1 bitlik veri

Başlatan ido2323, 03 Haziran 2016, 21:51:10

ido2323

Hayırlı akşamlar bir bitlik veri iki değer alır "0,1" peki neden 0-1000000000000000 arası değer almıyor?

Düşününce bir bitin elektriksel iletkenliğini, bu aralıkta değiştirip, sabit tutsak ve ölçsek bir bitin alabileceği değer milyarlarla ölçülür, böyle bir teknolojiye ulaşamadık mı?

Teşekkürler.

ido2323

neden ki?  Bir yanlışlık mı yaptık.

canbulut

hocam bana kalsa analoguda bir kenara bırakıp şehirde uzak bir hayatta doğayla iç içe yaşa. bırak bu işleri ;D bunları yapan birisi mutlaka bulunur.

engerex

Nand bellekler bir hücrede teknolojisine göre 1, 2,  3 bit veri saklayabiliyor.



Soruyu buna göre değiştirirsek işlemciler her bir sinyali 1 bit yerine 3 bit olarak işlese aynı frekansta kabaca 8 kat fark demek.

sovalye

Alıntı yapılan: gerbay - 03 Haziran 2016, 21:58:16
hocam istersen sen digital değil de analog çalış..
kahkaha attım :)

@ido2323 birazcık tanım hatası yapıyorsunuz. Aslında bir bit 2 olasılık sonucunu taşır demiyoruz. Gerçekten bir anlamı olan en küçük veri parçasına bir bit diyoruz. Bu yüzden bir bit neden bu kadar küçük bir veri taşıyor demek tanım olarak yanlış. Bir bit adını sadece o kadarcık veriyi taşısın biz de bunu standarda oturalım diye tasarlamışız. Sizin istediğiniz kadar olasılık sonucunu taşıyan bilgi parçasına gigabayt, terabayt deniliyor.

JOKERAS

ido2323 arkadaş bir soru sormuş,arkadaşla dalga geçip idam etmişler.
Sen git misket oyna,şehri terk et,yetmez Dünyayı terket falan fıstık.
Ne kadar şevk ve onur kırıcı yaklaşımlar.
Bu huyumuzdan niye vazgeçemiyorz acaba?

 

sovalye

#6
@JOKERAS ben kendi adıma dalga geçtiğimi düşünmüyorum. Gerbay hocamın niyetinin bu olduğunu da sanmam. Ama analog sinyalin neredeyse tanımı verilip, bu sonsuza kadar gidebilen parçalanmadan kaçınmak için geliştirilmiş dijital sistemde bu niye yok denilince, ister istemez biraz garip bir durum olmuş. Bu durum da @2 olarak yazılınca gerekten gülmüştüm. Gerbay hocamız da sen dijitalden anlamazsın git önce analog öğren gibi bir düşünceyle yazmamıştır diye düşünüyorum.

edit : ben yazana kadar açıklama da gelmiş.

mufitsozen

#7
Alıntı yapılan: gerbay - 03 Haziran 2016, 21:58:16
hocam istersen sen digital değil de analog çalış..

@ido2323 Hocam butun bilgisayarlar dijital degildir. Bilgisayar Dijital, Analog yada hibrid olabilir. Analog bilgisayarlar 1940lardan 1960lara kadar cok yaygindi. Ben 1973de ODTUye girdim. Bizde Iki tane Control theory dersinin lab. calismasi icin boyle bir analog bilgisayar kullanmistik. (havuza su doldur, bosalt tipi PID kontrol sistemleri icin   :D )

@gerbay bilgi ama daha cok genc bu tip bilgisayarlarla tecrubesi yoktur muhtemelen am duymus olabilir. Sizinle alay etmek istedigini zannetmem, kendisi mesleki nezaketini kaybetmeyecek kadar efendi birisidir, hele kibirli hic degildir, bilmenizi isterim.

Biraz arastirinca boyle bir analog bilgisayar hakkinda su bilgiyi buldum:


http://www.vaxman.de/my_machines/telefunken/ra741/ra741.html

mesaj birleştirme:: 04 Haziran 2016, 00:26:57

Bizim lab'deki analog bilgisayar suna benziyordu (hatirladigim kadari ile)



deneyin sonunda yazdigimiz programda suna benzerdi



Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

fatih6761

Alıntı yapılan: mufitsozen - 04 Haziran 2016, 00:14:16
Control theory dersinin lab. calismasi icin boyle bir analog bilgisayar kullanmistik. (havuza su doldur, bosalt tipi PID kontrol sistemleri icin   :D )

