3d yazıcılar hk

Başlatan mert3162, 31 Mart 2016, 02:22:02

serdararikan

Çalışır durumda bir video yukleyebilir misiniz?

mert3162

Ayrıca birde teknik özellikleri eksen mesafeleri x*y*z tarzı spesifik bilgilerinide alabilirmiyiz.

Açıkcası cihaz iyi görünüyor fotoları daha iyi bir foto makinesi ile cekseniz daha iyi durur gibi geliyor.

Birde sigma profilleri birbirine bağladığınız bağlantı aparatları kötü duruyor bunların hazır aliminyum olanları var diye biliyorum.

çalışma videosu ve çıktılardan bir kaç örnek foto alabilirsek çok sevinirim
|^^^^^^^^^^^^\ ||\
|__PICPROJE.ORG __
||'""|""\___
| _____________ l | |__|__|___| )
(@!)!(@)"""""**|(@) (@)****|(@)---------

 Üstadlarım nonstradam & Logan

sezgin05

#92
Teşekkürler arkadaşlar. MK3 bende düşünüyorum. Çalışma ölçüleri X-200mm*Y-200mm*Z-186mm.  Daha önce dediğim gibi ben Delta Yazıcıların çalışma mantığına hayrandım. 3-4 tane yaptım ve sattım. Fakat yazıcının taşınması ve kalibrasyonu çok zor. Fakat sigma şaseli bir UM2 maliyeti yüksek olsada son derece kararlı ve kaliteli bir yapı. Birleştirme parçalarını hazır ürün kullanabilirdim ama bu hazır bir proje idi. Eleman 3D yazıcıda yapmak üzere çizmiş. Ben ise sağlam olsun diye CNC de delrin de işledim. İyide yapmışım korkmadan sağa sola taşıyorum.  Extruder olarak elimdeki standart extruderi UM2 ye adapte ettim. 0,3 mm oldukça iyi oldu. En kısa zamanda bir video yayınlayacağım. Bu arada proje dosyaları thingiverse  ve grabcad da mevcut. Yapacak arkadaşlara yardımcı olurum.
Aşağıdaki linkte yazıcıya ait 3 boyutlu görüntüyü incelerseniz bütün detayları görebilirsiniz.
https://myhub.autodesk360.com/ue29daf71/g/shares/SHabee1QT1a327cf2b7a3740d73d0935e0d3

aydınD


z

Anladığım kadarıyla baskıda boşluk olacak bölgelerde flament motoru hızlıca flamenti geri çekiyor.

Peki tam tersine hızlıca geri çekilmiş flament "nozzle"a  itilmek istendiğinde itme işlemi hızlı mı oluyor yoksa yavas yavas mı iteleniyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

Ne kadar hızlı çekilmişse o kadar hızlı olarak sonrasında belirlenen normal hızda.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

Burada kafamı karıştıran bir sorun daha doğrusu senaryom var.

Nozzle çok sıcak ve flament "nozzle"a baskı yapacak sekilde iteleniyor sonuçta "nozzle"dan incecik plastik akıyor.

Flamenti birden geri çekince "nozzle"ın arka kısmında flamentin yokluğundan dolayı bir boşluk oluşacak ve burada az miktarda da olsa plastik var. Basınç ortadan kalkınca buradaki plastik genleşecek.

Tekrardan flamenti ileri sürmeye kalktığımızda bu genleşmiş plastik köpüklü ve kesikli kesikli şekilde "nozzle"dan çıkacak.

Böyle bir senaryo oluşmasını bekliyorum. Senaryom doğru ise bu baskıda sorun oluşturmayacak mı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

Daha önce de dediğim gibi, ufak ayrıntılara fazla takılıyorsun. Dene gör, sorun çıkarsa o zaman düşünürsün. Sandığın kadar hassas bir işlem değil bu. En kötü ihtimalle baskı kalitesi biraz düşer.
Gökçe Tağlıoğlu

tyfnyzr

Merhaba ultimaker 2 sigmadan bende yapıyorum fakat şu anda yazmaya başlamadan tıkanma problemi yaşıyorum siz yaşadınızmı nasıl aştınız bu sorunu teşekkürler

Tagli

Extruder'ı boştayken denedin mi? Yani parça yazdırmadan yukarıda bir yere al, uygun sıcaklığa getir ve filament ittirmeyi dene (motora elle komut vererek).

Eğer başta biraz filament çıkıyor ama sonra extruder tıkanıyorsa ve de söküp temizledikten sonraki denemede aynı durum tekrarlanıyorsa cold end denilen soğutucu blok fazla ısınıyordur muhtemelen. Bu durum, filament'in cold end içinde eriyip orayı tıkamasına neden olur. Buna sebep olabilecek bir durum da cold end'i hot end'e bağlayan ara metal boru içindeki teflon borunun yerinden çıkmış olması (ki kendi kendine çıkmaz genelde, işi bilmeyen birinin zorlayıp çıkarması gerekir ve bu hatayı yapmıştım bir kez).
Gökçe Tağlıoğlu

Zoroaster

Bazı yapılarda "Hot end"in metal borusunun içinde teflon boru var.

Teflon boru ile dıştaki metal boru arasında boşluk olmaması lazım. Hotend yüksek sıcaklıklarda zorlanırsa zamanla teflon borunun ısıya maruz kalan kısmı deforme olup dış boru ile arasında boşluk olabiliyor.

Flament itildiğinde eriyip "nozzle"dan fışkırırken iç basınçtan dolayı flament bahse konu boşluğa girip metal boru içine de dolup uç kısma göre daha soğuk bölgelere kadar yükselip  katılaşabiliyor. Eğer flamenti bir de hafif de olsa geri çektiyseniz ve bahse konu boşluk fazla ise burdaki plastik miktarı da çok olabiliyor ve flamenti itseniz dahi soğuyup katılaşan  flament itilse dahi hareket oluşmuyor ısınmış metale dokunmadığı için de erime işlemi gerçekleşmiyor.

Aslında nozzle da tıkanmış değil.
Seytan deliginden kacti.

tyfnyzr

Aslına bakarsanız dediğiniz gibi bi süre sonra filament ucunda katılaşma oluyor hatta geri çekmeye çalışırken başındaki deforme topaktan dolayı geride gelmiyor  ya şans eseri sünerek çıkabiliyor yada ucundaki topal sünme sonucunda kopuyor ve Throat ucunda hamurumsu bi topak kalarak tamamen tıkama sağlıyor

tyfnyzr

Problemimin throat ta olduğu aşikar throattan ısıtıcı bloğa geçiş ucunda tıkanma yaşıyorum defalarda bu kısmı temizledim

muhendisbey

Deforme topak değil o. Nozzle içerisindeki erimiş kısım. Nozzle'ın içerisi teflondan daha geniş. Çekince gelmemesi gayet normal. Nozzle en az 170 dereceye getirilip bir miktar ileri itilip sonrasında geri çekilmeli. Yoksa gelmez zaten.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

tyfnyzr

Bu dediğim zaten nozzle 210 derecedeyken oluyor ne ileri gidiyor ne geri geliyor tahminim teflon borunun dibe kadar oturmaması