guc kaynagi sorusu

Başlatan Karamel, 05 Mart 2016, 18:31:34

Karamel

merhaba. gecenlerde surada https://www.picproje.org/index.php/topic,63552.0.html power supply yapmak hakkinda soru sormustum ama yeteri kadar ilgi gormedi. bu zamana kadar biraz inceleme yaptim. switch mode power supply ler anahtarlamali oldudundan cikis voltage i salinim yapabiliyormus. linear olanlarda boyle birsey soz konusu değil. dum duz dc voltage cikartiyorlar.

simdi aklima birsey takildi. simdiye kadar inceleyebildigim ve ogrenebildigim kadari ile lab. larda kullanilan guc kaynalari trafolu. iyi ama bunun bir avantaji birde dez avantaji olmaz mi?

avantaj = yine benim anlayabildigim kadari ile devrelerin calismamasin ilk sebebi guc sorunu. aslinda en buyuk ilk sebebi bu. diger olusabilecek sorunlar. guc sorununa gore cok ufak kaliyorlar. bizim lab tipi guc kaynagi trafolu oldugundan. cikis voltage imiz da mukemmel oldugundan. guc sorunu yasamadan deverelerimizi calistirma sansimiz cok yuksek.

dezavantaj = ama devre sokakta. boyle calismayacak ki? kucuk bir adaptor gibi birseyle calisacak. bundaki output voltage i tertemiz değil? bizim lab ta yaptigimiz devre. sokakta adaptor ile belkide duzgun calismayacak? hatta sorun yasama olasiligimiz oldukcada yuksek?

bu tip guc kaynaklari lab ta devrelerin guzel calismasini sagliyor ama bir yandan da gercek hayatta boylesine buyuk power supply ler kullanilamayacagindan bizi yaniltmis olmuyormu?  :-\

odemiriz

burada önemli olan frekans ve çıkış ripple değeri. çok tecrübeli olmamakla birlikte şuana  kadar gördüğüm kartlarda entegre beslemeleri için smps yapısından sonra hep linear regülatörler kullanılıyordu. bu LDO regülatör de olabilir. datasheetlerde ripple rejection ile ilgili grafikler oluyor bu regülatör girişindeki yüksek frekansın çıkışa oranını hesaplamanı sağlıyor.

Icarus

@Karamel: Hayır. Onların amacı sana enerji sağlamak, bu enerjiyi nasıl kullanacağın sana kalmış. Gücün kalitesi ve nasıl olacağı ile ilgili pek çok standart var. Cihazın bunlara uyumluluğunun test edilmesi için genelde özel yapıp araçlar kullanılıyor. Mesela benden de daha önce böyle bir şey tasarlamam istenmişti. Günün birinde senden de istenecektir :)

Karamel

hocam merhaba. beni bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim ::) bu siralar ogrenci oldugumdan guc kaynagina ihtiyac oluyor-olacak. kendi yapacagim supply in bana yetecegini ve bundan birseyler ogrenecegimi dusunerek. bu siralar power supply leri arastiriyorum. bu yuzden kafamda binbir tane tilki dolaniyor ::)


asma

Merhaba
Size her işi yapabileceğiniz bir güç kaynağı değil , farklı işler için en az iki güç kaynağı lazım olacak.
Bu yüzden önce daha basitini yapmanızı öneririm. Kullandıkça gereksinimlerinizi daha net göreceksiniz ve isteğiniz netleşecek.
Ben olsam elimdeki kaynakları değerlendiririm:
Ben de 120VA ve 40VA iki adet kademeli trafo , 19-22V kademeli laptop adaptörü ve 24V / 5A smps var.
IC smps entegrelerinden tracking pre regulator olmaya elverişli bir tanesini seçerim.
Peşine lm338 plastik kılıflı lineer regülatörü kurarım. Tren gibi peşpeşe oldu. :)
Laptop adaptörüm 3,5A olması lazım. En fazla 3A verecek şekilde akım sınırlama , ısı kontrollü bir fan devresi , V/I ölçmek için display , min. voltajın sıfır olması için küçük bir müdahele ve modifiyeli tren oldu.
Hepsi bir ATX kutusuna sığar , onu da beleşe getirdim.  ;)
Şimdi sizin elinizde ne var onu bilirsek , ucuz , verimi yükseltilmiş lineer güç kaynağı önerisi verebilirim.
Sanırım ben de bir güç kaynağı daha yapıcam.  ???
Kolay gelsin.