Hocam kontrol labında Honeywell tarafından bağışlanmış tam tarif ettiğiniz gibi bir kazana su doldur-boşalt düzeneği var  ;D . Tabi daha "modern" sistemlerle donatılmış.
Aynı labın üst katında (lablar atölye gibi, siz zaten biliyorsunuz :) ) daha basit mekanize sistemler (inverted pendulum etc.) için kontrol deney düzenekleri var.

muhittin_kaplan

Arkadaş Genç Muhtemelen Analog Bilgisayar Görmemiş Çalışmamıştır. Ama Bununla Çalışır Umarım
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuantum_bilgisayar%C4%B1

mufitsozen

#10
sayin hocalarim, siz daha iyi bilirsiniz ama bu daha ortada fol yok yumurta yok "quantum bilgisayar" yerine 1900'lu yillarda Savas gemilerindeki atis kontrol sisteminde kullanilan mekanik integratorlari yapsak (nasil calistigini anlasak) Millet bilgisayar kontrollu  PID yapacam diye kafayi siyiriyor (Sayin Basbakanimizin da belirttigi gibi :) )

Asagidaki linkte bu tip bir sistemin parcalarini anlatiyor, bilhassa disk tipi integrator cok ilgi cekici:

http://arstechnica.com/information-technology/2014/03/gears-of-war-when-mechanical-analog-computers-ruled-the-waves/2/

mesaj birleştirme:: 04 Haziran 2016, 04:27:32

sevgili @gerbay gemilerin atis sistemlerindeki bu mekanizma bir cok alman gemisindede vardi, hatta kaynaklarda soyle bir anlatim var :

"in 1914 when the unequipped Good Hope and HMS Monmouth were annihilated in heavy seas by the German SMS Scharnhorst and SMS Gneisenau with the loss of all hands at the Battle of Coronel. The Germans reported that the British ships' shooting had been very bad which had without doubt been as a result of the lack of equipment to allow them to fire efficiently in heavy seas"

Burada bahsi gecen cirpintili deniz tabiiki 6 metreyi bulan dalgalari ve sert esen ruzgari ile meshur olan kuzey atlantik.
Asagidaki videoda modern bir muhripde boyle bir ortamda gunluk yasamdan  bir ornek

! No longer available


Senin tanidigin denizcilere bir sorsan Yavuz yada Midillide boyle mekanik atis sistemler varmiydi ve bu gemiler jilet oldugunda birilerinin aklina boyle bir makenizmayi saklamak, muzeye koymak geldimi acaba? Yoksa hepsi demir, jilet olsun daha faydali olur diyemi dusunuldu?
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

z

#11
Analog bilgisayarlar ahım şahım şeyler değil.

Opamplarla türev alıcı, integral alıcı, toplama, çıkartma, vs vs devrelerinden bolca yapın. Bunları bir panelin arkasına koyun. Giriş ve çıkışlarını paneldeki minik soketlere bağlayın oldu size analog bilgisayar. Programlama işi ucu fişli kabloları soketlere takıp çıkartarak yapılıyor.

Peki ne yapabiliriz bu bilgisayarla?

Fiziksel bir sistemi modelleyip diferansiyel denklemini kağıt kalemle hesaplarız. Ardından bu denklemi panelimizdeki türev/integrator/toplama/çıkartma/ devreleri ve kablolar kullanarak gerçekleriz.

2. dereceden sistemleri incelemek için benzer bir düzenek hazırlamıştım. Bayağı bir tecrübe edindikten sonra bilgisayarda simülasyon yapmayı öğrendim ve artık analog bilgisayarara hiç ihtiyacım kalmadığını anladım.

Digital sistemlerden daha hızlı olduğu kesin.

Kontrol labaratuvarında PID düzeneğini analog komputer ile gerçekleştirmek ile opamplı PID devresi kurmak aynı şey.

M48 tanklarının atış kontrol bilgisayarı tamamen analog çalışır. Asker iken üst kapağını söküp bakmıştım ama anlamak için içini daha fazla açmak gerekiyordu. Yakalansam hapse girerim korkusuyla tırsdım. Atış yapmadan önce hesapla düğmesine basıldığında içinden motor sesleri dişli sesleri falan gelirdi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mg1980

İçinde elektronik eleman neredeyse yok gibidir. Seçtiğiniz mühimmat cinsine göre topa verilecek yüksekliği belirliyordu.

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mufitsozen

Alıntı yapılan: gerbay - 03 Haziran 2016, 21:58:16
hocam istersen sen digital değil de analog çalış..

sevgili @gerbay, biraz dusununce birde fuzzy logic alternatifide var. Gerci onun icinde birazda olasilik var ama bence bundanda bahsetmek lazim. VLSI kullanarak yapilan fuzzy logic hw mevcut bildigim kadari ile. Sayin @ido2323 eger bu sistemler hakkinda bilgi sahibi degilse bilmek isteyebilecegini dusundum.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.