Buzdolabı ayrı linyeden mi çekilir?

Başlatan okay57, 30 Kasım 2015, 00:53:23

okay57

Arkadaşlar iç tesisat yönetmeliğinde ve projelerde buzdolabı ayrı linyeden çekilmediği gözüküyor. Ama kitaplarda iç tesisat yönetmeliğine göre buzdolabı, ç.mak. ve fırın için ayrı priz linyesi çekilir deniyor. ortalama 1,21 KW /24 h tüketime sahip bir buzdolabı 50Wh  enerji çekmektedir. Sonuç olarak bence buzdolabı ayrı bir linye olarak çekilmesine gerek yoktur. Çünkü normal linyede yer alan 7 prizden biirinden en fazla  300Wh enerji çekilelebilir. Siz ne dersiniz arkadaşlar.

Emre MERMİ

Yanlış hatırlamıyorsam priz başına 300Wh den bir linyeye 7 priz eklenebiliyor, 2100Wh yapar. Bu da sorun teşkil etmez. Çamaşır makinasının, fırın ve şofbenin çektiği veya anlık çekebileceği akımlar yüksek olacağı için ayrı linye çekilir.

z

Amaç farklı olabilir. Buzdolabi ortak linyeden beslenirse ve yüklerden birisi aşırı akım çekip sigortayı attırırsa bu durumdan da çok geç farkında olunursa dolaptaki yiyecekler bozulur.

Ayrı bir linye çekilmesi durumunda bu sorun ortadan kalkar.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

okay57

Bu olabilecek kötü duruma rağmen buzdolabını ayrı bir linyeden beslemiyorlar. :-\

Cemre.

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde 52

xiii) Aydınlatma ve priz devrelerine bağlanacak sorti sayısı bir fazlı devrelerde aydınlatma için 9, priz için 7'den fazla
olmayacaktır.

Yukarıdaki maddeye göre örneğin 2 oda 1 salon 1 mutfak 1 banyo olan bir evin tüm aydınlatma ihtiyacı tek bir linyeden karşılanabilir ve kimse de size neden böyle yaptınız demez. Ancak bu evde akşam herhangi bir lambada arıza olduğu durumda bakım için o linyenin sigortasını açmak bütün evi karanlıkta bırakacağı için aydınlatma hattı tek bir linyeden beslenmesi tercih edilen bir durum değildir. Yani yönetmeliği bu şekilde sorgulamak bazen yetersiz kalabiliyor. @z hocamın bahsettiği konudan yönetmelikte bahsedilmeyeceği de aşikar.

Ayrıca 1,2kW/24h = 50Wh demek de pek doğru olmazdı. Bu hesap misalen kış mevsiminde gün içerisinde 5dk çalışma 2saat durma üzerinden de yapılabilir, yaz mevsiminde gün içerisinde 30dk çalışma 30dk durma üzerinden de. Buradaki bilgi özel durumlar harici tesisat tasarımı yapacak mühendisin elinde olmayacağı için belirli kabuller üzerinden hareket etmek zorundayız. Bu diğer yüklere göre (örn telefon şarj aleti, bilgisayar vb) daha büyük güçte olan bir cihazın tek priz tek linye beslenmesi bana daha akılcı bir çözüm geliyor.
Konutlarda salonlar (20 m2 den büyük alanlı) ve mutfak için en az ikişer, odalar ve banyo için en az birer priz tesis edilmelidir. Barakalar, basit köy evleri hariç olmak üzere ayrıca; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve Müstakil linyeden için üç adet ayrı linye tesis edilmelidir.
Müstakil linyeden beslenen bu prizlerin güçleri, söz konusu elektrikli cihazların aşağıda verilen güçlerinden az
olamaz.
GÜCÜ (KW)
Çamaşır Makinesi 
          2.5
Bulaşık Makinesi
          2.5
Elektrikli Fırın/Ocak
          2.0


Yukarıdaki alıntıda da örneğin kombi yada elektrikli şofben gibi cihazlardan bahsedilmemiş. Sanıyorum bu durumun sebebi ise artan/değişen ihtiyaçlara karşılık yönetmelik hazırlayan, düzenleyen kurumların tepkisiz kalması ya da gecikmeli tepki vermesi denilebilir.

ahmet_zxc

#5
kendi ofisimizi kendimiz tasarladık, projelendirme ve ameleliğini de kendimiz yaptık.

data, otomasyon, güvenlik ve anten kısımlarını ayrı tutarsak.

enerji hattı için sigorta kutusundan yıldız bağlantı ile herbir odaya ayrıbir boru götürdük. herbir oda için bir sigorta taktık.

herbir borunun içerisinde 4 adet kablo kullandık. priz için faz nötr toprak ve aydınlatma için faz. 2,5 luk kahve ve mavi kablo ile 1,5 luk sarıyeşil ve kahve.

aydınlatma için çok basit nette dolaşan bir 12-220 devre kullandık. enerji kesilsede karanlıkta kalmıyoruz.

herhangibir sigorta atsada sadece o odada atıyor, odanın sigortası atsada oda kararmıyor..

tabii bazen bina girişindeki ana sigortayı arttırma becerisini gösterdiğimizde oluyor.

mesaj birleştirme:: 01 Aralık 2015, 13:11:00

bu arada bir hat ta kombi için çektik igdaş ayrı sigorta istiyor..

bu konularda yönetmelik ne diyor pek bilmiyorum.

okay57

Mantıken buzdolabına ayrı linye gerekiyor ama iç tesisler yönetmeliği buna kesin bir öneri getirmiyor.  İç tesisler yönetmeliği madde 52/c /viii "Barakalar, basit köy evleri hariç olmak üzere ayrıca; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve Müstakil linyeden için üç adet ayrı linye tesis edilmelidir." diyor yani buzdolabına linye çekmeye gerek yokmuş. Kesin bir uygulama sonucu var mı?

ahmet_zxc

mutfağa ayrı bir linye çektiğinde zaten bu sağlanmış olmuyormu?

sonuçta mutfakta çalışan 3 cihaz var, buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın.

fırın başında durmadan çalıştırılmaz, bulaşık makinesi çok akım çekmez, ki çeksede 2,5 luk kablo bir bulaşık makinesi ve bir buzdolabını çalıştırır.

son olarakta bir markanın reklamı vardı 75w enerji harcar diye buzdolabının yanına bir ampül koymuşlardı. artık sigorta attıracak bir durum yok..

bence ayrı bir hat gereksiz.