uzak bankolar var. Bankolarda kendi aralarında 5-10metre aralıklı
Burda amac hangi bankonun düğmeye bastığını merkezi yerdeki kişinin görmesi.
Konu dallanıyor.
Her butona mini bir devre ve 485 ilavesi. Bir de ana devre.
4 lü bir hat, ikisi enerji (+-12V gibi) diğer ikisi rs485 data hattı.

Ana devre sürekli ring yapıp buton devrelerini sorgular ve cevap alır. Cevaba göre o an basılı veya basılı değilse ana devre gereken işlemi yapar.
Ring sonsuzdur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Murat Mert

OG hocam ile aynı olabilir söylediğim belki.
485 de butonların hepsini master yaparsın ve hepsinde de kesme kullan kim ilk basıyor ise diğerleri kesmeye girdiğinde işlem yapamayacak şekilde ayarla ana ünite alsın ve işlem yapsın.
mert07

M_B

Alıntı yapılan: OG - 12 Kasım 2015, 16:35:56
Konu dallanıyor.
Her butona mini bir devre ve 485 ilavesi. Bir de ana devre.
4 lü bir hat, ikisi enerji (+-12V gibi) diğer ikisi rs485 data hattı.

Ana devre sürekli ring yapıp buton devrelerini sorgular ve cevap alır. Cevaba göre o an basılı veya basılı değilse ana devre gereken işlemi yapar.
Ring sonsuzdur.
Haklısınız hocam konu dallandı ve son daldı. ( Sanırsam )
Bunun üstteki yazdığınızın dışında daha basit yolu yok mu.

Bir önceki mesajımda düşündüğüm gibi yapamazmıyım. Burda sadece fazla kablo çekme işi oluyor.
Diğer bankolar için ekstradan mini devre yapma ihtiyacı olmaz diye düşünüyorum.
Düşünmeye devam.
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

OG

Alıntı yapılan: M_B - 12 Kasım 2015, 16:44:09
Haklısınız hocam konu dallandı ve son daldı. ( Sanırsam )
Bunun üstteki yazdığınızın dışında daha basit yolu yok mu.

Bir önceki mesajımda düşündüğüm gibi yapamazmıyım. Burda sadece fazla kablo çekme işi oluyor.
Diğer bankolar için ekstradan mini devre yapma ihtiyacı olmaz diye düşünüyorum.
Düşünmeye devam.

Analog ile sağlıklı sonuc alamazsın. 2 sebeple,
Birini söyledim gürültü.
Diğeri ise (gürültüyü iyi bir shield ile hallettin diyelim) aynı anda birden fazla tus basarsa okuman gereken değer birbirine girer.
Ayrıca butonların zaman içinde kontak aşınmaları, pislenmeleri devreye dönecek olan değeri değiştirir.

fahri-

Her butondan 12 veya 24V çevir. Bir adet 64 pinli pic kullan. Olay fazla dallanmadan bitir gitsin.

muhittin_kaplan

Aklima geldi olurmu bilmiyorum. Aracta kullanildigini gordum. Wired remote. Her butona bir direnc bagliyorsun. Ornegin 1k 2k 3k gibi. Yani buton kendine bagli direnci iki hat arasina bagliyor. Tum buton+direnc guruplari birbirine parelel. Sen bu basili butona bagli direnc uzerine dusen gerilimi olcerek sonuca variyorsun. Burada onemli olan hocanin dedigi gibi gurultu ve butonlarin ayni anda basilmasini cozmek icin direnc degerlerinin farkli degerlerde secmek

