Alternatif Yakıt Türleri (Genel)

Başlatan salim ALTIN, 07 Eylül 2005, 10:26:55

salim ALTIN

Merhaba.
Arkadaşlar elektronik ile ilgisi yok diye düşüne bilirsiniz ama burası artık  bir bilim sitesi oldu. Zaten başka hangi yayın organı bu hizmeti veriyor ki.
Konuyu ilginize sunuyorum. ve sayın mederatör arkadaşlardan bu şekildeki konular için yeni bir başlık rica ediyorum.
Konu hakkında detay bilenleri konuyu geliştirmeye davet ediyorum.

Zaman gazetesi. 07.09.2005
Biyodizelin üretimi serbest, satışı yasak


‘Türkiye'nin akaryakıt ürünlerinde dışa bağımlılığını azaltıcı proje' diye tanıtılan biyodizelin satışının yasak olduğu ortaya çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ‘standart' belirlenmediği için lisans veremeyince mevcut akaryakıt istasyonları biyodizel satışı yapamıyor. Biyodizel üreticileri Enerji Üst Kurumu'nun mevzuat düzenlemesi ile bu aksaklığın giderilebileceğini ileri sürerken, kurum da bu durumun ancak Türk Standartları Enstitüsü'nün ilgili normları belirlemesinden sonra mümkün olacağını ifade ediyor. Biyodizel üretimini Çevre ve Orman Bakanlığı denetliyor.

Mevzuat boşluğuna rağmen üretim yapan tesis sayısı gün geçtikçe artıyor. Özellikle Adana, İstanbul, İzmir, Mersin, Osmaniye ve Bursa'da birçok yağ fabrikası biyodizel ve biyobenzin üretimi yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e göre Türkiye biyodizel üretiminde Avrupa'nın 3. ülkesi konumunda geldi. Üyelerinin yakıt giderlerini indirmek için Ukrayna'dan 9 bin ton kanola ithal eden Çukurova Pamuk, Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, biyodizeli de kendisi üretecek. Üretim için ilgili kurumlardan izin aldıklarını ifade eden Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi Kılıç, "Sadece üretici ortaklara satmak kaydıyla bize izin verildi. Pamuk alımı yapan tüm birlikler biyodizel üretemi yapabilecek." diyor. Mehmet Ali Çaylı, 15 bin YTL'ye satın aldığı makineyle ihtiyacı olan biyodizeli üreten çiftçilerden bir tanesi. Adana'da büyük bir çiftliği bulunan Çaylı, kendi araçlarında kullandığı biyodizeli ayçiçeği ve kanoladan üretiyor. Adana bölgesinde yetişen ayçiçeğinin yüzde 39 yağ verdiğini belirten Çaylı, küspeyi de hayvanlarına yem olarak yediriyor. Çaylı, 1 litre biyodizeli 1,3 yeni liraya mal ediyor. Bu arada piyasadan 200 bin liraya aldığı küspeyi de bedavaya getiriyor. Mazotun litre fiyatı ise 1,97 yeni lira. Çaylı, "Ürettiğim biyodizelin kalitesini bir laboratuvara ölçtürdüm. Viskozitesi 3.01 çıktı. Bu, elde edilen yakıtın uçak benzini gibi kaliteli olduğunu gösteriyor." diyerek memnuniyetini dile getiriyor. Meclis Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, henüz yasal bir altyapı olmaması nedeniyle ‘tokatçı' tabir edilen bazı biyodizel üreticilerinin sektöre fayda yerine zarar getirdiğine dikkat çekiyor. Biyodizelde standart konusunda önemli problemler yaşanabileceğine vurgu yapan Vahit Kirişçi, "ATAŞ'tan aldığım yakıt bozuk olduğunda bu firmayı mahkemeye verip tazminatımı alıyorum. Standarda uymayan biyoyakıt, aracın motoruna zarar verdiğinde vatandaş hakkını nasıl arayacak? Bu durumda biyodizel doğmadan ölmüş olur. O yüzden, önüne gelen firma bu işe girmemeli." diye konuştu.

