Alternatif Yakıt Türleri (Genel)

Başlatan salim ALTIN, 07 Eylül 2005, 10:26:55

ismshn

sorular çoğalınca konuyu tekrarlamak bilgimi tezelemek için salim ALTIN arkadaşımın yapmaya çalıştığı deneyi tekrar yaptım.(aslında birşey denemek için)

herhangi bir problem yok
bu hafta sonu fotğraflayıp göndermeye çalışacağım.gerçi yinede inanmayanlar olacaktır olsun varsın yine de inanmayanlar varsa adapazarına zahmet edip gelirlerse gözleri önünde yine tekrarlayabilirim.
hiç üşenmeden....

değerli arkadaşım salim bize böyle birşey yapmanın ne gibi avantajı olacak sence

bence sürtünen sadece bilyalar, ısınma problemi yok hafif motor arıza yaptığında parça, sargı sıkıntısı yokvs ,vs.

deneyi tekrarlamamdaki amaç şu idi 1/3 güç kaybını görmekti.

yük olarak omik yük ve endüktif yük kullandım artislikte yaptım radyo çalıştırdım.parazit veya gerilim dalgalanması var mı diye osilatörle ölçtüm hiçbir problem yok.

bunalmis arkadaşın bahsettiği artık mıknatısıyet ortalama 8V kadar dı
aşırı yük bağlamak için 1000W lık elektrikli ısıtıcıyı bağladım gücü kadar çektiğini gördüm not :motorda çok az ısınma var

akşamki teorik paylaşmayı heyacanla bekliyorum.

z

Aksam oldu, kitaplara baktim ve daha onceki yorumum hemen hemen dogruymus.

Detayli incelemek icin
ASENKRON MAKINALAR
Prof. Dr. Kemal Sarioglu

Kitabinin 140-145 sayfalarina bakabilirsiniz.

Ben bir kac satiri aynen yaziyorum.

Asenkron motor senkron hizin ustunde bir hiz ile tahrik edildiginde rotorun donme hizi n>ns olur; generator olarak calismada kayma s=(ns-n)/ns olur.

Ayrica asagida aciklanacak bazi kosullarin saglanmasi ile, asenkron makina elektrik yaninda bagli oldugu sisteme enerji vermeye baslar ve asenkron generator olarak calisir....... Asenkron makinanin generator olarak calismasinda, stator akimi ile gerilimi arasindaki aci 90 dereceden buyuktur. Bu nedenle aktif guc 3x Vs x Isg cos Fsg<0 .....
Isg bileseni Vs e gore tam Pi/2 radyan geride oldugundan enduktif bir akimdir.

Asenkron makinanin generator olarak calismasi icin makinanin bu enduktif akimi almasi yada ayni buyuklukte kapasitif akim vermesi olanaginin bulunmasi lazimdir.
.................
.................
Bir asenkron makina, senkron hizin ustunde tahrik edildiginde uclarina uygun degerde kapasiteler baglanarak kendi kendini uyarabilir. Bunun icin makinanin daha onceki calismalarindan statorunda kalici miknatis alani olmalidir.

Kapasite secimi icin grafikten sozedilmis.

En iyisi paraniza kiyin ve bu kitabi satin alin. Cok onceleride bu kitabin kutuphanenizin bir kosesinde bulunmasi gerektigini yazmistim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ismshn

bunalmis

bu konu kayma ile ilgili bugün yaptığım deneyde ilk denediğim konu şu oldu dc motorla devir sayısını düşürmek :
gerilimde düşme oldu ama çok büyük değerlerde değil.senkron devirin altında da makina tahrik oluyor.

dışardan uyartım yok artık mıknatısiyeti tetikleyen ne?

ismshn

deneyle ilgili yazdığım şu konuya dikkatini çekeyim.500W max güç alma hesabı ile deneye başladım ve öyle de oldu (0.75kW gamak marka motor 0.75x2/3=500W ) voltmetre 220V ampermetre 2.15A değer gösterdi 1000W omik yük varken
çıkarılacak sonuç bağladığın yük motor (alternatör) den büyük dahi olsa motora hiçbir zarar vermiyor
buda senkron makinaya göre büyük bir üstünlük aynı zamanda yine şu anki makinalar prensibine aykırı gibi görülüyor.
çünkü alternatör veya dinamoya büyük bir yük bağladığında kesinlikle biryerleri yanar. bunu yorumlayalım.

z

Devir sayisini dusurdun dolayisi ile senkron devirinde dustu. Devir sayisini degistirdiginde uretilen voltajin genligi ve frekansi da dusecek. Dolayisi ile senkron devirin altinda da tahrik oldu demek dogru olmaz. Sanirim sen 50Hz i referas alip yorumladin.

