Havaya Yazı yazma olayında son nokta

Başlatan NecroCapo, 06 Eylül 2005, 22:32:45

SpeedyX

@engin_
Sanırım o reed röle ile olmaz, motorun hızına göre değişir ama saniyede en fazla kaç defa çekip bırakabilir ki?
bunun için hall sensörleri kullanılıyor, 3 pini var ve üzerinden mıknatıs geçirdiğinde orta pinden kare dalga veriyor (diğer pinler besleme), disket sürücülerde dönen parçanın kenarına bir mıknatıks yerleştirilmiştir ve hemen onun dönme ekseninde bir yerde hall sensörü vardır, ayrıca satılıyor da olması lazım piyasada, reed röle ile bundan sonra da yapamazsınız gibi geliyor bana :)

motorda fırçalı motor olması lazım, dönerken devrenin beslemesini motor milinden almak için, bu mantık elektronikte çok kullanılan birşeydir sadece bu tarz oyuncaklarda kullanılmaz.

engin_

Bilmiyorum hiç denemedim ama o zaman birdevre şemasında görmüştüm. Reed röle pek te hassas  bir şey gibi gözükmüyor gerçi.

Hall sensörlerini biliyorum aynı zamanda samsunda bulamayacağımıda. evet sanırım uzun bir zaman daha böyle bir şey yapamayacağım. Ama şimdilik bununla uğraşma gibi bir  planım da yok zaten

Gerçi lazer ile ilgili bir fikrim var. Bu haliyle dikey satırlar arası mesafeyi tutturmak için aynalara ve aynı zamanda yansıtılan yüzeye olan mesafeye bağımlıyız. Lazerin  konumu dikeyde de hızlı bir şekilde değiştirecek bir sistem yapılabilir mi?

Elektromagnetik alan kullanılarak olabilir ama kararlılık önemli milimetreden daha küçük değişimleri hızla yapması lazım Işığın elektromagnetik alanda kırılmasında bahsetmiyorum. Düzeneğin hareketinden  bahsediyorum. Neyse nasıl olsa bununla şimdilik uğraşmayacağım.

SpeedyX

Hall sensörünü samsunda da bulunan bilgisayarların bozuk disket sürücülerinden sökerek temin edebilirsiniz.

Sorduğunuza cevap vermek çok uzun sürecek, linkte güzer fikirler var.

http://web.media.mit.edu/~stefanm/TinyProjector/TinyProjector_labnotebook_01.html

engin_

Ya adamlar üşenmemiş bir sürü 3 boyutlu grafik oluşturmuşlar. Onları hazırlamak kim bilir ne kadar sürer. Ama baya özenmişler güzel olmuş.

@SpeedyX sağolasın.

Bu ilk linkteki lazer örneğin çok daha gelişmişi. Burda 8 lazer paralel kullanılmış. Böylece uzaklıkla doğrusallık bozulmayacağından dikey çözünürlük etkilenmiyor. Diğerinde aynalar vasıtasıyla 8 satırı çiziyordu burda ise 8 lazer aynı işi yapıyor. Eğer yapılabilirse tek lazer le 16 satır çizilemez mi?

Bence çizilir ama uzaklıkla dikey çözünürlüğün düzgün olması için belli bir mesafeden uzağa ekranı koymak lazım.

SpeedyX

Alıntı yapılan: "engin_"Ya adamlar üşenmemiş bir sürü 3 boyutlu grafik oluşturmuşlar. Onları hazırlamak kim bilir ne kadar sürer. Ama baya özenmişler güzel olmuş.
Bu adam (Stefan Marti) bu fikrin patentini aldı zamanında, çok ilginç biridir.
http://web.media.mit.edu/~stefanm/personal.html

Erol YILMAZ

http://web.media.mit.edu/~stefanm/TinyProjector/TinyProjector_labnotebook_01.html

Adam hic uyumamis, bikmamis, vur dibine dememis.
Bu kadar inatla ne yapsa basarirmis. O da gitmis yansitmali-Display yapmis. Simdi bu biryerlerde kullaniliyor mu acaba? merak ettim...
Yani bosa gittiyse giden zamana,emege yazik.

sezgin05

Evet benimde aklıma ilk olarak hani bir adam varmış 2 metreden iğnenin deliğinden ipi geçirirmiş.Krala bundan bahsetmişler ve nihayet kralda bunu izlemiş.Gösteriyi çok  beğenmiş ve demişki bu beceriyi kazanmak için ne kadar uğraştın ?Cevap olarak ömrümün yarısı deyince kral yanındakilere demişki bu adama önce 40 altın verin sonrada 40 değnek atın demiş....sebebi malum...

CoşkuN

Okulda son senem acaba tasarım ödevi olarak böyle birşey mi yapsam ? Heveslendim valla  :lol:

stlg

SEVGİLİ ARKADASLAR
Ben size donme esnasındaki referans noktasının olusması icin gerekli
algılamanın  hallefect algılayıcısı ile yapılmasını tavsiye ediyorum bu
malzemenin adı ugn3113 yada ugn3030 ikiside işinizi görür ben degişik
uygulamalarda kullanıyorum ve cok randımanlı calısıyor Türkiye piyasasında var donen kısma kucuk bir mıknatıs yapıstırın karsısınada ugn yi olsun bitsin bu malzeme acık kollektor cıkıslı oldugundan 10 k bir direncle pullup yapınız  algılama malzemenin isminin yazıldıgı yuzden olacak bacak baglantıları yazı tarafı size donukken sol bacak besleme
5-24V arası orta bacak sase sag bacaksa cıkıstır
                             BİR TÜRK DÜNYAYA BEDELDİR
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

Fixxer

bence bu uygulamayı gerçekleştirelim ben varım
ama hep beraber yardımlaşarak
olsun.....  bilgilerimiz paylaşarak nedersiniz
...............................

DumrulBey

Ben de Rusya'daki bu amcamın yaptıklarını tutuyorum. Yeni projesi araba üstüne yaptığı >> http://www.ledcontrol.narod.ru/eng/index.htm
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

Fixxer

Hocam bizden bu projeyi gerçekleştiren varmı acaba varsa bizimle bilgilerini paylaşırmı? yada fikir verirmi nerelerden başlasak bu işe
...............................

akkoyunlu74

Reed rölenin her turu yakalama ihtimalini bizde okulda tartışmış ama ihtimal vermemiştik. Denemekten ne çıkar dedik ve tahminlerimizi yanılttı, reed röle bu işi görüyor; üstelik çok pratik. Ancak bir arkadaşın yaptığı devrede mıknatısın şeklinden dolayı her geçişte 2 kez reed röle açılıp kapandığı için meseleyi yazılımla düzeltti.