CD DVD lens kontrolü

Başlatan DaRt, 03 Mart 2016, 11:25:47

bilal0052

polygon mirror kullanarak 445nm lazer diyot ile yapmışlar vidyonun altında linki de var işe yarar birşey çıkabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=fi4P-Bwc6g8&ebc=ANyPxKoaSOnn3LjNYiXKTvXv1S91Kv6q6zmSJZWDv92wp2NoCUQ7ikC7UgBm3HzhC3IuNacq_SRFJFeth8Wa2B6noyB31VTq5Q

z

Her iki videoyu da izledim ve korktum. Sanki benim kullandığım lazerin gücü yetmeyecek gibi. Şu ana kadar minik ve etrafında saçılım yapmayan benek elde etmeye çalıştım. Adamların kullandığı lazerde benek çok büyük.

Haydi hayırlısı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

DaRt

Lazer gücüyle ilgili sorun yok hocam. İyi bir soğutucu ile 1100mW güç alabilirsiniz. Polygon motorlarında her bir noktanın pozlaması çok daha kısa sürede gerçekleştiği için yüksek güçlere ihtiyaç vardır. Bir yukarıdaki polygon mirror sisteminde arkadaş 3300 devir ile kullanmış. Bu 55 Hz dönme frekansı 55*6=330Hz satır tarama frekansına denk geliyor. Hatta bu çok hızlı olduğu için aynı noktayı 150 kez taramış yani her satırı 0,5sn de taramış. Senin sisteminizde pozlama zamanı bu kadar kısa olmayacağı için daha düşük güçte lazer iş görecektir.  kartezyen kooridnat cnc lerde 100mW iş görüyor. Geçen hafta yeni bir lazer geldi. 100mW sağlam mercekli uv. Bununla yaptığım denemelerde kağıt yaktım tahtaya markalama yaptım, dry film pozlamada sorunum yok. Bu hafta cncye bağlayacağım. Yani bu lazer senin siteminde fazlasıyla iş görecektir. Önemli olan odaklama ve kaçak ışınları engellemek. Bir de benek çapına fazla takılmamak gerek. Polygon mirror sisteminde yanlış değilsem arkadaş 0,1mm çaplı noktayla pozlama yapmış. Yani görünen benek çapı aldatıcı. Önemli olan odak noktasındaki faydalı benek çapı. Kolay gelsin sana.

z

Lazer gücü ile sorun yok da benim yaptığım düzenekte lazer diyodun önüne yarık koyduğum için diyoddan çıkan enerjinin büyük bir kısmını bloke ettim.

Elindeki lazerle bir iki gösteri videosu yapıp yayınlarsan sevinirim.

Biraz önce pcb üreten arkadaşıma telefonla ulaştım ve kurufilm sordum. Elinde varmış ama sıvı boya önerdi.
Delik içi kaplama yapmayacaksan kurufilme gerek yok dedi. (Sıvıboyalar delik içine dolduğu için delik içi kaplama öncesi temizlik gerekiyormuş. Kurufilmde bu sorun olmadığıiçin tercih ediliyormuş.

Birazdan hazır pozlanabilir boya ile boyanmış plaket ve uv ile pozlanan sıvı boya almak üzere Ostime gidiyorum.

z

Boşu boşuna laser beneğini kıl gibi ince yapmaya çalışmışım.

Hazır ışığa duyarlı boya ile kaplı PCB aldım ve pozlamaya çalıştım. İki denemede de başarılı olamadım.

Daha sonra laser önüne koyduğum yarıklı parçayı kaldırıp attım. Bir deneme daha yaptım.

Bu kez oldu galiba.

Fakat ışık geçen yerler bozulacak ve asitle eriyecek diye düşünürken tam tersi oldu. Işık yiyen bölgeler aside dayanıklı hale geldi.

Ancak elimle biraz ovalayınca boyalar çıkıyor. Sanırım pozlama sürem kısa oldu. Yaptığım iş lazeri çalıştırıp altında pcb yi gelişigüzel gezindirmek oldu.

Resimdeki yol kalınlıkları tahminen 0.2..0.4mm kadardır.

t2

şöyle bir deney yapmak gerek.

x mm yükseklikten y hızla hareket eden pcb üzerine çizilen çizgi
....

bu çizgilerden 5-10 tane çizelim. gerekirse yükseklik sabit , hız değişken olsun
sonra uygun hızı  belirleyince yüksekliği değiştirerek yeni çizgiler çizelim.

sonunda uygun hız ve yükseklik ortaya çıkacaktır. laminasyonda yapılan pcb gibi.  seçilen kağıt ve toner gibi, yoğurt mayalama sıcaklığı gibi.  tespit edilir. hep aynı yapılır.

z

Yok elimdeki lazer ile olmayacak.