engerex

Direnç olayı benimde aklıma geldi ancak mesafe uzun ve sorun çıkabilir.
Yol 1 : Basılan her butonun aynı anda sağlıklı okunabilmesi için; Eğer okuyucu işlemcinin ADC çözünürlüğü 8 bitse tek ADC pininden 8 cihaz 12 bitse 12 cihaz okuyabilirsin. 8 bit ADC ile 32 buton okumak için 4 pine ihtiyaç var. 5000mV / 256 = ~19.5 mV en düşük değer. pin1e bağlı buton1 basıldığında pine (19.5x1)=19.5mV gider, buton2 ye basıldığında (19.5x2) = 39mV gider, buton3'e basıldığında (19.5x4)=78mV gider. buton1 ve buton2'ye aynı anda basıldığında 58.5mV gider ve normalde bu sadece bir butona karşılık gelmez. Tüm butonlara basıldığında ise 5000mV yapar ki tüm butonlara aynı anda basılması çok küçük olasılıkta olsa tespit edilebilir.

Yol 2 : Aynı anda basılan butonların tespiti çok önemli değilse yada olasılığı düşükse; 8bit ADC ile (5000mV / 256) = ~19.5mV. buton1 = (19.5mVx1), buton2 (19.5mVx2), buton3 (19.5mVx3) .. butonN (19.5xN). ADC 39.5mV okuduğunda buton3'ede basılmış olabilir buton2 ve buton1ede.

Bunlar "havadan sudan nem kapıp" yanlış alarm verebilir.

OneWire veya benzer protokole sahip hazır butonlar veya tetiklenen basit devreler yok mu? Tek hat çekip bu hattan beslenip data alışverişi olsun. Bağlantıda ise RJ11 kullanılsın. Hiç kablo karmaşası olmaz.

OG

@M_B olayı gözünde büyüttü.

Şu RJ11 soket (piyasada gani, ares'deki component çizimi hazıri bende var, bulur yüklerim), her buton kartında 2 tane var ve loop bağlantılı
https://www.futurlec.com/Connectors/MODS4W4Wpr.shtml

Şu RJ11 için 4 lü kablo, piyasada gani
http://www.bestlinknetware.com/Product/170101R

Şu 12Fxxx serisi, piyasada gani

Şu 75176, piyasada gani,

Şu 78L05  :D piyasada gani.

Buton devresi bitti bile.

RJ11 kablo ana devreden çıkar en yakın uydu devreye girer. Onun loop'undan diğer kablo ile çıkar bir sonraki uydu devreye.. Bu şekilde son devreye kadar gir çık gir çık tek hat ile ulaşılmış olur.

bütün olay budur.

mesaj birleştirme:: 12 Kasım 2015, 20:07:34

RJ11 soketi ARES de RJ-4 olarak mevcut

M_B

Alıntı yapılan: OG - 12 Kasım 2015, 20:03:34
@M_B olayı gözünde büyüttü.

Şu RJ11 soket (piyasada gani, ares'deki component çizimi hazıri bende var, bulur yüklerim), her buton kartında 2 tane var ve loop bağlantılı
https://www.futurlec.com/Connectors/MODS4W4Wpr.shtml

Şu RJ11 için 4 lü kablo, piyasada gani
http://www.bestlinknetware.com/Product/170101R

Şu 12Fxxx serisi, piyasada gani

Şu 75176, piyasada gani,

Şu 78L05  :D piyasada gani.

Buton devresi bitti bile.

RJ11 kablo ana devreden çıkar en yakın uydu devreye girer. Onun loop'undan diğer kablo ile çıkar bir sonraki uydu devreye.. Bu şekilde son devreye kadar gir çık gir çık tek hat ile ulaşılmış olur.

bütün olay budur.

mesaj birleştirme:: 12 Kasım 2015, 20:07:34

RJ11 soketi ARES de RJ-4 olarak mevcut
@OG hocam;
Dediğiniz yöntemle yapmaya karar verdik ( Aklın yolu Birdir ;) )

Öncelikle bu tur bir uygulama hiç yapmadım. Detayları puf noktaları ? Haberlesme yöntemi bağlantı şekli hepsi kafamda soru işaretleri oluşturuyor.
Hocam forumumuzda bir yerlerde RS-485 ile ilgili güzel açıklamalar vardı ama bulamadım. Arama motorunu verimli kullanamıyorum.
Slave kartların kendisinin kacıncı banko olduğunu bilmesi acısından ID ayarlamak için sivic veya jumper mı eklemek daha mantıklı. Slave de Tek yazılımla iş hallolur diye dusunuyorum.
Hocam elinizde Slave kartın PCB cizimi var mı Paylaşabilirmisiniz.

