Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

Işık tabanlı işlemci!

Başlatan seyityildirim, 09 Ocak 2016, 17:04:21


Mr_YAMYAM


Tesla.25

Er geç ışık tabanlı işlemciler üretilecek.

birkan

Benim Anladığım kadarıyla işlemci sadece veriyolu için Işık kullanıyor. Optik haberleşme yapıyor

z

Ben de şunu anlamıyorum.

Işığı açıp kapayacak gene mos olmayacakmı?

Eee mos bu hızda açılıp kapanıyorsa sorun 1 cm kadar uzunluktaki busdan yüksek frekanslı sinyal yollamak mı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

evet. Yüksek frekansta düşük genlikli sinyali bakırın indüktif özelliği ve skin effect etkilerinden dolayı yolda tutmak ve korumak zordur ve sembol oranını dolayısıyla propogation delay i azaltmak ve frekansı yükseltmek için fiberoptik kullanılabilir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Kabil ATICI

Bilgisayar kartı üzerindeki mesafeleri kısa görüyor olabilirsiniz, örneğin bios için kullanılan i2c hattı neredeyse 40cm'e rahatlıkla ulaşabiliyor. (belki daha fazla)

Çevrebirimler işlemci hızında çalışmıyorsada, ram gibi birimlerin arabirim hızları küçümsenmeyecek bir hıza erişmiş durumda.

Çoğu durumda biz olayı kendi bilgisayar kasamız olarak düşünmekteyiz, yerine göre telefon santralları gibi alana yayılmış sistemlerde veya daha özel yapılarda hız sınırlaması kaçınılmaz, mesafe bir oda boyuna ulaşabiliyor.
ambar7

z

Bu mesafeler çip içinde. Daha doğrusu ben öyle anlıyorum.

Adamlar işlemci içindeki "bus"ı optiğe çevirecekler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

engerex

 Işık az gecikmeyle yönlenirse asıl iş o zaman olur.

engineer

High speed pcb tasarımında length matching yapılırken işlemci yada ram entegresinin die' ı ile kendi bacakları arasındaki mesafe bile datasheet'lerde veriliyor ve bunlarıda ekleyerek tasarım yapılıyor. Epey bi önemi var yani mesafenin.

mihri

#10
"Işık kullanmanın en büyük avantajı aynı miktar enerji ile birkaç santimetre, birkaç metre veya birkaç kilometre mesafe gidebilirsiniz. Fakat yüksek hızlı elektrik bağlantılarında 1 kilometrelik mesafe gidebilmek için bit başına binlerce pikojul enerjiye ihtiyacınız vardır."

Mikro işlemci yani mikro kilometre değil ne alaka?

ışık tabanlı işlemcinin teknik özellikleri

Transistöt sayısı            70 milyon
Çekirdek sayısı              2
Max Çalışma frekansı     1.65 GHz
L1 Instruction Cache      2x 16KB
L1 Data Cache               2x 32KB
L1 Vector Cache             2x 8KB
Memory Bank                 1MB

Işık ile çalışmayan günümüzdeki işlemciler daha mı az performanslı. Makaleyi yazan arkadaş gerekli şekilde açıklayamamış olayı galiba.
"Eppur si muove!"

Mr_YAMYAM

Temel mantık :
Işık bir frekanstır ve bir dalga boyu bulunmaktadır.
Elektrik belli darbeler halinde gönderiliyorsa darbelerin periyodları dalga boyunu belirtmektedir.
EVET..
Elektriksel iletim hatlarında frekansa bağlı olarak ciddi kayıplara uğrayabilecektir.
Özellikle iletken hatların, dalga boylarının frekansla olan ilişkileri doğrultusunda tam dalga, yarım dalga veya çeyrek dalga anten gibi davranmaları ve bunun sonucunda iletken hat sonundaki kayıplar (gerilim faktörü) daha yüksek hızlara (frekanslara) çıkılmasında büyük engeldir.
3GHz frekansın dalga boyu hesaplanırsa bir işlemci tasarımındaki hassasiyet ortaya çıkacaktır.
ANCAK:
Işık elde edebilmek için kullanılacak akım ve ışığın tam olarak meydana gelebilmesi ve tam olarak sönümlenmesi  için gereken süre hesaplanırsa bu sefer geriye doğru yol alacağız :D
Yani 3GHz gibi hızlara ulaşabilmek yine de mümkün olmayacaktır.
NOT:
Günümüzdeki teorik analog frekans uygulaması sanırım 50GHz idi.

muhendisbey

@z
buslar optik olur mu, bunu kestirmesi zor. Altın ince teller haline gelirken bunu fiberoptik olarak bus'a uygulamak ne kadar mümkün olur bilinmez. Ancak taban malzemesi olan silikon wafer'ın optik tabanlı GaAs gibi wafer'a taşınmak istendiğini görüyoruz. Nedeni de silikon wafer'ın frekans bağlamında limitlerine ulaşılmış olması. 3.6GHz lik işlemciler 2004 yılında kullanıcıya sunulmuş ancak 11 yıl geçmesine rağmen çok bir artış gerçekleşememiş. Şu an 4GHz üstü işlemci yok diye biliyorum. 1998'de kullandığım bilgisayar 200MHz'di. Bu 6 yılda müthiş bir artış varken 11 yılda çekirdek sayısı cache artırımı gibi işlem bölme odaklı olarak artırmaya yöneldi. Sebebi silikon waferın sınırı olduğu gibi, enerji tüketimini azaltmaya yönelikti. En azından intel böyle duyurmuştu. Gel gelelim, O zaman 200W lık güç kaynağı yeterken şimdi, 500w kullanıyoruz orası da biraz çelişkili.

3GHz'deki bir sinyali kablo içerisinde tutabilmek oldukça güç. Ufacık tel parçası bile anten vazifesi görmesine ve sinyalin çevreye dağılmasına yeterli
3GHzlik bir sinyale anten yapmak istersek 1-2cm bile yeterli olur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

OG

Bir belgeselde detayına girmeden hızlı işlem için "quantum bilgisayarlar kullanıyoruz" gibi bir söz geciyordu.

Ne demek ise.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

engerex

Frekansların yükselmesine bir engelin de çok çekirdeğe geçiş olduğunu düşünüyorum. Çok çekirdekli işlemciler çıkmaya başlayınca frekansları tek çekirdeklere göre çok gerideydiler. Üreticiler yüksek seviye işlemciler de fiyat yükseltmek yerine çekirdek sayısını artırıyorlar ve teknoloji ekliyorlar.
Yeni bir ekran kartı alan bir vatandaş bilgisayarı açıkken garaj kapısını açıp kapatamadığına dair bir haber vardı. Sebep yeni aldığı ekran kartı kumandanın çalışmasını engelliyor.