Etkinlik: Picproje 3 boyutlu yazıcı yapımı

Başlatan muhendisbey, 04 Haziran 2016, 12:06:33

EMP_Otto

@DEno_12 Emeğinize sağlık hocam.En kısa zamanda deneyip sonucu paylaşırım.
Bu işler zordur,özveri ister...

yolcu27

eski versiyon ile aradaki farklar neler acaba arkadaşlar? LCD ekrandaki eksen koordinat görüntüsü şuan kullandıgım versiyonda görünmüyor mesela.Daha farklı neler mevcut bu versiyonda?

muhendisbey

Yeni versiyonlarini denedim. Biraz problemli oldugu icin size elimdeki stabil versiyonu verdim. Teknik olarak bir fark yok. Pozisyon bilgisinin olmasi icin endstop takilmali. Yeni versiyonda yanip sonen soru isareti ile endstop kullanmayanlarda sanki ariza varmis gibi bildiriliyor. Konumu gosteriyor lakin.
Bunun disinda motorlar belli bir sure kullanilmazsa enerjisi kesiliyor. Bu noktada motorlar tekrar calismasi gerektiginde motor takiliyordu bende. Bu da pozisyonun sasmasina neden oluyordu.
Endstopun bir sikintisi da var. Gulluk gulistanlik degil maalesef. Eger limit switchin bagli oldugu yer kayarsa butun kalibrasyonlar altust oluyor. Bozulursa yada kayarsa yani algilamazsa bu sefer de yazici biryerlere carpiyor. Endstop icin aslinda reed anahtar yada hall effect iyi bir cozum olabilir. Bir noktaya minik bir miknatis yapistirilirsa iyi sonuclar alinabilir. Temassiz oldugu icin cok da saglam olur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

yolcu27

#1368
arkadaşlar geçenlerde bir şeyler farkettim sizinle paylaşmak istedim

y eksen rulmanları ile tabla taşıyıcısı arasına lastik parçası koymuştum biraz falza gelmiş sanırım rulman ile milin arasına sıkışmış ve kalmış o şekilde baktım ki yazıcı takır tukur ses geliyor . hemen durdurdum.

sonrasında tablayı söktüm alt kısım ile çerçeveyi ayırdım çerçeveyi bir kenara koyarken dikkati mi şu çekti;

Çerçeve üzerinde x ekseni extruder güç kaynağı elektronik kart filan takılı iken tam dik şekilde dengede durmuyor. extruder ön tarafta olduğu için (en aşağıda düşünün x eksen taşıyıcıyı) ön tarafa doğru düşme eğilimine giriyor.

Biz sonuçta somunlar ile çerçeve ve alt şaseyi sıkıştırıyoruz fakat bu çerçeve dengede olsa daha iyi olmaz mı sizce?

Nasıl dengeleyebileceğimiz hakkındada aklıma şu geldi :)

filament tutucu için @muhendisbey in parçasını bastım . bu çerçeveyi tam ortalıyor . Bunu biraz arkada kalacak şekilde tasarlasak bir nebze dengeyi sağlamaz mı?  filament azaldıkça denge bozulacaktır farkındayım :) ama artısı ve eksisi ne olabilir diye sizlerinde fikirlerini almak istedim. maksatımız yazıcıyı geliştirmekse beyin fırtınasından kaçmayalım :)


bu arada aliexpresste 4 dolar civarı bu bahsettiğim endüktif sensörler. direnç.net ten 17 lira filan beklemeye gerek yok diye düşündüm zaten elektronik malzeme siparişi verecektim araya ekledim. şimdi mk8 tutucu ve buna ekli bu sensörü takabileceğim bir parça lazım oldu. hazır mk8 tutuculara bir kol çıkış oraya sabitlemeyi düşünüyorum.

https://www.direnc.net/enduktif-npn-proximity-sensor-lj12a3-4-zbx  aldıgım ürün bu.

