sıvı seviye kontrol ve lcd

Başlatan yolcu27, 02 Mayıs 2016, 19:16:50

akkoyunlu74

Cevaplar için sağolun, sorumu biraz daha basitleştireyim; sıvı sabun kutusunun altına elinizi uzattınız, sistem elinizi farketti ve sıvı sabunu gönderdi.
Burada bazen 1 cm'den bazen 3 cm'den el algılanıyor.
CNY70 için 3cm fazla bir değer.
Ultrasonic mesafe sensörü hacimsel olarak sıkıntılı ayrıca uzun süre sağlıklı çalışmayabilir, ir sensörler, güneş ışığı altında sıkıntılı. Hepsi için çözümler üretilebilir ama zorlama çözümler olur.
Tecrübesi olan yada incelemiş olan arkadaşlar; ekonomik ve kararlı çalışması için ne öneririsiniz?


Sozuak

Moduleli IR ile kazanci ayarlanabilen fotodiyotla isi cozersiniz. Elbette ir yansimasi her elde ayni olmaz. Sensoru daha dogrusu ir led ve fotodiyodu birbirine farkli acilarda yerlestirip hassasiyetine bakabilirsiniz. Hassas olsun derseniz verici diyodun akimini yuksek tutarsiniz, yada dar aciyla yollarsiniz yada alici diyoda da mercek koyar genis acidan alis saglarsiniz. Led mercekleri var hatta pir sensor merceklerinden de var o da yansiyan sinyali kolay yakalamayi saglar. Seviye degil yaklasim sensoru olduktan sonra is bence daha kolay.

ozgurelkt

#18
https://www.alibaba.com/product-detail/icstation-IR-Infrared-Obstacle-Avoidance-Sensor_1600055431540.html?spm=a2700.7735675.normalList.26.4c2629b4KRdOct&s=p

sıvı sabunluklar musluklar bu mantıkla çalışıyor. çok basit devreleri var. elini altına sokacağın için güneş ışığı ortam ışığından etkilenmez. mesafesi ayarlayabiliyorsun. ayrıca IR geçiren siyah cam kullanınca ortam ışığıyla hiç bir işin kalmıyor.

Bu ürünü kullanarak dezenfektan standı yaptık. çalışmasında herhangi bir sorun olmadı.  Kullanıcı elini altına soktuğunda ayarladığın süre kadar dezenfektan akıtacak sekilde ayrıca devre yapman gerekiyor. yoksa sensör gördüğü sürece  dezenfektan  akıtmaya devam eder. bunun için ben 555 entegresi kullandım. sensör elimi gördüğünde düşen kenar oluşuyor. her düşün kenarda 555 ile ayarladığım süre kadar motor çalışıp dezenfektan sıkıyor.

sarikayamusa

Alıntı yapılan: Sozuak - 25 Haziran 2020, 21:03:18Lazer yzicilarda kartusun dar bir yerinde karsilikli iki pencere olur yada atik toner kutulari olan buyuk yazicilarda. Oradan isik sizarsa toner bitmis yada isik algilanmazsa atik kutusu dolmus denir.
Sabunlukta da benzer bir yontem kullanilabilir ama hazne tasarimi ona gore olmali.
Baska bir yontemde de tabanda yalitilmis rezistif pad. Direnc artarsa sabun azalmis demektir.
Hocam şuan bir kap içersinde suyun bitip bitmediğini kontrol etmeye çalışıyorum, fakat sensör koyacak yerim çok dar. Çeşitli yöntemleri araştırdım, tam bu noktada sizin bahsettiğiniz bu rezistif pad nasıl birşey ilgimi çekti, biraz açabilir misin? ADC converterle mi yapılır? Su dolu olunca resistif padde direnç değişimi mi oluyor? Bu rezistif pad nasıl birşey açıklayabilir misin?

Sozuak

#20
Selamlar bu sayfadaki   bu ve bunun  gibi sensörleri kabın altına koyup direnç değişiminden analog voltaj okuması yapıp sonuç çıkartabilirsiniz. Tabi sıvının ağırlığı vs ne kadar ve ne oranda ayarlanabilir bilmiyorum , çeşitli modelleri var ve /veya ağırlığın temas edeceği noktadan gereken kuvvet pad üzerine aktarılıp ölçüm yaklaşık olarak yaptırılabilir.