Çiftçinin tükettiği yakıtı kendi ürünlerinden karşılaması amacı güden biyodizel, yüksek akaryakıt fiyatları yüzünden tüketicileri bu alana yönlendirdi. Biyodizel üretimi yapan cihazların satışında patlama yaşa- nıyor. Nizip'te 21 sabun fabrikasının biyodizel üretimine geçtiğini belirten Kirişçi, küçücük araçların üzerinde kurulu seyyar makinelerle üretilen biyodizelin kalitesi ve standardı hakkında konuşmanın yersiz olacağını kaydetti. ‘Kendi biyodizelini kendin üret' sloganıyla makinelerini pazarlayan Ege Biyoteknoloji Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, en çok 250 litre üretim yapan sistemin talep edildiğini söyledi. Akyarlı, "Fiyatı 15 milyar lira olan makine kendisini 4-5 ayda amorti ediyor. Geliştirdiğimiz cihaz Avrupa ve dünya normlarında." diyor. Türkiye'de ilk biyodizel tesisini kuran Alternatif Yakıt Teknolojileri şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Elmas, ürettikleri biyoyakıtı beğenen bir Alman firması ile ortaklık kurduklarını ve yıllık 750 bin ton biyodizel ihraç etmeye başladıklarını dile getiriyor.

Karakalem Kıyıege Biyodizel şirketi, Avrupa ülkelerinden sağladığı 100 milyon Euro ile Balıkesir'de 250 dönümlük alana biyodizel tesisi kuracak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çeşmecioğlu, tesiste ayda 124 bin ton kanola bitkisi işleneceğini ve 40 bin ton mazot elde edileceğini söyledi. Tesis için Edremit veya Burhaniye'de arazi aradıklarını kaydeden Çeşmecioğlu, çiftçiye alım garantisiyle kanola bitkisi ektirileceğini söyledi.

Biyodizel nedir?

Biyodizel, kolza (kanola), ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir ürün. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Biyodizel ve karışımları için dizel motorda değişiklik yapılmasına gerek yok.


Ali Akçoban, Şerif Erdikici, Çağlar Avcı, Tuncay M. Cengiz; Adana, İzmir, Balıkesir
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

cenkara

Çıktığından beri düşünüyordum. Biodiesel nedir nasıl yapılr diye.
Teşekkürler.
Keşke birde bio benzin yapsalar.

Petek

Alıntı yapılan: "cenkara"Çıktığından beri düşünüyordum. Biodiesel nedir nasıl yapılr diye.
Teşekkürler.
Keşke birde bio benzin yapsalar.

Cenkara, biobenzin var zaten. PO satıyor. Sende üret. Kazandığın parayla ferrari alıyorsun. Sonra baban sana soruyor "nereden buldun bunun parasını", sen diyorsun "biobenzin baba".

Yanlış hatırlamıyorsam bio dizel avrupada normal dizel yakıtı ile karıştırılarak satılıyor.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

mustafacan

yetkililerin bence bu konuda geç kalmamaları gerekir. düşünün evde önce yağda patates kızartın sonra o yağlada arabanız çalışsın. yani önce siz yakın kalanınıda arabanız yaksın.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

salim ALTIN

Merhaba.
Arkadaşlar gerek bu konu gerekse bu tarz konuların tekniği ve nasıl yapılabildiği bilgisi önemli. Bu çeşit bilgilere ulaşırsanız lütfen paylaşalım.
Benzinli araçlar LPG ile çalışıyorlar ya, aynı şekilde BİYOGAZ denilen ve özellikle hayvan dışkılarından elde edile bilen metan esaslı gaz ile de benzinli araçlarda motorda hiç bir değişikliğe gitmeden çalıştırabilmek mümkün. Bunun önemi eğer petrol 100$ a ulaşırsa daha iyi anlaşılacak. Bu şu demek. Her birimiz hayatımızı kazanmak için çalışıyoruz ya. Aslında alternatif enerji üretenler yıllık yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazardan pay alacaklar. Tabi bu yanlızca enerji tarafı birde bunun kalite kontrol, sezme, üretim gibi yönleri var ki bu ilk birkaç yıllık dönemde çok daha büyük bir pazar.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

diot

Ben bio dizeli bilmem ama opel astra marka arabamda kurşunsuz bio benzin kullanıyorum.  Zaten benzinin toplam %2 si biobenzin.
bio benzin ile bio olmayan arasında bir farkta göremedim.
%2 daha az dışa bağımlılık anlamına gelir. Ülke kaynaklarını değerlendirelim.

aster

Alternatif yakıtları unutmayalım, hepimizin sorunu hatta ülkemizin
www.obitet.gazi.edu.tr/sunular/5.ppt

diot

2. bir konu elektrik üretimi konusu. Geçen sene fizik profesörü bir bayan televizyonda enerji üretimi ile ilgili bir açıklama yapyordu aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım.

