Ortak groundlu 2 zener çıkışı seri bağlanırsa ne olur ?

Başlatan OM, 04 Ocak 2016, 22:55:27

OM

Merhaba arkadaşlar ,
12V bir kaynak üzerinden bir zener ile   3v bide 5v çıkış alıyorum bu ikisini seri bağlamak istesem 8 V alabilir miyim? Direk 8 al evet alınır,zener,7808. Fakat İSİS te çalışırken böyle bişey gördüm. Ground ortak olduğu için ters polarize de 2V alıyorum ama düz seri yapınca 3 veya 5 alıyorum. Bu şekilde bir devrede 3 ve 5 Voltu nasıl ground dan ayırıp beraber bağlayabilirim?

harti212

biri 5 diğeri 3 mü, üç sonda olursa 3 volt, alırsın, 3 başta olur 2.97 Volt falan yada 1.50 gibi bir rakam görürsün ortadan uç alıp sona bağlarsa bir diyor diğerini pas geçer.
sonuç olarak 8Volt alman için başka elemanlarda araya girmeli
Mesela 3V 5V luk zenerleri çıkışları ayrı olsun bide bunların çıkışına 1N4001 ekleyip 2tane 1n4001 in katot unu birleştir belki 7Volt elde edersin ama bu sadece bir tahmin, benzer deneyler genellikle hüsran ile sonuçlanır ama denemeden öğrenemezsin.
Tristör gibi malzemeler bu konularda bazı yükseltme işlevleri oluşturabilir ama performans dersen gerilim artarken akım azalacaktır.
Bu yüzden günümüz hayatında Trafolar kullanılır yükseltme alçaltma için, bipolar malzemeler ise anahtarlama, sinyal kuvvetlendirme voltaj kontrolü amaçlı kullanılır genelde.
ama 5 Volt u belki 100000 tane transistör ile 250 volt a çıkarmak mümkündür, bu yüzden günümüzde hala trafolar kullanılıyor.
Sen yine de deneyini yap her deney ayrı bir zevk ayrı bir öğrenmedir ama fazla takıntı yapmamak lazım yoksa zamanımız boşa geçebilir.  :)
iki ucu diyak gibi ters yaparsan da Avometreyi bağladığında VPP yi görürsün (5)+ ile -(3) fark voltajı toplam 8 görünür, ama değildir.

Mr_YAMYAM

Zener diyotlar tıkama yönündeki gerilimleri ile anılırlar.
İleri yöndeki gerilimleri normal bir diyot seviyesinde (0.6-0.7V) olan bu diyotların serii bağlanmasında da tıkama gerilimleri birbirlerine parelel olarak artacaktır.
5V+3V zener seri olarak tıkama yönünde bağlanırsa 8V tıkama gerilimi elde edilir.
5V ve 3V iki zener diyot iletim yönünde serii bağlanırsa uçlarında yaklaşık 1.4V gerilim görülür.
5V ve 3V luk iki zener parelel bağlanırsa en düşük tıkama gerilimi olan 3V elde edilir. Bağlı olarak iki diyodun gücü oranında üzerlerinden geçen akım artacağından dolayı zener güç faktörü artmış olacaktır.

asma

Alıntı yapılan: OM - 04 Ocak 2016, 22:55:27
Merhaba arkadaşlar ,
12V bir kaynak üzerinden bir zener ile   3v bide 5v çıkış alıyorum bu ikisini seri bağlamak istesem 8 V alabilir miyim? Direk 8 al evet alınır,zener,7808. Fakat İSİS te çalışırken böyle bişey gördüm. Ground ortak olduğu için ters polarize de 2V alıyorum ama düz seri yapınca 3 veya 5 alıyorum. Bu şekilde bir devrede 3 ve 5 Voltu nasıl ground dan ayırıp beraber bağlayabilirim?
Merhaba
Küçük bir çizimle anlatsaydın daha iyi olurdu.   ;)
Bir kaynakta , direnç ve zener ikilisiyle iki farklı gerilim oluşturursun. GND ile bunlar sırasıyla 3V ve 5V olsun. Bu iki potansiyel, devrede bir yerlere zaten bağlı. Seri veya paralel bağlanmaz.
İki zener seri aynı yönde veya birbirine ters bağlanabilir. Paralel bağlamakta mümkün ama pratikte kullanımı olmaz. Mr_YAMYAM bu bağlantıları açıklamış.
Gelelim tek kaynaktan beslenen devremizdeki iki potansiyel arasındaki farka. 3V ile 5V arasında 2volt potansiyel fark vardır. Sen ölçü aletini nasıl bağlarsan polarite o şekilde çıkar.
Ölçü aletinin kırmızı probunun bağlı olduğu nokta için ölçtüğün değer + ise diğer noktadan yüksek potansiyele sahip , ölçülen değer  - ise diğerinden düşük potansiyele sahiptir. Neye , nereye ve kime göre? GND ye göre.
8Voltluk gerilimi nasıl oluştururum gibi bir soru olsaydı. 3V için bir direnç ve bir zener kullandığın gibi 5V ve 8V için de aynı yöntemi kullanabilirsin.
Ayrıca 3V zenere 2V bir zener daha seri bağlarsan , onlara seri bir 3V zener daha bağlarsan. Üç ayrı referans noktasını tek dirençle 12V üzerinden tamamlarsın.
Dikkat etmen gerek konu 3 ayrı potansiyelden ayrı ayrı çekeceğin akımların toplamından daha fazla akımın bu dirençten geçmesini sağlamalısın.
Mesela 3V tan 2mA , 5V tan 10mA ve 8V tan 5mA çekeceksin.  (12V- 8V)/R >= 17mA ... 18-20mA gibi bir değer olmalı. R = 220 ohm olabilir.

Kolay gelsin.




sadogan

Bu 2 sini nasıl seri bağladığını merak ettim, mümkünse şemayı görebilirmiyiz.

OM

Alıntı yapılan: sadogan - 05 Ocak 2016, 09:43:20
Bu 2 sini nasıl seri bağladığını merak ettim, mümkünse şemayı görebilirmiyiz.
-+-+ diye bağladım iki farklı kaynağı seri bağlar(toplama olarak). Lakin burada farkında olmadan 1 çıkışı direk kısa devre yapmış oluyorum çünkü diğerinin groundu aynı zamanda kendi groundu. Haliyle  ++ ve - - bağlayıp farkı görebilsem de - + ve - + diye seri bağladım da çıkışlardan biri direk kısa devre ve gerilim diğerinin gerilimi olur. Hatalı bir bağlantı aslında. Sormak istediğim farklı bir yolla ,arkadaşın dediği gibi transistörle başka bir devre elemanı(ları) vs. 2 ortak groundlu çıkış seri toplanabilir miydi.Şema yok elimde çünkü deneyip sildim o şekilde bağlantı hatalı zaten :)