ErsinErce

https://github.com/cyberkni/FolgertechManuals/blob/master/2020i3/README.md

şuradaki yapıyı baz alarak üzerinde geliştirmeler yaparak başka yazıcı toplamayı düşünüyorum açıkçası

makina çok dengesiz ve ısıya maruz kalarak veya mekanik dayanım nedeniyle değişikliğe uğrayabilecek çok fazla parça var.

Z eksenine bağlı motorlar millerle aynı eksende değil en basitinden

Kablo yönetimi açısından diyecek hiçbirşey bulamıyorum delik delerek sağa sola tutturmaktan başka çare yok

ayrıca tasarımlarda klemens kullananı göremedim
extruder a bağlı ntc için bütün kabloyu baştan çıkarıp takmak yerine
extruder ü taşıyan plastik parçaya  bir klemens grubu koyup ısıtıcı fan sensör hepsinin bağlantısını tek kısa bir noktada bitirilebilir.

hazır aluminyum kestiriliyorken heatbed üzerine alüminyum bir parça kestirilebilirmiş aslında cam vs aramak yerine

heatbed i tutan tablayı rulmanlara sabitleyen klipsler yerine SCE8UU  tarzı lineer rulmanlar kullanmayı düşünüyorum

aynı şekilde bu lineer rulmanlar z eksenine de kullanılırsaı daha stabil olabilir.

milleri tutan plastik parçalar yerine de SK8 biçilmiş kaftan aslında

x ekseni içinde lineer ray güzel olabilir ama fiyat bir sıkıntılı bu noktada

kablolama işinde takılı kaldım başka işlerle uğraşmaktan hala kenarda yatıyor


muhendisbey

Tablamız alüminyum. Tekrar alüminyum kestirmek gereksiz değil mi?

Evet makinede çerçeve yamulabilir.
Peki muhendisbey eğilmesin diye ne yapıyor, bence bunu soralım :)

Normalde bu çerçevenin eğilmesi gayet ve gayet doğal. Üstten desteklenmedikçe filamenti arkaya yatırmak da denge sağlamayacaktır.
Çözüm için 2 seçenek sunacağım.
Birincisi ek malzemesiz.
Sistemin güç kaynağını üzerine montajlarsanız yamulmalar azalacaktır.
SMPS'in düz yüzeyini çerçeveye gelecek şekilde size başta belirttiğim silikon bant ile boydan boya, en az iki sıra çekerek yapıştırın.
Bitti mi? Bitmedi
Güç kaynağı ısınınca bu bantlar bırakabilir. Bu nedenle yine en az iki kelepçe ile (kelepçe boy kısa gelirse iki kelepçe birleştirilebilir) alttan üstten sıkı bir şekilde monte edin.

Şimdi bu noktada ATX kaynağı olan ne yapacak?
Bir adet dolap içerisine askı astığınız borulardan bulacaksınız.
Bu boruyu kesip kontrol kartının takılı olmadığı kısma boydan boya çekip bir iki yerden kelepçeleyeceksiniz. Tercihen eliptik tipte olabilir yada 20x20lik sigma profil olabilir. Kelepçeler pense ile çekerek sıkılmalıdır.
işte bu kadar.

Gelelim sigma şaseye.
sigma şase alüminyum şaseden çok ama çok daha kötü bir yapıya sahip.
Sebebi çok parçalı olması. Profilin gerçekten çok düzgün kesilmesi gerekli olması. Milimetrik hatalar, eğik kesilen uçlar hayatta istenen sonucu vermez.
Yazıcıyı yapan arkadaşlar bilir. Yazıcı felaket derecede sallanan bir yapıya sahip. Benim çalışma masasını sağ sol sallıyor.
Bu sallantılar sigma profilin gevşeme sebebi. Ne kadar sıkarsanız sıkın. Muhakkak vida sabitleyici solüsyon kullanmanız gerekli. Bu tip olaylar endüstride olmasın diye fiberli somunlar var, lakin fiberli sigma profil somunu hiç görmedim, belki vardır. Bunu kullanmalısınız.
Şu da olabilir sigma profilin ortasındaki deliğe diş açma. Bu da iyi bir çözüm olur. Ama sigma profil somunu ile tutturmak çok zor geliyor. Ha görüntüsü gayet güzel. Mesele işleyişse alüminyum bu noktada daha iyi.