Nükleer yakıtların içinde çevreye en temiz ve en atıksız nükleer bir yakıt olan bir madenden bahsetmişti. Adı şimdi aklıma gelmiyor. Bir çuvalıyla Türkiyenin 1 yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyormuş.
Dünyada çok az bulunan bu madenin  büyük bir çogunluğu Türkiyede ve Toplam Türkiyedeki rezerv 20-22 ton civarında bir çuval maden 150kg gelse buda yaklaşık 135 sene cıvarı yapar..

Neden  kullanılmasın. ?  Enerji üretimi için okadar doğalgaz ve kömüre yatırım yapıyoruz . Kömürde çevre kirliliği dogalgazda ise yurtdışına giden dövizler.

Petek

Alıntı yapılan: "diot"2. bir konu elektrik üretimi konusu. Geçen sene fizik profesörü bir bayan televizyonda enerji üretimi ile ilgili bir açıklama yapyordu aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım.

Nükleer yakıtların içinde çevreye en temiz ve en atıksız nükleer bir yakıt olan bir madenden bahsetmişti. Adı şimdi aklıma gelmiyor. Bir çuvalıyla Türkiyenin 1 yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyormuş.
Dünyada çok az bulunan bu madenin  büyük bir çogunluğu Türkiyede ve Toplam Türkiyedeki rezerv 20-22 ton civarında bir çuval maden 150kg gelse buda yaklaşık 135 sene cıvarı yapar..

Neden  kullanılmasın. ?  Enerji üretimi için okadar doğalgaz ve kömüre yatırım yapıyoruz . Kömürde çevre kirliliği dogalgazda ise yurtdışına giden dövizler.
Bahsettiğiniz bayan Prof. Engin Arık. Fizikçi. Amacı sansasyon oluşturup, kendini göstermek ve Fizikçilerin egosunu tatmin edecek parçacık hızlandırıcılarının büyük ölçeklisini Türkiyeye satın aldırıp onunla oyalanmak. Yada İsviçre-Fransa ortak sınırında kurulmuş olan CERN'e Türkiyeyi üye yaptırıp yılın belli dönemlerinde oraları gezmek.
Yoksa nükleer teknolojinin geliştirilmesinin ne kadar maliyet gerektirdiğini herhalde biraz mürekkep yalan insanlar tahmin edebileceklerdir.

Bahsettiği element toryum. Toryum konusunda Fizik Mühendisleri odası bir bildiri yayımladı. Türkiyenin Toryum gerçeğini  oradan öğrenebilirsiniz. Bizler (acizane ben ve bir meslektaşım) bu bildirinin hazırlanmasında Nükleer Enerji Mühendisleri olarak katkıda bulunduk.

Toryum konusunda kısaca birşeyler söylemek gerekirse, şunlar söylenebilir:
1. Toryum fisyon yapan bir element değildir. Nükleer yakıt olarak kullanılamaz. Ancak Uranyum233 e dönüştürülürse (reaktör içerisinde nötron akısına maruz bırakılarak) en fazla Uranyumdan %30 tsarruf edilmesini sağlar ki bu teknoloji henüz geliştirilmekte ve bir iki yerde test numuneleri üzerinde çalışmalar yapılmakta.
2. Türkiye'deki Toryum rezervi (dünya rezervlerinin 1/3 ü deniyor) tenörünün çok çok düşük olması nedeniyle dünya rezervler listesinde yer almıyor.
3. Dünya toryum ticareti 100 bin doların altında.
4. Hızlandırıcı güdümlü sistemlerde toryum parçalanabilir. Ancak bu teknolojinin geliştirilmesi için  en az bir 50 yıl gerekli ve bu sistem her yere de kurulamaz.
5. Hızlandırıcı güdümlü sistemlerden elektrik üretmenin maliyeti çok daha yüksektir. Geliştirilmekte olan bu sistemin (50 yıl sonra gelişimini tamamlayacağını varsayacak olursak) asıl amacı elektrik üretmek değil, uzun ömürlü radyoaktif atıkları bertaraf etmektir.