Hazır UV den etkilenen boya ile boyanmış PCB yi pozluyorum. Sodyum karbonat çözeltisinde beneğin düştüğü bölge beliriyor.

Aside attığımda beneğin etrafında geniş bir alan asitten etkilenmiyor. Yani lazer saçınım yapıyor beneğin etrafı da pozlanıyor.

Pozlama süresini kısa tutarsam bu kez benek çözeltide beliriyor. Pozlanmamış diğer bölgelerdeki boya kalkıncaya kadar benekle pozlanmış kısım da kalkıyor.

Sonuç: Daha güçlü ve çok iyi odaklanabiliir lazer almak gerekiyor.

@DaRt

Yeni aldığın lazer ile bir video çekip yayınlamak bu kadar mı zor?

DaRt

Hocam cnc ye bağlayıp denemek istedim Ancak extruder geldi 3d printer denemeleri yapıyorum. Bir kaç gün sonra video çekebilirim. Yada elle deneyim video çekeyim.

z

elektronik

bende aşağıdaki linkteki lazerden aldım ucunda lens yok lazer ışığı kaynaktan çıktığı gibi dışarıya yansıyor ve geniş bir alanı kaplıyor uygun bir lens ile bir noktaya odaklamak gerekiyor.
bu haliyle bir iki deneme yaptım videodaki gibi siyah plastiği yakar gibi oluyor iz yapıyor sadece.

bu arada gözlere çok dikkat etmek lazım.

http://www.aliexpress.com/item/FS-Hot-808nm-300mW-High-Power-Burning-Infrared-Laser-Diode-Lab/32633430269.html?spm=2114.01010208.3.35.UbXndb&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201602_1_301_10034_507_10032_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=0450a902-dc7c-4280-aa54-fe15f244a436

engerex

Alıntı yapılan: z - 05 Nisan 2016, 11:34:14
http://youtu.be/KVQiri_J9QQ
İnternette benzer videolara bakıyorum. Sizin videonuzdaki lazer çok zayıf görünüyor.

Alıntı yapılan: elektronik - 05 Nisan 2016, 12:42:52
bende aşağıdaki linkteki lazerden aldım ucunda lens yok lazer ışığı kaynaktan çıktığı gibi dışarıya yansıyor ve geniş bir alanı kaplıyor uygun bir lens ile bir noktaya odaklamak gerekiyor.
bu haliyle bir iki deneme yaptım videodaki gibi siyah plastiği yakar gibi oluyor iz yapıyor sadece.

bu arada gözlere çok dikkat etmek lazım.

http://www.aliexpress.com/item/FS-Hot-808nm-300mW-High-Power-Burning-Infrared-Laser-Diode-Lab/32633430269.html?spm=2114.01010208.3.35.UbXndb&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201602_1_301_10034_507_10032_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_7&btsid=0450a902-dc7c-4280-aa54-fe15f244a436

Alıntı yapılan: z - 05 Nisan 2016, 11:34:14
http://youtu.be/KVQiri_J9QQ
808nm bu lazer bu iş için pek uygun değil gibi.

Dün bir mesaj yazmıştım. Sanıyorum silinmiş. Odak mesafesi ve odak çapı önemli. Odak çapı büyüdükçe güç ihtiyacı artacak veya yavaşlık söz konusu olacak.

z

Blue ray yazıcının kırmızı lazeri de dehşet bir şeymiş. Önüne mercek koyduğumda siyah nesnelerde iz bırakıyor Duman tüttürüyor..

DaRt

Önemli olan minmum çapta ve temiz bir lazer ışını. Elimdeki 100 mw lazer ile de aynı sorun var. Benek etrafında kaçak lazer ışınları var. Bir sürü deneme yaptım hep aynı. Youtube videolarındaki elemanlar nasıl yapmış acaba çok merak ediyorum. Polygon motoruda denedim. Aynaya bit kadar düşen ışın yansıyıp bakır plakete düştüğünde eşşek kadar oluyor. Çok sağlam lensler gerekli anlaşılan.

z

Bu kadar uğraştıktan sonra mekanizma ile denemeye karar verdim. Lazeri elimle gezdirerek yaptığım denemelerde bu sonuca ulaşabildim.

argeman

Z hocam hatırlarsanız size laser ile ilgili video yollamıştım,adresinizi verin size test yapmanız için göndereyim,işiniz bitince geri yollarsınız.