STM32F103C8'e ethernet çipi bağlamak

Başlatan z, 17 Eylül 2016, 18:33:38

z

Alıntı yapılan: Burak B - 29 Eylül 2016, 20:44:22
Hangilerini yazdınız ?

Ben asm kodlayıcıyım. Matematikçi algoritmayı verir ben de koda dökerim. Ne yazdığımı bilmem gerekmiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Sen asm biliyorsun. Hamallığını neden ben çekeyim?

z

Hocam sen hiç matematikçi ile birlikte oturup kod yazmadın mı?

Mamatiksel bir ifadeyi kodlamak ayrı bir şey, matematikçinin algoritmik hale getirdiği getirdiğini yazmak ayrı bir şey.

Ben kayıt kuyut yazılımlarına hiç girmem. İşyerindeki yazılımcı arkadaşlarım yeni yazılım projesine başlıyacakları zaman amirler, birlikte çalışmaları için yanına memurluk işini yapan ve kafası çalışan adamlardan birisini bu işle görevlendirler.

Yazılımcı sorar memur anlatır sonra başlar kodlamaya. Test aşamasında memur devreye girer. Bu iş aylarca sürer.

Bir süre sonra yazılımdan hiç anlamayan memur arkadaş yazılımcıya  şuraya şunu yazmayacak mıydın diye karışmaya bile başlar.

Benim bildiğim programcı bir sorunu öğrenir ve kod yazar.

Şimdi bana cart curt yazılımı yaz derseniz o cart curtu öğrenmem lazım değil mi? Programcı adam her şeyi bilmez.

Şu anda TCPIP falan öğreniyorum neden? Programa dökmek için.

Öğrenince ister C ile yazarım ister ASM ile. O kısmı artık beni bağlar.

hgs

Olmadı simdi. Ethernet ögrenmenizin nedenini, kod yazmanız gerektiğine bağladınız. Mutlaka kod yazılması gerekiyorsa ethernet öğrenmeden bu işin çözümü var. Uart üzerinden bile halloluyor.

Bu işe girme sebebiniz etherneti öğrenme isteği idi ???

z

Yazımda kurduğum hangi cümleye istinaden bu karar vardın?

Alıntı YapBenim bildiğim programcı bir sorunu öğrenir ve kod yazar.

Buna mı?

Açık yazayım. Bilmediğin şeyin kodunu yazamazsın.

Kod yazmak 3 şekilde olur.

1) Çözümünü bildiğin bir probleme ait uygulama kodu yazarsın.
2) Algoritma verildi ise bunun kodunu yazarsın.
3) Bilmediğin bir şeyi önce öğrenir sonra kodunu yazarsın.

Şimdi Ethernet vs biliyormuyum? Bilmiyorum ne yapıyoruz?
Forumda bol bol soru soruyoruz. İnternete bakıyoruz. Öğrendiğimiz kadarını koda döküyoruz.
Yani 3. maddeyi uyguluyoruz.

Yeterince kodlama pratiği yaptığımı bilmen lazım.

Alçak gönüllülük yapmayım o zaman. Benim asm ile kodlama ile sorunum yok. Pratiğe de ihtiyacım yok.

Yeterki isteyeyim ihtiyacım olan her şeyi yazarım.

------------------------------------

Ulen bi bitmediniz ya.

hgs

Alıntı yapılan: z - 30 Eylül 2016, 00:09:32
Yazımda kurduğum hangi cümleye istinaden bu karar vardın?

Alıntı yapılan: z - 29 Eylül 2016, 23:01:01
Şu anda TCPIP falan öğreniyorum neden? Programa dökmek için.

Alıntı yapılan: z - 30 Eylül 2016, 00:09:32
Ulen bi bitmediniz ya.

Gerbayın aklı varsa size yardım etmez.

z

Açtığım koca başlığın en başına bakarsan bir kit aradığımı, daha sonra önerilen kitlerden birisini aldığımı, daha sonra da minik bir web server yapacağımı, bu amaçla herhangi bir kütüphane kullanmayacağımı, kodlamayı ASM ile yapacağımı söylediğimi görmemezlikten gel "TCPIP öğreniyorum çünkü koda dökeceğim" cümlemi yanlış anla.