Karamel

#6
2x24v 100w yada 120w transformator ortalama kac tl dir? ben suan guc kaynaklari hakkinda sinirli bilgiye sahibim. piyasada nispeten daha ucuza satilan soyle http://www.arkotekelektronik.com/24V-50A-60W-SMPS-A-60-24-,PR-18600.html smps supply alip. cikisini adjustable ldo ile kullanmak nasil bir sonuc verir. trafolu olunca nasil bir sonuc verir suan anlayamiyorum. trafo almak mantikli ise. trafolu yapmaya yonelebilirim.

mesaj birleştirme:: 06 Mart 2016, 21:01:05

soyle bir fiyat buldum http://www.hatfon.com/TRAFO-120W-2x24V-pId11358.aspx ama internet fiyatlari cok degisken oluyor.

Icarus

sallamak gerekirse 50-100 TL arasındadır.
Bence şuan LDO'lardan, SMPS'lerden falan uzak dur. Bi saç trafo al. Diyot + Cap + LM317 gibi, benzeri, türevi bir IC ile regüle et. Hatta simetrik yapabilirsin. LM317'nin mutlaka orjinal olması lazım yoksa can sıkar. (LM317 bozmanın çok zor olduğu IC'lerden biridir.)
Gerçekten 5A kullanacak devren varmı ? Eğer yoksa trafoyuda küçültebilirsin.

Burada en çok dikkat etmen gereken şey şu: Asla ne olursa olsun çalışan bir devreyi 2 elle tutma. 2 elini kullanarak ölçüm yapma. (Düşük voltaj olduğunu "sanman" birşeyi değiştirmez.) Sisteme her zaman sigorta koy.

P.S.: nedense piyasada insanlarda bir LDO takıntısı var. Adam 10V'u 5V'a düşürmeye çalışıyor ama LDO kullanıyor... Herhalde mühendisler arasında ingilizce en az bilinen dil. Eğer gerçekten LDO'ya ihtiyaç duymuyorsan kullanma

Karamel

#8
hocam simetrik yapayim diyorum. cunku 4. sinifa kadar op amp experiment leri yapacagiz. hemde ihtiyac olursa. hemen el altinda olur diye istiyorum. hocam benim anladigim kadari ile mesela 12v output icin atiyorum 2A current istiyorsak. trafo minimum 24w olmaliymis? 30v 5A seklinde dusunursek 150w trafo gerekli? ama 12v 5a e ihtiyac olabilir? bende 2x30v adjustable dusundugum icin. 2x24v trafo dediydim. (once tek cikisli yani mesela 0-30v ayarli. daha sonra buna -30-0v ayarli kisimlar eklemek cokta mantikli bir hareket olmasa gerek? cunku trafoyu degistirmek gerekecek?)

benim power supply design uzerine kitap okumam lazim. (cunku neredeyse hicbirsey bilmiyorum)onumuzdeki 2 ay icin gerekli kitaplarimi aldim. yani quantum mechanics - electromagnetics ve modern physics kitaplarim veya power supply kitaplari arasinda secim yapmam gerekiyordu. ben physics ile ilgili olanlari sectim  :-[ ) bir iki ay sonra bu konu ile ilgili kitaplar okumaya baslayacagim. bana okumam icin onerebileceginiz kitap varmi hocam? ::)

mesaj birleştirme:: 07 Mart 2016, 00:24:47

birde soyle bir link buldum. http://powersupply33.com/symmetrical-regulated-power-supply-and-variable-0-to-30v-2a.html burada neden +-30v olmadigini anlayamadim. lm317 1.25-37v arasi cikis verebiliyormus? tam sifir olamiyor ama cikista 0-30v adjustable diyor? iste benim boyle sorular sormamam icin bu isin kitaplarini okumam lazim  :-\

