LM317 ile 12 Volt Akü Şarj Devresi

Başlatan aydemir86, 06 Mayıs 2016, 00:02:24

aydemir86

Merhaba arkadaşlar.
https://www.picproje.org/index.php?topic=21236.0
Bu linkte rf301 adlı arkadaşın bahsettiği devreyi yaptım fakat kendisine sormak istedim konusu çok eski olduğu için yeni konu açın dedi site. Sormak istediğim şu;
yaptığım devreyi Kısa devre yaptırdığımda 510 ma civarı akım gördüm. Aküyü şarj ediyorum. Akü şarj olurken 50ma civarında akım çekiyor. Bu normal mi? Bir de bu devreye led bağlasak şarj tamamlandığında sönse nasıl olur?

HexfeT

Akü 50mA çekerek şarj olduğu esnada uçlarındaki voltaj nedir peki?

aydemir86

Alıntı yapılan: HexfeT - 06 Mayıs 2016, 11:46:43
Akü 50mA çekerek şarj olduğu esnada uçlarındaki voltaj nedir peki?

13.2 civarı voltaj var. Dün akşamdan beri akü sarda. Araya ölçü aleti biraktim amper dün 50ma civarındaydı bugün ise, 9 ma civarına dusmus. Giderek azaliyor devre ise yariyor sanırım. Akü çıkma olduğu için doyum voltajina ulaşamayınca akim kesilmedi daha.

POWER

şarj tamamlanınca akım kesilmeyecek zaten.en azından bu devre akımı kesmeyecek.akım sıfıra doğru düşecek.tasarımı ona uygun değil.bu devre akım sınırlamalı zaten.r3 değerine göre şarj akımı değişiyor.diğer konu ise,bence akü bitik olduğu için fazla akım çekemiyor.bu tür devreleri test ederken akü kullanmak devreye haksızlık yapmak demek.çünkü akünün ömrüne göre çekilen akım farklı olabiliyor. çıkışına uygun değerlerde rezistans bağlayarak denemek en uygunu.bence o şekilde test et.
TB6BKG

aydemir86

Alıntı yapılan: POWER - 06 Mayıs 2016, 17:38:49
şarj tamamlanınca akım kesilmeyecek zaten.en azından bu devre akımı kesmeyecek.akım sıfıra doğru düşecek.tasarımı ona uygun değil.bu devre akım sınırlamalı zaten.r3 değerine göre şarj akımı değişiyor.diğer konu ise,bence akü bitik olduğu için fazla akım çekemiyor.bu tür devreleri test ederken akü kullanmak devreye haksızlık yapmak demek.çünkü akünün ömrüne göre çekilen akım farklı olabiliyor. çıkışına uygun değerlerde rezistans bağlayarak denemek en uygunu.bence o şekilde test et.
Aslında benim yapmak istediğim devre farklıydı. Onu yaptım fakat led ışığı aktif edemedim. Yani şarj bitince led sönmesi gerekiyordu. Bu devre ise sürekli şarda. Şarjın bittiğini haber verecek bende aküyü çıkaracağım. Öyle sürekli şarjda kalmasın istiyorum. Bana yardımcı olur musunuz? Rezistanstan kastınız nedir tam anlayamadım. Eğer demek istediğiniz çok yüksek amper çeken araç ampulu gibi birşeyse ondan 12 volt var. İstediğim ve ledi olmayan devreyi paylaşıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

Açıklaması:
Bu devre ile, kullanılan dirence bağlı olarak 300 mA, 650 mA veya 1300 mA akımla hücreli piller veya aküler şarj edilebilir. 5 kohm'luk potansiyometre 13,4 volta ayarlanır ve akü voltajı bu seviyeye ulaştığında, mevcut akım birkaç mA düşer. Kırmızı led şarj durumunu gösterir ve akünün voltajı arttıkça akım akışı azalır. Akünün doluluğu %100'e yaklaştığında akım akışı durur ve led söner.

POWER

öncelikle bu tür devrelerde,şarl akımı 100 ma civarına düştüğü zaman şarj tamamlandı olarak kabul edilir.dahada beklenirse şarj akımı dahada düşecektir.bu şekilde kalmasında bir sakıncada yok aslında.rezistans yerine araç ampulü olur.ampülün direnci sabit olduğu için devreye bağladığında r=u*ı formülüne göre kaç amper çekiyorsa çeker ve buna göre devreni daha net test edebilirsin.fakat aküde böylemi?akü tam boşsa farklı,yarımsa daha farklı, doluma yakınsa dahada farklı amper çekecektir.devreni ampülle test et sorunsuz hale getir daha sonra aküyü test edersin.daha fazla akım istersen lm2576 lı devreleri tavsiye ederim.
ben yaptığınız devrenizi göremedim.
TB6BKG

aydemir86

http://www.derinelektronik.com/sarj_devreleri/sarjdevresi/aku_sarj.html
Daha önce yaptığım devrenin linki. Resmini eklemiştim ama gorunmemis sizde sanirim. Bu devrede bir türlü ledi yakmayı basaramadim. Bir arkadas kisa devre yapinca ve aku sarjdayken led yanar demiş ama sadece kisa devre yapınca yaniyor sarja koyunca yanmiyor Nerede yanlış yapiyom anlamadim.