Tablayı hafif bulabilseydik aslında en iyi çözüm arka tarafın kanatlı yapıda olup gijona tutmasıydı. Bu yapılarda eğilme neredeyse hiç yok.
Bir daha prusa i3 yapacak olursam 8mm akrilikten yapacağım. Plastik demek çürük demek değildir. Aksine hafif ve daha az sallanma problemi var.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

DEno_12

#1371
@muhendisbey hocam anlattıklarınızı görselsiz anlamak çok zor. En azından online görseller ile her paragrafınızı destekleseniz çok güzel olacak.

Sigma profil yorumunuzu tam anlamasamda biraz anladım. Ama hayal edemedim.

Yamulma problemini çözmek için kollara destek mi atmalıyız. Asıl amaç bu mudur? Anlayamadım.

Alıntı yapılan: muhendisbey - 30 Kasım 2016, 22:26:46
Tablayı hafif bulabilseydik aslında en iyi çözüm arka tarafın kanatlı yapıda olup gijona tutmasıydı.

Burayı da aklımda canlandıramadım?

muhendisbey

Kanatlı yapı
http://reprap.org/wiki/File:Prusa_i3_Reprap.jpg

Büyüklerimiz derler ya: oklava yutmuş gibi dik dur diye.
İşte dediğim tam da bu elinde eğilen ve eğilmeyen malzemenin ikisi de varsa eğilmeyen malzemeyi eğilen kısıma tuttururssan eğilen de eğilmez.

Boşta kalan kola yüzeyi düzgün. İster güç kaynağı ister sigma profili kelepçelemek.

Eğilme alüminyumun altında değil orta kısmında başlıyor. Orta kısım destekli olursa tek taraflı da olsa eğilme işini bitiriyor. Fotoğraf paylaşacağım.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

DEno_12

@muhendisbey hocam sizin yaziciyi tekrar inceledim. Güç kaynağını nasıl monte ettiğinizi gördüm. Tip ve boyut olarak o kısma uygun gözüküyor. Mümkünse marka model ve satıcı önerisi paylaşabilir misiniz?

Ayrıca ikinci yazıcıya başlıyorum. Parçaları 220 derecede %40 üstü dolulukta basabilirsiniz demiştiniz. Honeycomb mu tercih edeyim? Ayrıca yüzey kalitesi önemli değil. Maximum katman kalınlığı ne önerirsiniz?


mert3162

Sigma3d yapımına başlıyorum yakın zamanda profillerin bağlantı şekillerini modifiye ediyorum profilleri birbirine 90 derece denk gelecek şekilde tutturmak yerine 45 dereceden kesip yüzeyleri tam olarak öpüştüreceğim ayrıca hem 90 derece "L" şeklinde lineer aparat ile tutturacağım hemde aralara köşebent yapacağım.Ayrıca sallantı bu makinede olmamasına rağmen çok gürültü çıkarmaması için ya makineyi bulunduğu yere sabitleyeceğim(Ağır bir masa gibi) yada en altına 6mm demir levha kestirip ağırlık yapması için bağlayacağım genel olarak bana 45 derece yapma çok uğraştırır açıların mükemmel olması gerekiyor tavsiyesi verildi.gerekirse frezede işleyeceğim profilleri ve 45.1 derece bile olmayacak direkt 45 derece işleyip montajı yapıp sigma profillerinde renkli fitillerinden kullanıp görsel bir cihaz elde etmeyi planlıyorum.Ayrıca bugun yaptığım bir sigma profil montajında gördümki 2 noktadan bağlantı yapmak yeterli değil özellikle çapraz noktalardan bağlantı yapmak daha rijit bir yapı sunuyor.Ben kendimce 4 farklı noktadan birleştireceğim kasa maliyetim bir hayli artacak ama kasadan yana bükülme eğilme yada sallantıdan dolayı vidalarda boşluk yapması olasınığını direk silmeyi planlıyorum.Kanal içi somunlarda loctite kullanmayı düşünüyorum.