Amacınız nedir anlamıyorum ki? Bırakın bu başlık bakire kalsın. Gerçi başlığın kodulmadık deliği kalmadı ama neyseki blog sayfası var.

Alıntı yapılan: gerbay - 30 Eylül 2016, 00:28:09
ben de z yi biraz asabileşmiş gördüm..

sanırım TCP işleri kötü gidiyor..  daha üstüne http yapacaktı bi de..

Asabiyim çünkü ethernet çipinin bir Bug'ı ile daha karşılaştım. Lanet bir çipmiş ama canına okuyacağım.

Her paketin sonunda 1 byte çöp gidiyor gıcık oldum. Yeni düzeltebildim.
Tüm kodu bir daha elden geçirdim. Şimdi iskelet çok sağlam oldu.

Alıntı YapNasrettin hoca ilk  kez şehire gitmiş. Eşeğine yüklediği ıvır zıvırı akşama doğru anca satabilmiş.
Hep şehirde satılan köfte ekmeği merak eder dururmuş. Kazandığı parayla gidip ekmek arası köfte almış. Köye giderken yolda yerim diyerekten heybeye koymuş ve köyün yoluna düşmüş.

Gece olmuş hoca hala yolda. Karnı acıkmış heybeden köfte ekmeği çıkartmışki eşek irkilmiş ve ekmeğin arasındaki köfte yere düşmüş.

Sinirle inmiş eşekten zifiri karanlıkta elleriyle yeri yoklarken yumuşak bir şeye dokunmuş hah buldum deyip ekmeğin arasına koymuş.

Ekmeği ısırmış ki  ekmeğin arasına köfte diye koyduğu  kurbağa vıraklamış.

Boş yere bağırma sana para verdim yiyeceğim demiş.

Kıssadan hisse bu çipe para verdim ve hırs yaptım. Yiyeceğim bu çipi ve TCPIP zımbırtısını.

hgs

Amatörsünüz, ama bunu kabul etmiyorsunuz. Size yardım edenlerin bilgilerinede hiç değer vermiyorsunuz. Fazlası ile ego sahibisiniz. Son zamanlarda iyice yaşlılık belirtileri başlamış. 2 satır yazıyı kaldıramaycak duruma gelmişsiniz. Dahada yazarımda, çok kızarsınız. Hele sizin  z mutirleri daha çok kızar.

Bir kişi çıkıp demedi size, bu uğraştığın enc çöptür diye yazmadı. Bana sen neden söylemedin diyede soru sorma hakkınız yok. Sizin şu ugrastıgınız 103c8i size ben önermiştim. (Matah diye söylemiyorum.) Az buçuk biraz dananım tasarlıyorum. Siz başlığın en başında size bir yazılımcının önerisine balıklamasına atladınız. Benim önerime değer vermeyen birine ben neden boşuna kürek çektiğini anlatmaya uğraşmayacağım.

Sizinle en çok uğraşan gerbay, ama size en çok yardım edende gerbay. Siz ondan daha iyi kod yazdığınızı düşünerek daha yukarıdan bakmaktanda geri durmamaya devam ediyorsunuz. Neyse gerbay ile olan meselenize de ben maydanoz olmıyayım. Anlaşırsınız eninde sonunda.

z

Alıntı yapılan: hgs - 30 Eylül 2016, 00:54:03
Amatörsünüz, ama bunu kabul etmiyorsunuz. Size yardım edenlerin bilgilerinede hiç değer vermiyorsunuz. Fazlası ile ego sahibisiniz. Son zamanlarda iyice yaşlılık belirtileri başlamış. 2 satır yazıyı kaldıramaycak duruma gelmişsiniz. Dahada yazarımda, çok kızarsınız. Hele sizin  z mutirleri daha çok kızar.

Bir kişi çıkıp demedi size, bu uğraştığın enc çöptür diye yazmadı. Bana sen neden söylemedin diyede soru sorma hakkınız yok. Sizin şu ugrastıgınız 103c8i size ben önermiştim. (Matah diye söylemiyorum.) Az buçuk biraz dananım tasarlıyorum. Siz başlığın en başında size bir yazılımcının önerisine balıklamasına atladınız. Benim önerime değer vermeyen birine ben neden boşuna kürek çektiğini anlatmaya uğraşmayacağım.