Haliyle ped direnci üzerine uygulanan basınçla değişiyor. Kabın ağırlığı da bu pad üzerine düşürüldüğünde  meydana gelecek direnç değişiminden sonuç çıkartılabilir. Tabi burada padin üzerine uygulanacak basınç  aralığı kabın ağırlığı yada belli noktasındaki (pad üzerine basacak kısım) ağırlık aralığı denk gelmeli. Örneğin kabınıza dolan sıvı yarı seviyede iken pad direnci uygulanan basınç nedeni ile düşebileceği min değere düşmüş olabilir yada ters şekilde kabın doluluğu yarı iken hala direnç değeri anlamlı bir değişim göstermeyebilir.
Bunu uygun boyutta pad ve pad temas noktalarının  kabın bir kısmına yada tüm ağırlığına denk gelecek bir mekanik tasarımı yapılması gerekebilir.
Örneğin pad 0-100gr arası min/maks çalışırda siz 0-200gr ağırlık yüklerseniz haliyle belli yere kadar ölçüm alırsınız.

akkoyunlu74

#21
DEFINE OSC 4

 
#config
 __config _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _CP_OFF & _CPD_OFF & _BOD_OFF & _MCLRE_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
#ENDCONFIG

CMCON0 = 7
ADCON0=%00000000
ANSEL=0 ;ADC ler iptal

GPIO=0
TRISIO= %00101010          ; ************* gpio-5 input yapıldı senkron için 06.8.2015 ********************

                    
DUTY VAR WORD
don    var    byte


' ============= PWM Ayarları =========
T2CON =%00000101 'Bölücü 1/4 olarak verildi ve TMR2 aktif hale getirildi.
PR2=13      ; 36Khz için geçerlidir. 38Khz için 12 verilmesi yeterlidir. 
duty=28     ; 36Khz için geçerlidir. 38Khz için 26  verilmesi gerekir.
 CCP1CON.4=DUTY.0
CCP1CON.5=DUTY.1
CCPR1L=duty>>2
CCP1CON.2=1 'bu iki komut ile PWM sinyali açılmış olacaktır
CCP1CON.3=1

 
BASLA:
don=don+1
if don>1 then 
    don=0
    CCP1CON.2=1 'bu iki komut ile PWM sinyali açılmış olacaktır
    CCP1CON.3=1
  else
      CCP1CON.2=0 'bu iki komut ile PWM sinyali kapanmış olacaktır
        CCP1CON.3=0
    endif
    pause 10        
 if gpio.5=0 then    ; Giriş portunu kontrol et. 
  gpio.0=1
  pause 750           
 else
  gpio.0=0           
 endif 

goto basla


end


akkoyunlu74

#22
https://www.mikrobotik.com/wp2/2019/04/09/ir_sensor_kullan/
orijinal kaynağını yukarıda verdiğim devreyi kurdum.
Devre kendi sinyalini görmüyor fakat tv kumandasıyla aktif oluyordu.
Sorunu sadece DP1838 besleme uçlarına 100nF kondansatör bağlayarak çalıştırdım. Ancak kullandığım besleme bilgisayar güç kaynağı yada lipo pil olduğu için bu durum aklıma yatmadı. Dijital osiloskop ile ir diyot ucundan frekans ölçümü yaptığımda okuduğum değerler;
PR2=13      ; 36Khz için geçerlidir. 38Khz için 12 verilmesi yeterlidir.
duty=28     ; 36Khz için geçerlidir. 38Khz için 26  verilmesi gerekir.

burada yazılanların tamı tamına yarısı çıktı. Yani 38khz için 19 khz, 36 khz için 18 khz.
Bu durumda forumlardan bulduğum picmulticalc hesaplama aracıyla baktım aynı sonuç.
ancak denemeler yoluyla PR2=6   
                       duty=26 değerlerini verdiğimde osiloskopta 38khz ye yakın değerler elde ettim.
Devre hala çok kararlı değil, 100 kere doğru çıkış üretse hala durduk yere çıkış ürettiği oluyor. Bu sıkıntının sebebi ne olabilir?
Not: Kullandığım alıcı göz plastik kılıflı; bu önemli bir sebep olabilirmi?

İpek Hocam verdiğiniz devre harika çalışıyor, üstelik güneşten yada harici güçlü ışık kaynaklarından zerre etkilenmiyor ancak asm bilmediğim için üzerinde ufak değişiklikler yapamadım onun için kullanmadım. Bu mesajı okuyan arkadaşlara fikir vermesi için yazdım bunu.

erdcan

Merhaba, mz80 kullanabilirsiniz. Gayet hassas ve hızlı bir sensör. 3-80 cm arasında kullanabileceğiniz, oldukça stabil bir algılamaya sahip sensördür. Arkasındaki trimpot ile mesafe ayarlanabilr.