Bu devre nasıl çalışıyor

Başlatan esensoy, 11 Aralık 2015, 16:24:53

esensoy

Şu datasheet i incelerken (datasheet sayfa 5) karşılaştım, Vdd yi Nötr e bağlamış,
http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/application_note/CD00235575.pdf

Merak ettiğim;diyelim ki mcu 5v ile çalışıyor,
Bu devreye göre avometrenin kırmızısını N ye, siyahını da Vss ye tutsam +5V göreceğim,
Peki diyelim ki bu devreyi yaptık, mcu ya da max 232 ile rs232 ekledik,
Aynı L-N hattına da masaüstü pc miz bağlı,

mcu nun com portunu pic com portuna taktığımızda ne olur? N-Vss arasındaki farktan dolayı kısa devre oluşmaz mı?
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

OG

O  MCU'nun her bir tarafında şebeke var. Dış dunya ile bağlantıları izoleli olmalı, opto vs gibi.
N hattına dikkat edilip bağlantı yapılırsa canlıların carpılma tehlikesi ihtimali azalır ama başka sistem ile bağlantıda izolasyon olması önemlidir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

serdararikan

Geyt e bağlı direnc 100K veya 1M gibi yuksek bir değer seçilirse devtr çalışır.bi sıkıntı olmaz.mantık şu krichoff un gerilimler kanunu

esensoy

Alıntı yapılan: serdararikan - 11 Aralık 2015, 17:54:57
Geyt e bağlı direnc 100K veya 1M gibi yuksek bir değer seçilirse devtr çalışır.bi sıkıntı olmaz.mantık şu krichoff un gerilimler kanunu
Üstad onu sormuyorum, sen soruyu anlamamışsın,

Başka şekilde soruyorum,

Kabuller;
Soldaki devre ile sağdaki devre aynı faz ve nötr hatlarına bağlı,
Sağdaki 5 v regülatör çıkışı ideal +5V, salınım yok, sapma kaçma yok, 5.000 V veriyor,
Soldaki devrede de Vdd-Vss arası ideal +5V, sapma kaçma yok,

Soru; soldaki Vss ile sağdaki GND arasındaki voltaj farkı var mıdır, varsa kaçtır?

z

Bu tür bağlantısız devreler arasındaki voltaj farkı belirsizdir.

İki nokta arasındaki potansiyelin sıfır olabilmesi için ortak bir referansdan bahsedebilmemiz lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

esensoy

Peki, bir kez daha değiştiriyorum,
Sağ taraftaki izoleli değil, varyak var,
Kabuller aynı, soru aynı,

sadogan

Bu bağlantıda köprü diyot yanar.

MEHMETKBC

Ekte gönderdiğim sayıcı devresini çalıştıramadım.Nerde hata yapmış olabilirim. 74F579 entegresinin datasheet'ini ingilizcem olmadığından anlamıyorum.
Yada Farklı bir entegre mı  kullanmalıyım.   ( 8 BİT , UP/DOWN VE RESET ÖZELLİĞİ OLMALI )
Birde 74F579 entegresinde 8-Bit Bidirectional Binary Counter with 3-STATE Output diyor. Bu ne anlama geliyor.
4 bitlik sayıcı entegrelerinden 2 tane kullanarak belki yapılabilir ama  bir entegre ile işi çözmek istiyorum.

Andromeda

3 durumlu(1,0 ve yüksek empedans)iki yönlü digital kapı..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

MEHMETKBC

74F579 Sayıci entegresimidir. 8 bit  ( 255) sayici  yapılabilir mi ?
Ben bu 8 bitlik çıkışı pic16f877 girecek ve tekrar saydiracam. 

esensoy

Bence bağlantılarını kontrol et,
Ya yanlış bağlantı var, ya malzemelerden biri bozuk ya da ledleri ters takıyorsundur,

MEHMETKBC

İlginiz için teşekkür ederim,
74HC132 kesin çalışıyor.   osiloskopla ölcüyorum.
74f579  arızalı olma ihtimaline karşı  3 tane değiştirdim. ( elimdede fazla kalmadı, üstelik Türkiyede yok )
Led bağlantısından eminin.  ayrıca osiloskplada ölcüyorum.
Tek bağlantı kaldı
Bağlantıyı kendim, olmayan ingilizcemle 74f579'un datasheet'ini inceleyerek yaptım.kesin hata yapıyorum. Yardımınızıda bu noktada bekliyorum.
74F579   CP, MR, U/D  girişlerinde hata olacağını düşünmüyorum,
diyer girişler hakkında bana bilgi verebilirmisiniz.
Teşekkür ederim

esensoy

Ve değil kapılarının girişi 10 K ile pull up yapılmış,
100n ile şaseye çekilmiş, buton 1 bastığında 10 tane basılmış algılamasın diye,
1K seri girilmiş, emniyet amaçlı,
buton da tamam,
ama butonun sağı yine gitmiş +V ye bağlanmış, butona bastığında kapı girişin hiç bir şey değişmiyor,

aşağıdaki gibi dener misin,

3 değişiklik yaptım,
1-)  Buton0 iptal,
2-)  Buton1 +V ye olan bağlatı söküldü, gnd ye bağlandı,
3-)  Buton2 +V ye olan bağlatı söküldü, gnd ye bağlandı,

asma

Merhaba
GND ucu 5V a bağlı gözüküyor , umarım hata bu değildir.
CS girişi o entegreyi aktif hale getirmek için kullanılır. Sizin devrenizde üzeri çizili değil yani 5volta bağlanması gerekir gibi gözüküyor.
Fakat şu pdf te "değil" ifadesi olan üzerinde çizgiyle verilmiş: GND ye bağlanması gerekir.
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/74/74F579.pdf

Devredeki çıkışların aktif olup olmadığını öğrenmek için çıkış pini ile GND ve +5V arasını ayrı ayrı ölçmelisiniz.
Bunu yapmadan önce o çıkıştaki LED i sökmelisiniz. Pin giriş mi , çıkış mı , low , hi , Z mi anlarsınız.

Kolay gelsin.

JOKERAS

Topraklama olduğunu varsayarsak Faz topraklama çakışması kaçınılmaz olur.
Topraklama yoksa Faz denk geldiğinde ilgili cihazlarda Elektrik kaçağı olur.
Bu çok tehlikeli!
Şebekeden izole olmayan sistemlerin hepsi sakat,bu sebeple MOCxx Opto izalatör Triyaklar var.
Şebekeden izole edilmemiş bir devreyi yapmadan önce 10 değil 100 kere düşünmek gerek.
Allah muhafaza başın belaya girer.Demedi deme!