3D yazıcı extruder için özgün tasarım

Başlatan z, 18 Haziran 2016, 20:46:46

z

Bu detayı öğrendiğim iyi oldu. Endüksiyon ısıtmada demekki bu yüzden sorun yaşamadım. Demir "nozzle"ı teflon blok için gömüştüm ve sadece uç ısınıyordu. Teflon blok sıcaklığı düşük kalıyordu.

O zaman iyi bir extrodur kalitesini bir kaç saat sonra belli edecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ido2323

4x2mm teflon boru var lazım ise verebilirim.

Tagli

ido2323, bana söylediysen sağol ama yanılmıyorsam 1 metre kadar teflon boru alıp kesip kullanarak sorunu çözdük. İnternetten almıştık, bir ihtimal gittigidiyor'dan.

Ufak bir düzeltme, tıkanan yer coldend değildi. Coldend ile hotend'i birbirine bağlayan dışı dişli, vida gibi bir boru var, teflon boru da onun içinde normalde. Tıkanan parça o idi. Teflon boru bu vida-boru'nun sıcaklığının filamentin üst kısmına geçip eritmesini engelliyor. Bu vida-borunun yarısı hotend, yarısı coldend içinde kalıyor. Teflon boru olmazsa bu vida-borunun içi tıkanıyor. Bu arada bu parçayı da içinde teflon borusuyla birlikte hazır olarak satıyorlar ama ismini unuttum, yoksa vida-boru benim uydurduğum bir isim.

İlk tıkanıklığın sebebini de hatırladım sanırım biraz düşününce. Bir arkadaş normalde PLA bastığımız yazıcıda ABS filament ile çıktı almayı denedi ama ayarlardan sıcaklığı arttırmayı unuttu. Nedense bu tıkanıklığın ardından sıcaklığı yükseltsek de sorunu gidermedi ve ben de bir önceki mesajımda anlattığım işe giriştim.
Gökçe Tağlıoğlu

z

Bu bahsettiğiniz içinde teflon boru olan demir vida mantığı bana çok ters geldi.

Borunun bir tarafı 200 derece iken diğer tarafının daha düşük sıcaklıkta tutulmaya çalışılması bayağı bir çaba gerektirir. Bayağı da bir enerji kaybı var.

Acaba neden metal vida yerine teflon vida kullanmamışlar.


Teflon vidanın çapı 6 mm falan olurdu. Oratasına da 1.8mm delik delerlerdi.

Atladığım başka detay mı var?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

learner

Bende bu soruyu sormuştum kendime. Şöyle düşündüm: tava kulplarında kullanılan kırılgan siyah malzeme ısıyı iletmiyor(az iletiyor)  Bu malzemenin içine teflon boru yerleştirilerek hotend den ısınmayan kaygan bir boru elde edilir.

z

#35


Küçük metal kütle içine sokulmuş ısıtıcı ve nozzle'a doğrudan vidalanmış teflon boru.

Teflon boru mekaniğe bağlanacak. Dolayısı ile ısıtıcı blokdan makine gövdesine ısı transferi minumuma indirilecek.



mesaj birleştirme:: 21 Haziran 2016, 19:55:22

PTFE Hot Ends Review



PTFE Hot endHot ends with the PTFE heat barrier such as 3D CAM's MG Plus hot end are not as common as their all-metal counterparts mostly because of their temperature restrictions. The PTFE lined hot ends do tend to be cheaper, as all metal hot ends require special machining for their cooling fins;  and are able to print a little faster than all-metal hot ends because the PTFE liner allows the melting area of the barrel to be longer, which melts the filament faster.

Pros

Cheaper
Quieter (no dedicated cooling fan)
Typically faster due to larger melting area
Easy to change nozzles

Cons

Hard to find, older design
Limited to PLA and ABS only, some models can go a little hotter but this is rare

Typically paired with: Geared or direct drive extruder bodies. The Wade's Extruder is the most popular on DIY printers.

http://www.3dprinterprices.net/best-3d-printer-extruder/
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

z, yukaridaki tavsiyemi yineleyecegim: Once en standart ve dandik Prusa Mendel i3'u topla ve kullan. Daha sonra bu tur seylere kafa yorup mukemmele ulasmaya calisirsin.
Gökçe Tağlıoğlu

z

2 cihaz yapacak kadar zamanım yok. Sayılı günler içinde kendi tasarımımı yapmam lazım.

İki sorum daha var.