Sizinle en çok uğraşan gerbay, ama size en çok yardım edende gerbay. Siz ondan daha iyi kod yazdığınızı düşünerek daha yukarıdan bakmaktanda geri durmamaya devam ediyorsunuz. Neyse gerbay ile olan meselenize de ben maydanoz olmıyayım. Anlaşırsınız eninde sonunda.

Anlaşılan sizin gibi donanım uzmanının önerdiğiniz çipi değil de Gerbay ve Makdenizin gibi yazılıcıların önerdiği çipi seçmeme alınmışsın.

Seni mi kıracağım. İlk fırsatta senin önerdiğin çipe de uyarlarım yazacağım programı.

Fakat acelesi yok. Şu ENC28J60'a bir öğreteyim webe girmeyi senin çipe öğretiriz sonrasında.

Haaaaa bu arada, elektronik ve yazılım amatörüyüm.

z

Tamam ENC28J60 kötü bir çip.

1) En başta çipin içindeki tasarım hataları yüzünden taklalar atmak gerekiyor. Üstelik dokümanı da çok kötü hazırlanmış. Register tablosundaki registerleri sıra ile takip etmek istediğinizde bir dokumanın başına bir sonuna ha bire gezinmeniz gerekiyor.

2) Ethernet ortamından çok yüksek hızda gelen  paketleri SPI gibi bir donanımla görece olarak yavaş çekiyorsunuz. Eğer yazılımınız da hızlı çalışmazsa paketler kısa zamanda çip bufferını doldurup yeni gelecek paketlerin reddedilmesine neden olur.

Bu iki sorundan dolayı ENC28J60 ile ciddi web uygulamaları yapmak yanlış.

İçinizden birisi çıkıp ta en başta bu nedenle sana bu çipi önermiyoruz deseydi çok anlayışla karşılar daha başka bir çip seçerdim. Öte yandan başlıkta ethernet çipi önerisi istediğim için aslında hata belki de benim. Web server uygulaması için ethernet çipi arıyorsum deseydim belki daha iyi olurdu. (ENC28J60 network için değil de sadece direk birbirine bağlı iki nokta arasında seri haberleşme işi için harika bir çip)

Arkadaşlar onu seçme şu çipi seç çünkü şu tip sorunlar olur denirse hem bilgi hem de öneri vermiş olursunuz.

Bana ne yahu çip ile mcu arasındaki haberleşmenin usart haberleşmesinden.

Evet yanlış bir çiple yola çıkmışım. Fakat bu seçim TCPIP kodlamama engel değil. Hatta çok efektif kod yazmak için ENC28J60 ideal bir seçim.

Tabiki son cümlemi yanlış anlayacaklar için açayım.

Kodları arasında delay(1) gibi komutlar barındıranlar bu çipe hiç bulaşmasın. Bu çiple sorunsuz web uygulamaları yapabilmek için kodlarınızın gelen paketleri hızlıca işleyebilmesi lazım. Kısacası iyi kod yazabiliyor olmanız lazım.

hgs

Alıntı yapılan: gerbay - 30 Eylül 2016, 01:40:09
enc28j60 ı ben önermedim.

Gerbay aşağıdaki mesaj konunun 2. mesajı.   

Alıntı yapılan: gerbay - 17 Eylül 2016, 18:44:22
Enc28j60, enc624j600, lan9250

Z bu alttaki mesajda konunun 4. mesajı idi.
Alıntı yapılan: z - 17 Eylül 2016, 18:49:15
Süpermiş fiyatı da ucuz.

6. mesaj
Alıntı yapılan: hgs - 17 Eylül 2016, 19:41:45
ESP-01 kullanın. Uart üzerinden halledersiniz.

8. mesaj
Alıntı yapılan: z - 17 Eylül 2016, 19:50:43
Neyse ENC28J60 siparişi verdim.