Allahın bizlere bahşettiği en büyük hazine olan aklı kullanmak ve hazıra konarak zengin olmak hayallerinden kurtulmak gerekir. İnternette dolaşan toryum, neptünyum, arslan armutu, Türk erkeği hikayelerine aldanıp, gelen mailleri bütün tanıdıklarımıza iletmek hastalığından vazgeçmek gerekir. Bu tür hoax mailler (sahte iletiler) ülkemizin aptallık seviyesini ölçmek amacıyla yabancı toplum mühendisleri tarafından ortaya atılmakta ve bu ülkeyi nasıl karıştırabilecekleri konusunda önemli veriler elde etmektedirler.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

aster

Alıntı yapılan: "Petek"Allahın bizlere bahşettiği en büyük hazine olan aklı kullanmak ve hazıra konarak zengin olmak hayallerinden kurtulmak gerekir. İnternette dolaşan toryum, neptünyum, arslan armutu, Türk erkeği hikayelerine aldanıp, gelen mailleri bütün tanıdıklarımıza iletmek hastalığından vazgeçmek gerekir. Bu tür hoax mailler (sahte iletiler) ülkemizin aptallık seviyesini ölçmek amacıyla yabancı toplum mühendisleri tarafından ortaya atılmakta ve bu ülkeyi nasıl karıştırabilecekleri konusunda önemli veriler elde etmektedirler.
Aynen katılıyorum

Ayrıca daha önce de vermiştim gene vereyim
http://www.hidrojenturk.com
http://www.hidrojenforumu.com

ftsahin

Konuyu değiştirmek istemiyorum bio dizel benim de çok ilgimi çeken bir konu ama birkaç gün önce bir sitede gördüğüm mıknatıslı motor dikkatimi çekti.  Burada bir doğal mıknatıslı, harici enerjiye ihtiyaç duymadan devamlı dönen bir motordan bahesediliyor. Alternatif olması açısından konuyu açtım.

http://jnaudin.free.fr/html/trmdiag.htm

Bu sitenin yapımcısı motorun çalıştığını iddia ediyor ve diğer sayfalarda resmini koymuş. Belki daha önce bu sitede bu tür bir  konu işlenmiş olabilir. Burada güncellensin diye forumda arama yapmadım. Bu konuda tecrübesi olanlar varsa ve burada paylaşırlarsa herkes için iyi olur özellikle bu konuyla uğraşanlar için.

Petek

Ankara MTA yerleşkesinde bulunan Enerji Parkında (enerji müzesi) biodizel üretimi için bir düzenek var. Bir ara fotoğrafını çekmiştim.
http://rapidshare.de/files/4856191/Biodizel.JPG.html
Bir traktör römorkuna kurulabilecek kadar bir oturma alanı kaplıyor. İş akışını göstermişler ama deatylı değil.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

Petek

Alıntı yapılan: "ftsahin"Konuyu değiştirmek istemiyorum bio dizel benim de çok ilgimi çeken bir konu ama birkaç gün önce bir sitede gördüğüm mıknatıslı motor dikkatimi çekti.  Burada bir doğal mıknatıslı, harici enerjiye ihtiyaç duymadan devamlı dönen bir motordan bahesediliyor. Alternatif olması açısından konuyu açtım.

http://jnaudin.free.fr/html/trmdiag.htm

Bu sitenin yapımcısı motorun çalıştığını iddia ediyor ve diğer sayfalarda resmini koymuş. Belki daha önce bu sitede bu tür bir  konu işlenmiş olabilir. Burada güncellensin diye forumda arama yapmadım. Bu konuda tecrübesi olanlar varsa ve burada paylaşırlarsa herkes için iyi olur özellikle bu konuyla uğraşanlar için.

Bu konuyu hiç açma. Bu konu başka bir yerde tartışıldı. Evet motor döner ama net enerji üretimi yapamazsın. Yani mıknatıslara yüklediğin enerjinin onda birini bile geri alamazsın.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

aster


salim ALTIN

Alıntı yapılan: "Petek"
Alıntı yapılan: "ftsahin"doğal mıknatıslı, harici enerjiye ihtiyaç duymadan devamlı dönen bir motordan bahesediliyor. Alternatif olması açısından konuyu açtım.

http://jnaudin.free.fr/html/trmdiag.htm

konuyla uğraşanlar için.

Bu konuyu hiç açma.  Evet motor döner ama net enerji üretimi yapamazsın. Yani mıknatıslara yüklediğin enerjinin onda birini bile geri alamazsın.

Merhaba.
Bence konuyu hiç kapatma. Üzerinde araştırmaya devam. !!!
Türkiyede de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Hatta dünyada patentli sistemler olduğu söylendi. Ben bir çalışmanın sonucunu bekliyorum. Burada aktarırım.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....