220 VAC 5 VDC ŞARJ CİHAZI

Başlatan yilmaz_kk, 20 Aralık 2015, 01:55:34

yilmaz_kk

  İyi akşamlar arkadaşlar;

Aşağıda şemasını çizmeye çalıştığım ve resimleri verilen şarj cihazında (general mobile)  anlayamadığım birkaç husus var. Transistörün tetiklenmesi ve trafo primer sargıları biraz kafamı karıştırdı. Yorumlarınızı ve ilgili kaynak önerilerinizi beklerim.








ipek

şemayı yanlış çıkarmışsın,çiziminde emiter kollektor kısa devre ,doğrusu, emiter ile optto'lu zener arasında ayrı bir bağımsız feedback sargısı var,diğer sargı ise bir ucu kollektör'de diğer ucu 2.2mF 450V 'luk kapasitör'ün pozitif ucuna bağlı olacak,ayrıca sarım yönü çok önemlidir.

yilmaz_kk

#2
Evet hocam yanlış çizmişim . Walla bu saatte anca bu kadar, doküman okumaktan yoruldum. Trafo sargılarının 2 ve 3 numarası yer değişecek. Transistörün tetiklenmesini açıklayabilir misiniz? Frekansı nasıl hesaplamalıyız? Bu devrenin topolojisi nedir?

ipek

orası bizi aşar @z hoca istişarede bulunabilir.

z

#4
Verdiğin malzemelere göre muhtemelen şöyle bir şeydir.



Sekonder tarafındaki opto ledine bağlı diyod zener olacaktı. Diyod olarak çizmişim. O da muhtemelen 3..4v civarında bir zenerdir.

Frekans üzerinde çok şey etkin.

2M2, 470p 10K, geribesleme sarım sayısı.

frekansı en sorunsuz 470p ile ayarlayabilirsin.

Sistem flyback çalışıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yilmaz_kk

Hocam klasik flyback topolojisi hemen hemen şu şekilde verilmiş;





Genel yaklaşımlarda kontrolcü bir devre var. Bu ya kendinden kare dalga üretiyor ya da bir osilatörle frekans kontrol ediliyor. Bu devrede transistörün sürülüş biçimini hala tam olarak kavrayabilmiş değilim. Frekansı nasıl yükseltiyor kHzler mertebesine?






z

Flyback yapı çiple vs alakalı değil. Primerdeki enerjinin sekondere ne zaman geçtiği ile alakalı.

Eğer Primerin enerjisi kesildiğinde sekonder bu enerjiyi kullanıyorsa bu durumda flayback olma durumu yüksektir. Bu şemada kesinlikle flybackdir.

Devre bir osilatör. Frakans vs yükseltimiyor.

Transistör iletime geçince geri besleme sargısı 470p ile transistörü daha da iletime geçirecek voltajla beyzi besliyor.

470p nin beyz bacağı - polaritede olacak şekilde şarj oluyor. Bu esnada beyz akımı, 2M2 beyz direncinden ve 470p şarj akımı toplamı oluyor.  470 şarj olupta beyzden akım akıtamaz hale gelince beyz akımı sadece 2M2 üzerinden geliyor.

Beyz akımındaki bu düşüş kollektor akımında düşüşe neden oluyor. Bu da sargılarda ters gerilim endüklenmesine neden oluyor.

Geribesleme sargısından ters polaritede voltaj gelince 470p deki voltajla toplamı daha da büyük negatif gerilim oluyor ve tranistör tıkanıyor.

2M2 den gelen akım 470p deki negatif voltajı boşaltıyor ardından beyz bacağı + polaritede olacak şekilde şarj ediyor.

beyz bacağındaki voltaj 0.6voltu geçince tekrar transistör iletime geçiyor ve bu olaylar böyle devam ediyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com