Teşekkürler
Mehmet

OG

Slave kart bire bir size göre uyacak bir çizimim olmadı. Şematik çizer yardımcı oluruz, pcbye dokmeniz bir-iki saat olur.

Her karta dipswitch yapmak iş adetli ise mantıklı, bir tek yere yapılacak ise lüks kacabilir. Tek yazılım ile bütün ünitler kontrol edilebilir. ID eepromda tutularak. Aynı yazılımı ünitelerin işlemcilerine yüklerken, her yükleme anında yanlızca eepromdaki ID noyu değiştirirsiniz.

mesaj birleştirme:: 13 Kasım 2015, 10:04:08

Haydi Bismillah

bmp resim yükle

mesaj birleştirme:: 13 Kasım 2015, 10:08:20

Programı da yazalım.

Buton basılınca ne yapılacak?

İşin akışı nedir?

M_B

Alıntı yapılan: OG - 13 Kasım 2015, 09:21:44
Slave kart bire bir size göre uyacak bir çizimim olmadı. Şematik çizer yardımcı oluruz, pcbye dokmeniz bir-iki saat olur.

Her karta dipswitch yapmak iş adetli ise mantıklı, bir tek yere yapılacak ise lüks kacabilir. Tek yazılım ile bütün ünitler kontrol edilebilir. ID eepromda tutularak. Aynı yazılımı ünitelerin işlemcilerine yüklerken, her yükleme anında yanlızca eepromdaki ID noyu değiştirirsiniz.

mesaj birleştirme:: 13 Kasım 2015, 10:04:08

Haydi Bismillah

bmp resim yükle

mesaj birleştirme:: 13 Kasım 2015, 10:08:20

Programı da yazalım.

Buton basılınca ne yapılacak?

İşin akışı nedir?
@OG Hocam Allah Razı olsun.
İşin akışı anahtarın her basmadaki durumu master tarafından oörenilecek.

Ornek:
x numaralı bankonun düğmesine basıldıysa slave sorgu esnasında benim butona basıldı diyecek
masterda hangi bankonun olduğunu bildiği için ekranda x nolu bankonun numarasını gösterecek.
Master belli aralıklarla tekrar sorgulama yaptığında eger x numaralı banko anahtar konumunu değiştirdiyse mastera son durumunu soyleyecek
Bir bakıma slave deki bilgiler togle gibi olacak.
Burda kullanacağım butonlar ya anahtar gibi olucak yada bas-bırak şeklinde piyasada nasıl güzel bir buton bulursak o şekilde.

OG

Master'ın şemasını gönderirmisin. Mümkünse ISIS simulation dosyası olarak.

M_B

Alıntı yapılan: OG - 13 Kasım 2015, 10:55:31
Master'ın şemasını gönderirmisin. Mümkünse ISIS simulation dosyası olarak.
Hocam isis cizimi ektedir yalnız simulasyon icin ekranda bir şey göremeyiz. Semadaki baglantılar P10 icindir.
http://www.dosya.tc/server5/3hy4ul/MASTER.rar.html

hocam Slave cizmeye başladım. Bir sorum olacaktı.  R1 / R2/ R3 degerleri ne olmalı. Semada hepsini 5K6 yapmıssınız.
Genelde gördüğüm kadarıyla R3 =120 Ohm diğerleri çok değişken bir standartı yokmudur.

OG

Haberleşme çok daha hızlı olsun USART kullanayım dersen 12F1822 secmelisin, o taktirde pin değişikliği olur

çoklu resim yükle

Direnç değerleri yazdığım gibi. 120 ohm meselesine takılmayın.