"Nozzle"ın üstünde ısıtıcı blok var. Isıtıcı blok "nozzle"ın sadece 5 mm kadar yukarısında kalırsa sorun olurmu? Isıtıcı bloğun yaydığı termal radyasyon o anki baskıya zarar verecek düzeydemidir?

Baskı devam ederken en üst yüzey muhakkak fan ile soğutulmalımıdır?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

İlk sorunu tam anlamadim ama zaten isitici blok (hotend) nozzle'a dogrudan bagli oldugu icin isi gecisinde bir sorun olmuyor. Bloktan gelen termal radyasyonun bozucu bir etkisini gozlemlemedim.

Bahsettigin sey coldend ise, sogutulmasinda fayda var ama sart olmayabilir. Zaten kanatli bir yapisi oldugu icin pasif soguma yeterli olabilir ama ben ufak bir fanla kullaniyorum. Yok eger baskinin ust yuzeyinden bahsediyorsan, sogutma yine sart degil ama olsa iyi olur, ozellikle de bridging islemi yaparken veya alti bos egimli yuzey cikarken faydali. Ama bunu elde etmek zor. Hava akimini oyle bir ayarlamalisin ki, cikan filamenti sogutmali ama hotend'e degip onu sogutmamali. Ufak bir hava akimi bile hotend'in duzgun isinmasini engelleyebiliyor. Bu amaca yonelik bazi garip parcalar vardi, tek bir fanla hem coldend'i hem de cikan filamenti sogutuyor. Ama ben denemedim.
Gökçe Tağlıoğlu

muhendisbey

Boru icerisinde erime olursa j head tikanir. Bunun icin sogutucu fan takilarak filamentin gitmesi gereken yerde erime durdurulur. Kisitli bir alanda filament eritilerek cikartilir hazne gibi bir yer istenmez.

Cikartilan parca deneyimlerime gore ilk 9 katman sogutulmamali. Bu parcanin egilmesine neden olmaktadir. 9 katmandan sonra sogutma saglanirsa alti bos olan kopruler duzgun cikmaktadir. Ayrica kucuk kesite sahip katmanlarda daha katman donmadan yeni katman cikilmasi plastikte yigilmalara neden olmaktadir.

Teflon borunun amaci bir conta vazifesi gorerek eriyik plastigin yukari kacmamasini saglamaktir.

Isinma problemi sicaklik yalitkani kullanilmadigi zaman cok sikinti olusturmakta. Sadece hot end icin degil hot bed icin de kullanilmasi tavsiyedir. Abs basilacaksa ozellikle cok onemli. Tabla sicakligi pla da 65 iken abs de 110 derecedir bu da cok buyuk bir fark olusturmakta.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

PLA baskı yapacağım ve "hat bed" kullanmıyorum. Umarım aksilik yaşamam.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

Parcanin koselerinde kalkma sorunu yasayabilirsin. Bir arkadas, tablaya sac spreyi sikinca bu sorunun buyuk oranda ortadan kalktigini soylemisti ama ben denemedim.
Gökçe Tağlıoğlu

z

#42
@Klein de tutkal sürmenin işe yaradığından bahsetmişti. (Sanırım Pritt işe yarıyor demişti)

Zamanında Gittigidiyordan bazı parçalar sipariş ettiğimde hediye olarak nozzle yollamışlardı.

"Nozzle" ın ısıtıcıya tutturulmasını sağlayan vidasının ortasındaki delik 3.3mm çapında.

Bu, "Nozzle"ın 3mm flament ile kullanılacağı anlamına gelir mi?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

Alıntı yapılan: z - 22 Haziran 2016, 03:50:11
PLA baskı yapacağım ve "hat bed" kullanmıyorum. Umarım aksilik yaşamam.



Fr4 devre karti ve prit kullan. Fr4 un arka tarafina yani bakirsiz kisma al.
Priti yazdirmaya yakin sur ki kurumasin. Bir muddet bu sekilde kullandim. Parca tam yapismayip tabladan dusunce baya bir malzemem cop oldu. Sonrasinda hot bed ve borosilicate cam ile tanistim. Mk3 de aluminyum yapmislar isitici tablayi cam kullanmadan yazdirilabilir diye de okudum. Amac hafiflik diye de yaziyordu.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Andromeda

#44
Pla kullanıldığında yüzey sıcaklığı 65 olacaksa yine ısıtıcı tabla kullanılması gerekmez mi?

dedim ama belki eriyik sıcaklığı dengeliyor ..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"