Benim önerime bir tane "Neden?" diye sormayan birisine, beni geçin neredeyse kimseye sormamış birisine, 1-2 saaatte kararını vermiş birisine, neden bu iş ile alakalı seçeneklerle ilgili ayrıntılı yanıt vereceğim??  Buna rağmen ben ara ara uyarıda bulundum ama siz sandınızki ben sizi aşağılıyorum, beceremeyeceğinizi iddia ediyorum....
Bir kısım işleri hala yapamayacağınıza eminim ama temel bir takım işleri yapabileceğinizi göremeyecek kadar kör biri değilim. 2 çipi bir ethernet kablosu üzerinden haberleştirebilmeniz benim kriterlerime göre başarı değildir. Bir kısım uyarılarım bu meselelerden farklı olarak alet edevat ile alakalı uyarı içeriyordu, ama kaynadı... mesele değil.

Alıntı yapılan: z - 30 Eylül 2016, 02:22:49
Tamam ENC28J60 kötü bir çip.
Bu iki sorundan dolayı ENC28J60 ile ciddi web uygulamaları yapmak yanlış.
Evet yanlış bir çiple yola çıkmışım.

15 gün sonra siz yukarıdaki yorumları yapıyorsunuz. 15 gün daha geçsin. 1 ay geçsin 2 ay geçsin, sonra birde gerçekten çalışacak bir takım işler için gerçek stack içerisinde olması gerekenleri eklemeye başlayın bakalım neler yazacaksınız.....

Alıntı yapılan: z - 30 Eylül 2016, 01:16:39
Anlaşılan sizin gibi donanım uzmanının önerdiğiniz çipi değil de Gerbay ve Makdenizin gibi yazılıcıların önerdiği çipi seçmeme alınmışsın.
O kadar çok üzüldümki, kahroldum, hiç sorma durumumu...

z

Zaman neler gösterir bekleyip göreceğiz.

Yeter ki protokol odaklı sorularım cevapsız kalmasın.

@hgs

Bu yazdıklarından sonra hgs istese de bu çipi webe sokup web server yapamaz diye anlıyorum.

hgs

Enc li bir sürü kart var. Bende ürettim. Bunları ilginç bir takım yerlerede sattım. Hala stokta encli bir takım pcbler var. Bir zaman sonra bu çipi kullanmayı bıraktım. Farklı çözümlere gittim. Enc ile olmaz demiyorum yaptım sattım, stokta hala bu entegreli ürün var. Ama 2016 ekimine geldik. Bugün doğru bir yönlendirme arıyor olsaydınız cevap enc olmazdı.  Siz bunu, doğruları, aramıyorsunuz, meşgale arıyorsunuz.

Ben sonuçta elde edilecek bilginin hiç bir işe yaramayacağına eminim.

IOT var değilmi ?  Birde IIOT geliyor.   

Bir kaç sene içerisinde mcunun uartından farklı olmayacak bir donanım için 10000 sayfa bilginiz olmasının, hiç bir anlamı yok. Anlamı olsaydı, siz 20 sene önceki mcularla kod yazardınız. Yada bir zamanlar kullandıgınız ti çiplerini kullanırdınız. Bu örnekler uzatılabilir. Siz meseleyi, durduğum yeri görmek isterseniz görürsünüz. Görmek istemezseniz görmezsiniz...

z

Demekki hgs bu çipi kullanıp web server uygulaması yaptı ise (?) Z de hayli hayli yapar.

hgs

Alıntı yapılan: z - 30 Eylül 2016, 03:10:18
Demekki hgs bu çipi kullanıp web server uygulaması yaptı ise (?) Z de hayli hayli yapar.

:))))

Alıntı yapılan: gerbay - 30 Eylül 2016, 08:35:13
z nin kullandığı işlemci de senin önerdiğin işlemci, ben de seni suçlayayım o zaman;
"sen ne biçim donanımcısın, yıl olmuş 2016 adama MAC bloğu bulunmayan MCU önermişsin" mi diyeyim...
çok abes olurdu de mi..

2-3 sene geçmiş bir konu için çok abes bir niteleme olur. Neden abes olacağını açıklamaya tenüzzül bile etmiyorum.