Icarus

#9
Tabii haklısın 2x24V iyi bir tercih. Bu trafo sana regüleli olarak 2x15V verebilir. (Hem şebeke gerilimi sabit değil, hemde trafo çıkışı çekilen akım ile orantılı; buna trafo regülasyonu da diyorlar. Ve regülasyon elemanınında biraz hareket alanına ihtiyacı var)

Önce temelleri iyi oku sonra power supply okursun.  Hem biraz devrelerle oynama fırsatında olur. "hands-on experience" her hangi bir şey yap. 2 transistörlü yanıp sönen led'ler bile bir deneyimdir.
Hayatında herkes mutlaka yanan karbon dirençlerin kokusunu almıştır. :)

Ek: +-15V'muş açıklama öyle yazıyor. Bu durumda eğer negatif rail'i 0V kabul edersen 0-30V. Garip bir adlandırma

Karamel

hocam. soyle bir bilgi edinmistim. rectifier dan cikan voltage full wave seklinde. bunu capacitor ile filter yapinca. eger iyi filter yaparsak. maximum output = input*1,41 seklinde oluyormus? bu hesaba gore 24*1.41 = 33,84v yapiyor? yukarida linkini verdigim devenin girisine +-30v uygulasam cikis +-30v arasinda degisirmi? orada +-15v a limitleyen sey nedir?  :-\

Mr_YAMYAM

Güç kaynakları hakkında.
1) Ripple ve noise (gürültü) değerleri.
Ripple (kırpılma) ve gürültü deyimleri aynı anlamda değildirler. Bir güç kaynağı hiç ripple üretmediği halde farklı frekanslarda muhtelif gürültüler üretebilir veya maaruz kalabilir.
RIPPLE REJECTION bir tasarımın genel olarak giriş gerilimindeki kırpılmaları ne oranda düzeltebildiğini ifade eder.
2) Load regulation. Yük regülasyou.
Yük gereksinim duyduğu akımı çekerken bir regülatörün çıkış gerilimindeki değişimler ile ifade edilir.
3) Line regülation. Hat regülasyonu.
Güç kaynağı çalışırken çıkış gerilimindeki genel değişmeler ile ifade edilmektedir.
4) Thermal regulation. Isıl regülasyon.
Güç kaynağı çalışırken ısıl etkilerin çıkış gerilimine olan etkileridir.

Bu temeller üzerinden yola çıkılırsa bir güç kaynağının kullanım amacına göre tasarım özellikleri belirlenebilir.
Bir PİL ile bir PSU asla birbirlerine denk olarak sunulamaz.

asma

Alıntı yapılan: Karamel - 06 Mart 2016, 23:35:15
birde soyle bir link buldum. http://powersupply33.com/symmetrical-regulated-power-supply-and-variable-0-to-30v-2a.html burada neden +-30v olmadigini anlayamadim. lm317 1.25-37v arasi cikis verebiliyormus? tam sifir olamiyor ama cikista 0-30v adjustable diyor? iste benim boyle sorular sormamam icin bu isin kitaplarini okumam lazim  :-\
Neden +-30V değil : 2x15V ile beslediğiniz devreden +-15V regüleli elde edebilirsiniz de ondan.
LM317 1,25~37V arası çıkış verebiliyor ve tam sıfır olmuyor. Evet temel devre 40Vdc ile beslenirse Vmax. 37V olur ve ayar potu şaseye bağlıysa referans gerilimi olan 1,25volttan aşağı ayar yapılmaz.
Daha önce lm338 için bahsettiğim küçük müdahele burada yapılmış. D5 ve D6 yalnızca LED değil , kırmızı LED 1,5V zener diyot gibi davranır. Referans gerilimini GND den 1,5volt daha düşük değerde tuttuğu için artık sıfıra inebiliyor.

Ben bir de şunu incelemenizi isterim:
https://320volt.com/deneyler-icin-ayarli-ve-sabit-voltaj-cikisli-guc-kaynagi/

Kolay gelsin.