STM32F103C8T6 PCB Tasarımı üzerine sorularım

Başlatan Cemre., 10 Eylül 2016, 14:56:13

z

Kullanmadığın pinleri input moduna getirip bunları doğrudan Gnd yapmak en uygun çözümdür. Ancak bu durumda bu pinleri daha sonra kullanamazsın.

Çipin kendi PullUp/Down dirençlerin değerleri yüksektir bu nedenle girişleri bunlar üzerinden Vdd/Vss yapmak çok tercih edilmez. TI böyle yapmak yerine boştaki girişleri 4K7 ile toprağa yada Vddye bağlamayı öneriyor.

Gene boştaki girişleri hiç kullanmayacak olsanız dahi doğrudan VDD'ye bağlamamalısınız. Bilin bakalım neden?


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

hgs

Bir çok kişi boş pinlere bir takım atamalar yapsada, ben tercih etmiyorum. Şematik açısından boş bırak. İçeriden uygun bir duruma set et ilgili IO ları. Mesela çıkış olarak Lojik 0 durumunda set edilebilir. Akım harcaması önemli ise en az akım akıtacak sekilde bir duruma set edilebilir.

Pcbde gerekirse bazı pinlere müdahale edilir. Ama şematik aşamasında belli olmaz bu durum. 

Erol YILMAZ

#47
Bu konuda tercihim bostaki pini 1k gibi bi direncle saseye baglamak...
Yazilim tarafinda da o pine dijital cikisla 0 vermek.

Cemre.

Pinleri sonradan kullanmak gibi bir durum PCB'de zaten oluşamaz. Herkesin yeri belli, çizilecek trace belli. Harici bir dirençle pull-up pull-down yapmak istemiyorum açıkçası her pin için ayrıca dirence pcbde yer bulmak işime gelmez. O zaman doğrudan gnd havuzuna irtibatlandıracağım.

z

Neden olmasın, boş pinleri bir konnektörde toplarsın. Daha sonra lazım oldukça burdan kullanırsın.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Cemre.

Alıntı yapılan: gerbay - 16 Eylül 2016, 17:11:09
devreye bir de CPLD koy, boş pinleri CPLD ye götür. CPLD nin kendi pinlerinin bir kısmını pull-up, bir kısmını pull-down yap, hatta bir kısmıda float olarak kalsın..

sonra arada canın sıkıldıkça CPLD yi yeniden programlayıp istediğin pini istediğin yere götürürsün..

Hocam CPLD bilmiyorum açıkçası daha önce kullanmadım. Kartta yeni bir IC'ye yer olacağını da sanmıyorum açıkçası. Cihazın LCD'sini, butonlarını ve gösterge LEDlerini taşıyan ayrıca bir kart daha var. Boş kalan pinleri doğrudan bu kartla bağlantı için kullanacağım konnektöre götüreceğim. En iyi ihtimalle buton sayısını değiştirmek istersem veya LED vs eklentisi olursa, sadece ön panel PCBsini güncelleyerek kullanabilirim.
Şuan için bu pin kullanımından farklı bir kullanım muhtemelen olmayacak. Ama sizin de dediğiniz gibi bu şekilde değerlendireceğim bu pinleri.

Tavsiyeler için teşekkürler.

Cemre.



Doğru yolda mıyım? GND havuzu hem top hem bottom katmanlarında mı olmalı? İşlemci bottom katmanında.
Top katmanında buton LED LCD gibi kompanentler var.
Bottom'da ise işlemci ve ona yakın olması gereken kompanentler var/olacak. (100nF 20pF kondansatörler vs.)

Resimdeki C'ler 20pF, R ise 1Mohm, bunu ilk mesajlarda konuşmuştuk. Şemada da mevcut. Şuanki kristal yollarında hiç via kullanmadım. GND havuzuna doğrudan irtibatlandırmak doğru mu?

Misal,


skara1214




uzun uzun yazmak zor geldi bu şekilde sıkıntısız çalışır
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

yasin_arsln

Hocam merhaba,
Bir kartımızda stm32f051c8t6 kullandık ve osilator bağlantısını aşağıdaki gibi yaptık.



Aynı şekilde bir başka kart çalışmasında da stm32f103cbt6 kullandım ve bağlantısını aşağıdaki gibi yaptım iki şekilde de çalışıyor.



hgs


Cemre.

@skara1214 @yasin_arsln @hgs Hocam ayrı ayrı hepinize teşekkürler. Derse gidip geleyim devam edeceğim çizime :)

Cemre.

100nF By-pass kapasitörlerimi 0603 kılıf kullanmak istiyorum. MCU besleme pinlerine yakın olsunlar diye MCU'nun altına denk gelecek şekilde diğer layer'a koyup yolları min. uzunlukta yapmayı düşünüyorum. Doğru bir davranış olur mu? "MCU ile aynı yönde olsunlar Via kullanma" mı dersiniz? Bir de konusu açılmışken elle 0603 lehimlemek ne kadar zor olur? LQFP48 pin işlemcimi de elle lehimlemeyi düşünüyorum. Daha önce yapmadım ancak altından kalkabilirim sanıyorum. Havya ucum ince mi olmalı, kesik düz mü? Ne önerirsiniz?

HexfeT

#57
PCB çizimi ile ilgili bir dokümanda aynen dediğiniz gibi by-pass kapasitörlerinin kartın arka yüzüne, tam besleme pinleri hizasında yerleştirilip via ile bağlandığını tavsiye edilen şekiller arasında görmüştüm.

Lehimleme olayı tamamen tecrübe ve el becerisi ile alakalı. 603 kılıf lehimlenmez diye bir şey yok. Gerekli tecrübeyi kazandıktan sonra her türlü kılıf elde lehimleniyor.

Cemre.

@HexfeT hocam teşekkürler. Lehimleme konusunda kendime güveniyorum, ancak elimdeki havya gerçekten çok kötü durumda ucu olan no name bir havya. Bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi? İstasyon veya ısı ayarlı alacak param yok açık konuşmak gerekirse. Ama proskit veya weller'in kalem havyalarını görüyorum Dirençnet'te. Uçları da değiştirilebiliyor, bakmamı önerdiğiniz bir yer var mı?

HexfeT

#59
Ben kart tamiri yapıyorum. Sıcak hava ile çalışıyorum. 603 kılıf malzeme kaliteli flux ve yüzey gerilimi ile yerini bulup oturuyor. Ayrıca bu tip smd malzemeyi kolayca söküp takmak için cımbız şeklinde havyalar var.