@muhendisbey hocam bunlara ilaveten şunuda yapsan güzel olur diyeceğiniz fikirleriniz varsa duymak isterim.Muhtemelen bir sonraki makinem corexy tipinde olacak ve baskı alanını 30*30*30/60 düşünüyorum sanırım siz böyle bir makine üzerinde çalışıyorsunuz şuanda fikir verebilmesi için kaynak önerilerinize açığım.
|^^^^^^^^^^^^\ ||\
|__PICPROJE.ORG __
||'""|""\___
| _____________ l | |__|__|___| )
(@!)!(@)"""""**|(@) (@)****|(@)---------

 Üstadlarım nonstradam & Logan

muhendisbey

#1376
45 derece kesmek için frezeye gerek yok.
Açılı daire testere tezgahı bu işi çözer. Ancak bu kadarına gerek var mı?
Benim dediğim sallantı, gevşeme olayları abbas tarzı yazıcılar içindi. Emp_otto'nun belirttiği şaseler bunlardan Eğer bağlantı noktaları saç olsaydı, vidalara kaydırmaz solusyon kullanılırsa ve vidalar iyi sıkılırsa yine problem olmaz.
Burada sigmanın yapısı da önemli, hafif sigma var, ağır sigma var.

Güç kaynağını etkinlik kapsamında bir arkadaş yardımcı olmuştu. Slim güç kaynağı diye geçiyor. Aslında şu an lazım benim de almam gerek :)
Aldığımız kaynak buna benziyor.
http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/12v-20a-led-adaptor-dar-kasa-12-volt-20-amper-235853733

Söylemeyi unutmuşum.
Honeycomb dayanım için iyi ancak parçaları zorlayan bir model. Rectlinear yeterlidir. Sıcak basın 230 ilk katman 220 diğer katmanlar olacak şekilde problem olmaz.
Yükseklik nozzle ucu ile ilgili. 0.4mm uç kullanıyorum, katman kalınlığı olarak 0.2 ve 0.25 kullanıyorum. Süresine göre. Yapışma için ideal bir yükseklik sağlıyor. 0.3mm nozzle da maksimum (kişisel görüşüm) 0.2mm den fazla olmamalı.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

yolcu27

@muhendisbey

hocam bizim x eksenindeki extruder taşıyıcısının delikleri nema17 nin arkasındaki vida delikleri ile bire bir olur mu? bir kaç yerde gördüm de bu şekilde montajı yaplıan mk8 leri. direk motor dan bağlamışlar taşıyıcıya. sormamın sebebi sağda ve solda yer açmak istiyorum . endüktif sensör bağlantısı için. belki ileride modüler bir başlık yaparsam takıp sökmesi zor olmasın diye bu şekilde bağlamak istiyorum.modülerden kastım lazer ile mdf üzerine resim çizdirmek istiyorumda. bu mekanizma ile olur mu bilmiyorum açıkcası. sizin fikriniz nedir?

muhendisbey

Benim bastığım parça universal yani birçok yapıya uygun ancak demek istediğiniz montaj şeklini anlayamadım. 90 derece extruder'i çeviripte mi monte edeceksiniz?
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

yolcu27

Alıntı yapılan: muhendisbey - 02 Aralık 2016, 22:37:15
Benim bastığım parça universal yani birçok yapıya uygun ancak demek istediğiniz montaj şeklini anlayamadım. 90 derece extruder'i çeviripte mi monte edeceksiniz?

Evet extruder motorunun arka vidalarini çıkarıp taşıyıcıya montederim diye dusundum. Mk8 kullanıyorum. Suan fan sol tarafta çevirince ön tarafta olacak fan.