Disaridan uyartim yok derken statorda artik miknatisyet kalmistir. Olayi tetikleyende bu zaten.

Alıntı Yap......çıkarılacak sonuç bağladığın yük motor (alternatör) den büyük dahi olsa motora hiçbir zarar vermiyor

Asiri yuklenirse uc gerilimi duseceginden verecegi akimda dusecek ve alternator zarar gormeyecektir.

Daire diyagramlarini unuttum gitti. Bu olaylar diyagramdan daha kolay gorulur.

Not: Bahse konu kitap bu motorun ruzgar enerjisinden enerji uretmede kullanildigindan da bahsetmis.

ismshn

senkron alternatörlerde böyle bir sıkıntı varken neden asenkron motorlar (alternatör olarak) yaygın değil bizim bilmediğimiz bazı şeyler mi var üstad acaba?

z

Su sekilde yorumlanabilir;

Asenkron jenarator asiri yuklenince uretilen voltaj dustu. Voltaj dusunce kapasitelerin akimi dustu. Bu akim dusunce alternatorun miknatislama akimi dustu dolayisi ile sistemin uretebilecegi gerilim dustu. Yani sistem yanmaktan otomatik olarak korundu.

z

Neden yaygin değil sorusuna cevap bahsettigim kitapta verilmis.

Enerji uretebilmesi icin kapasitif yuk yada senkron makina ile beraber calisma zorunlulugu var.

Rotor-stator hava araligi kucuk oldugu icin buyuk guclerde yataklama problemi onem kazaniyor.

ismshn

10kW lık bir motorla traktörün arkasına takılarak bu iş yapılmış.
bahsetmiştim kaynak makinası çalıştırılmış hiçbir problemle karşılaşılmamış

hem ne olur ki senkron makina kadar mı bakıma ihtiyaç duyulacak

kapasitif yük bulmak ta kolay ve pahalı sayılmaz bence

z

Genelde alternator denince buyuk gucler akla gelir. Mw gibi.
Kapasiteler zamanla yaslanir ustelik guclu kapasiteler cok da ucuz olmamali.

Ustelik daha buyuk bir sorun var.

Uretilen voltajin ve frekansin sabit olmasi gerekirse yapacak cok bir sey yok.

Senkron alternatorlerde iki degiskenle de diledigin gibi oynamak senin elinde.

necati

Asenkron alternator de sinus pek düzgün değildir
LC filtre ile düzeltilebilir
ek bir devre ile voltaj düştükce kondansator ilave edilir
Daha çok marine  ve naklen yayın araçları kullanır
Arızası az   bakımı az   voltaj kararlılığı pek iyi değildir
mesela 190v 240v gibi

Fischer panda
Mesa
jeneratorler de bu sistemle çalışır
20 ile 100 mikrofarat arası kondansatorler kullanılır
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

ftsahin

Yanlış hatırlamıyorsam asenkron motorların bir kötü tarafı, çalışma sırasında rotor mekanik bir sıkışma sonucu durursa statordan çok yüksek bir akım geçiyor ve stator sargısı senkron motorlara göre daha kısa sürede yanıyordu. Alternatör olarak kullanılırken çıkış uçlarının kısa devre edilmesi aynı şekilde sonuçlanıyor olabilir.

z

Asenkron jenaratoru kisa devre edebilirsin sorun değil. Akimini otomatik olarak dusurur.

ftsahin

Elektrik Mak. Dersinin defterini bulamadım. Bu yüzden aklımda kalanları yazıyorum. Deney notları da vardı am aklımda kalmamış.

ismshn

bugün kü yaptığım deneydekisonuçlar bunu gösteriyor.
kısa devre deneyi yapmadım ama sonuç kesinlikle dediğin gibi

0.75kW motor 7.5 kg ağırlığında pervane olarak kamyon radyatör pervenesi kullanarak 5metre yüksekliğinde bir direkle 5 katlı bir binanın çatısına konulursa bence sonuç alınabilir ne dersiniz.