çizgi izleyen robot için birkaç soru

Başlatan tebesir, 01 Ekim 2005, 18:38:28

tebesir

arkadaşlar;

Çizgi izleyen tekerlekli bir robot yapmak istiyorum. Size birkaç sorum olacak:

Robotun çizgiyi düzgün bir biçimde izleyebilmesi için hız ne olmalıdır? Hız ayarını nasıl yapabilirim? Üzerine bulunan yüke göre(1 veya 2 kg) tork ne olmalıdır? Bunun için nasıl hesaplamalar yapmalıyım? (formüller falan).

yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler...

stlg

arkadasım
ben bu tür bir devreyle ugrasmadım ama mantıgını biliyorum galiba yanlız
tork hesabını bilemem fakat robotunun cizgiyi duzgun takip edebilmesi icin
birkac kriter var birincisi kullanacagın motor ,step motor bence en iyisi
kucuk adımlarla hassas bir izleme yapabilirsin devrinide picli bir devre ile duzgun calıstıgı noktaya kadar artırabilirsin sonra izleyecegi cizginin
kalınlıgı , cok ince bir cizgi ise bu zor olur ve sapmalar fazla olur izi goren
optik devrede cok onemli ne tür bir devre kullanacaksın bilmiyorum
cevre ısıgından etkilenmemeli sadece kendi gonderdigi optik verileri almalı
eger hazır bir devren varsa onu gonder bakalım sana yardımcı olmaya calısalım

BİR TÜRK DÜNYAYA BEDELDİR
              Hayırlı çalısmalar dilegiyle
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

tebesir

stlq;

öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim. step motor benim de aklıma geldi ama ben dc motor(çin motoru veya teyp motoru gibi) kullanmak istiyorum. valla henüz devreyi oluşturmadım ama çok ince bir çizgi olmayacak tabi.

bunu mutlaka yapıcam.. cevabın için tekrar teşekkürler.
başarılar dilerim..

Erkan Gench

merhaba tebesir umarım ingilizcen vardır çünkü ihtiyacın olan herşey bu sitede var http://homepages.which.net/~paul.hills/

işin tahmin ettiğinden biraz zor çünkü bu iş hiçte öyle göründüğü gibi basit değil ancak başarabilirsen ciddi bir tecrübe sahibi olursun buda ileride çok işine yarar.

temel olarak uğraşman gereken konular PWM, h-bridge, optic encoder'lar bunlar motoru sürmek için gerekli. birde çizgi izlemek için ve diğer kontroller için biraz optik ve microcontroller bilgisi. tabi birde mekanik.

Aslında yukarıdaki konuların neredeyse hepsi daha önce burada tartışıldı eğer mesajlar arasından kazıp çıkarabilirsen ingilizceye gerek kalmaz

Kolay gelsin :)
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

tebesir

sevgili Erkan Gench;

cevabınız için çok çok teşekkür ederim. verdiğiniz siteyi dikkatli bir şekilde inceliycem. gerçekten çok işime yarayacak.

ayrıca ayrıntılı bir şekilde üzerinde uğraşmam gereken konuları da belittiğniz için tekrar teşekkür ederim.

başarılar dilerim...

stlg

Sevgili arkadasım

Cizgiyi izlemen icin bir devre gormustum lm567 kullanıyordu ve kendi
gonderdigi frekansı kendisi alıyor ve aktive oluyordu sema nerelerde
bilmiyorum ama internette aratabilirsin sadece lm567 ve optik alıcı
verici elemanları yeterli semayı bulabilirsem gonderirim

ALLAHA EMANET OLUNUZ
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

CrazyBooT

arkadaşım 3 tane foto transistor ve 3 tane led transistorlerin 1i ortada diğerleri sağ ve solda sağdaki transistor tetikleyince alet tekrar çizgiyi bulsun diye sağdaki motor durucak soldaki tetikleyince soldaki motor durucak ortadaki tetiklendiği sürece de iki motor birden çalışıcak.
bunun simulasyonunu proteus ta çizdim eve gidince yollarım bi yere.

Class

Arkadaşım benim üniversitede bitirme projem çizgi izleyendi sana en büyük tavsiyem sensörleri dogru sec sensorleri dogru sectiginde olay bitmistir istersen sana yardımcı olabilirim....

Algılama yani sensör için aşagıdaki devre yeterli olur bu devreyi hazır almanı öneririm

Motor Sürücü Kısmınıda L293 yeterli Olur Profesyonel birsey istersen L298 daha iyi olurdu.

Kontrol kısmınıda 16F84le bitirsin istersen yazılımdada yardımcı olurum yanlız biraz kasman lazım :) Nese Kolay gelsin eger soru sormak istersen bu başlık altından sorabilirsin

roket

Çizgi İzleyen Robobotla ilgili bu sorulara ek olarak bir soruda ben soru sormak istiyorum. Robot çizginin üzerine bırakılmayacak çizgiyi kendi bulup takip edecek bunun mantığı 3 sensörde beyaz rengi gördüğünde motor belli açlılarla haraket yapacaktır çizgiyi bulana kadar yoksa başka bir yolu varmıdır. Yardımlarınızı bekliyorum

Class

Alıntı yapılan: "roket"Çizgi İzleyen Robobotla ilgili bu sorulara ek olarak bir soruda ben soru sormak istiyorum. Robot çizginin üzerine bırakılmayacak çizgiyi kendi bulup takip edecek bunun mantığı 3 sensörde beyaz rengi gördüğünde motor belli açlılarla haraket yapacaktır çizgiyi bulana kadar yoksa başka bir yolu varmıdır. Yardımlarınızı bekliyorum

evet senin dedigin şekilde olabilir ayrıca bulanık mantık yolunda gidilerek yapay zeka kazandırma yapılabilir.

z

Bulanik mantikla bu projeyi yapabiliyorsaniz PIC kaynak kodlarini yayinlayabilirmisiniz?

Yada daha iyisi bize ders verebilirmisiniz?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ground

⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

ground

Şu şekilde kullanabilirsin

Ayrıntılı datasheet yukarıdaki linkte..
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

kobe88

beyler bende cizgi izleyen robot yapıcam ama bir turlu cesaret edemiom:)
sensor olarakcny70 kullanıcam L293D ve 74HC14 schmitt trigger kullanıcam ve tabiki pic16F84A:) hepinize kolay gelsin...ayrıca beyler ben yazılım konusunda asırı derece kotuyum bana yardım ederseniz cok sevinirim...

stlg

Sevgili kobe88
Arkadasım öncelikle cesaretli ol CNY70 buldu isen bunu kullanabilirsin yada basit ınf led ve foto transistor kullanabilirsin L293 kullanılabilir yada H  koprusuyle yani ayrık transistorlerle bu işi yapabilirsin yazılım konusunda nasıl bir yardım istiyorsun isteklerini soyle sana yardımcı olalım kolay gelsin

ALLAHA EMANET OLUNUZ