Analog ve dijital GND'nin ayrılması

Başlatan marecrisium, 12 Haziran 2016, 00:29:09

marecrisium

Herkese selamlar. Verdiğim bu devrede analog ve dijital gnd arasına 0 ohm direnç eklenmiş(R20). Bu direncin tam olarak görevi nedir ? Bu iki gnd'yi birbirinden nasıl ayırmış oluyor 0R ile?

[IMG]http://i68.tinypic.com/2vih98z.jpg[/img]

Kabil ATICI

Verdiğin şemanın şemanın sorduğun soru ile alakası yok. Bu anahtarlamalı güç kaynağı.  Normalde o belirtilen noktalar birbirine bağlanmazsa zaten kararlı bir çalışma olmaz. Çünkü entegrenin bir tane GND ucu var. Belirtilen (fazla bilmesem de) şema; PCB  güç elektroniğinde bağlantı şekli çizimi ile ilgili.
ambar7

ErsinErce

o noktalar birbirine bağlanmazsa kararlı çalışma olur, star network oluşturup 0R u star noktasından alarak dışarı da kullanmanı söylüyor o şema, detaylar forumda defalarca konuşuldu arama yaparak ulaşabilirsin

Mr_YAMYAM

Bu devrede bilindik anlamda digital ground veya analog ground yoktur.
Besleme devresinin digital (darbeli) olmasından kaynaklanan bir TOPRAKLAMA hattı bulunmaktadır. GND-D
Bu bağlantı temel olarak toprak hattı bağlantısını ifade etmektedir. Yani prizden yapılacak şebeke toprağı.
GND-A olarak belirtilmiş olan bağlantı ise sistemin TEMEL SIFIR NOKTASI olup aşağı doğru üçgen işareti bu noktanın metal şaseye (ENCLOSURE) bağlanacağını ifade etmektedir. Aynı zamanda ileriki aşamalarda bir analog devre olacaksa sistemin ana sıfır noktasının burası olacağı belirtilmektedir.
İşte bu noktanın metal şaseye olan irtibatından dolayı, besleme devresinin şaseye şaselenmesi mecuri bir tel ile yapılacaktır. Bu tel, 0 Ohm direnç ve self değeri ihtiva eden, haliyle de en kısa yoldan irtibatlanacağını belirten bir uyarı niteliğindedir.

F493

#4
Selam,

  @marecrisium verdiğin şema tam da dediğin gibi Analoğ GND ile Digital GND'yi ayırmış(R20 ile, ayrıca bobin ile de beslemeyi ayırmış.) 
(Bu direncin tam olarak görevi nedir.)Amaç Analoğ hattaki gürültüleri dijital hattan  ayırmak. Direnç üzerinden akım aktığı için direnç üzerinde bunlar sönümleniyor. Döküman da bunlardan bahsediyor. Önemli bir konu.



Tam sana göre bir döküman.
https://www.silabs.com/Support%20Documents/TechnicalDocs/AN203.pdf
Son çizdiğim PCB de bu kuralları uyguladım.

Esen kalın.

comme_il_faut

İki Ground hattınnın birbirinden 0 Ohm ile ayrılması ilginç bir konudur, benimde özellikle mixed signal taşıyan devrelerde gözlemlediğim bir durum.
Bu konuda fikrim şudur:
Amaç iki Ground'un birbirinden ayrılmasından ziyade, devrenin geri dönüş akımlarının (return current) kontrollü olarak yönlendirilmesidir. Yani somut şekilde örneklemek gerekirse; Analog bir devreniz var ve bu devrenin Ground tarafından Power kaynağının Ground'una doğru akım akışı oluyor, fakat bu akımdaki hızlı değişimlerin 0 varsayamayacağınız ground empedansından kaynaklı analog ground hattında olası dalgalanmalar (ripple) oluşturmasına engel olmak istiyorsunuz çünkü analog devrenin hemen alt katmanındaki ground'a gürültü karışmasını istemiyorsunuz. Siz de bu gürültünün kaynağı olan geri dönüş akımlarını başka yollardan dijital ground hattı ile birleştiriyorsunuz.
Fakat; analog ve dijital ground'un çok düşük empedans ile birbirine bağlanması yerine bu şekilde belli noktalardan birbirine bağlanmasının çeşitli dezavantajları beraberinde getireceği kesin, en başta iki ground hattı arasında voltaj seviye farklarının oluşması gibi.

z

Analog ve digital gndler nerede birleştirilecek önemli bir konu.

Bazı uygulamalarda 1 cm ileriden birleştirmekle 1 cm geriden birleştirmek gürültü açısından çok farkeder.

Tahminimce  "GND"lerin birleşeceği ancak emin olunamayan yerlere padler atılır daha sonra bunlara 0 ohm direnç takılıp sökülerek sırayla denenir.

Direnç takılmasaydı yolu kes telle birleştir gibi estetik bozan işler gerekecekti.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com