1-2mv to 5V Boost Opamp

Başlatan slywolf_one, 20 Eylül 2005, 15:35:58

slywolf_one

Arkadaşlar şöle en basitinden tek kaynaktan beslemeli ufak gerilimleri yükseltebiliceğim (DC 1-2mV ) bir opamp devresi isitiyorum...İyi çalışmalar

ta5et

INA122P Entegresini sanırım sorununu çözer.İyi günler dilerim.

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

LM358 in giris offset gerilimi 2 mV - 3 mV arasi oldugundan 1 mV luk sinyal icin uygun değildir.
OP07 nin offset gerilimi cok daha dusuk fakat o da Rail-to-Rail değil.

200 uV giris offset gerilimine sahip giris seviyesi Rail-to-Rail bir enstrumentasyon anfisi var. AD623 http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/516895375AD623_c.pdf

Belki isinizi gorur, Piyasada da var midir? Arastirmak lazim.

emrahmrcn



Arkadaşlar esas sormak istediğim elimde böle bir sensor var.Karşılıklı 2 plaka plakanın üstteki kısmı sabit,, alttaki kısım ise içine hava üflenen bir balon ile üstteki plakaya yaklaşıor uzaklaşıor.Ben bu kapasitif olaydan pic için gerekli darbeleri almak istioyrum.Not:Şekil için özür dilerim :)
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

Erol YILMAZ

Kapasite yi osilatorun bir parcasi olarak kullanip frekans degisimini takip edebilirsiniz.

Nickler cifter, cifter :)

z

Sensörün kapasitesi ne kadar ve en fazla ne kadarlık değişim oluşuyor?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emrahmrcn

Kapasitesini bilmiyorum ,zannederim bu tansiyon aletlerinin içindeki sensor lerden ...(slywolf nick imin silinmesini istemişti herhalde unuttular)
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

z

Kapasite değerini bilmek uygulanacak yöntem açısından önemli.

Bir kaç yöntemden bahsedeyim.

1. Erol'un dediği gibi sensörü OSC nin frekansını belirleyen elemanı olarak kullanırsan, osc frekansı sense bilgisine göre değişir.

Eğer kapasite değişimi çok küçükse frekansdaki değişimi belirginleştirmek için çok yüksek frekansda salındırman gerekir. Bunu işlemek zor olabilir. (4.maddeye bak)

2. Sensöre DC gerilim verirsen i = V x dC/dt gereği akım değişir. Yeterince yüksek gerilim kullanırsan bu yöntemi de kullanabilirsin.

3. İlk yöntemde elde edilen osc sinyalini PLL e girersen, LPF çıkışındaki voltaj sens edilen değerle orantılı olur.

4. ilk maddede uyguladığın tekniği kullanırsan elinde sens edilen bilgiyle orantılı ac sinyalin var demektir. Bunu Xtal denetimli osc den gelen sinyalle karıştırırsan sinyallerin frekanslarının farklarını elde edersin bunu işlemek daha kolay olabilir.

5. İlk metodda elde ettiğin sinyali FM demodulatorden geçirebilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emrahmrcn

yinede op-amp larla uygulanacak basit bir yöntem yokmudur.Zaten oldum olası sensor op-amp olayını çözemedim şöle op-amp la  sensor bağlantılarının yapıldığı basit devreler veya anlatımları olsa çok iyi olurdu
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

z

Opampları az buçuk biliyorsan sorun olmaması lazım. Anladığım kadarıyla ofsetle başın dertte.

İllede kaliteli opamp kullanmana gerek yok. Gerçi kendini tek beslemeli opamplara da şartlamışsın ama..

LM358 opamp işini fazlasıyla görür.

Eğer elinde sense edilen bilgiyle orantılı DC gerilim var ve bunu yükseltmen gerekiyorsa opamplı DC yükselteç devrelerini kullanabilirsin. Ancak opamp ofsetide işin içine gireceğinden sinyalini doğrudan yükseltemezsin.

Yapılacak iş öncelikle opamp ofsetinden kurtulmak olacaktır.

Bunun için çok pahalı bir opamp seçebilrisin ancak gerek yok. Hele hele senin uygulamanda hiç gerek yok. (Anladığım kadarıyla sürekli ölçüm yapmıyorsun)

Ara sıra kalibrasyon yaparım dersen ofseti trimpotdan ayarlanacak şekilde yok edebilirsin. İşin içine ortam ısısının etkilerini de kompanze edecek devreleri katabilirsin.

En iyisi dara alma yöntemidir.

Devrende işlemci kulllanacak sanırım;

İşlemci ölçüme başlamadan önce opamp çıkışını okur ve ofsetin yükseltilmiş değerini öğrenir. Eğer ADC çözünürlüğün yeterince yüksek ve taban voltajından geriye kalan çalışma alanı sana yeterli oluyorsa ölçüm değerinden taban voltajını çıkartırsın.

Yok sana yeterli alan kalmıyorsa İşlemcine birde DAC bağlarsın. İşlemci ölçüme başlamadan önce darayı okur. DAC dan ufak ufak artışlarla dengeyi sağlar. (Kefeli terazide uygulanan yöntemin aynısı)

Denge sağlandıktan sonra artık sensörü sens edilecek büyüklükle uyarabilirsin.

Biraz paraya kıyarım dersen otomatik ofset kaldıran opamplarla bu işi çözersin ama pahalı olur. (Belki de fiyatları düşmüştür.)

Yok ben bu teknikleri sevmedim dersen o zaman zaten senin uygulamanda AC sinyal kullanmak mümkün ve AC sinyali, ofseti olan opamp ile dilediğin gibi yükseltirsin ve ofsetin sana hiç bir zararı olmaz. (AC sinyaller için kapasitif kuplajlı amplifikatörler)

En son sinyalini örneğin trafoya verir ve sekonder tarafından doğrultur ve ADC ne girersin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emrahmrcn

Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim özellikle bunalmış hocama ,,dediğiniz  gibi Ac sinyalle bu olayı çözecem aldığım bilgiye göre zaten orjinallerindede ac sinyalle çalıştırıyorlarmış ;)  İyi çalışmalar
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

emrahmrcn

Yaptığım devreyi burada göstereyim belki referans olur.Devre yaklaşık 250Khz de salınıor.Çıkıştanda sensör değişimine göre frekans değişmi alıyorum burdanda uC ile ölçüm yapıyorum.

Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK