3 UÇLU (PİNLİ) STEP MOTOR VEYA MOTOR

Başlatan zoptan, 07 Ekim 2005, 12:44:46

zoptan

Merhaba arkadaşlar elimde eski bir harddiskten söktüğüm 3 uçlu motor veya step motorda  olabilir, bu motoru nasıl döndürebileceğim hakkında bilgisiolan bir arkadaşım varmı? Lütfen yadım. Gerekli dalga şeklive devre şeması yada her hangi bir bilgi ne olursa ihtiyacım var.Ben aradım bulamadım malesef.
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

CaFFeiNe

motora hiç voltaj verip denemeler yaptınızmı? yada bir ölçü aletiyle uçlarını tespit etmeye çalıştınızmı?

araştırmacı olmak çok güzel birşeydir

zoptan

Motorun 3 ucu var, bunlara sırasıyla gerilim verip tetikleme yaptırmak istedim ama motor sabit duruyor hatta dönmüyor. Motor sargılarının direncini ölçtüm tüm uçlar arasındaki direnç sabit 10 Ohm. Sanki yıldız bağlanmış üç fazlı AC motor gibi hangi iki ucun arasını ölçsem sabit 10 Ohm direnç gösteriyor. Ama kafayı taktım bu motoru çalıştıracağım, çünkü yapısı çok güzel ve çok hızlı, sürtünmesi çok az, boşta elimle dönderdiğimde step motor olduğu halde dönmeye devam ediyor.
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

CaFFeiNe

motorun A---B---C diye üç ucu var diyelim şimdi her uç arası 10ohm

şöyle bişiy denedinmi sırayla

A = +      B = -
B = +      C = -
C = +      A = -
.
.
.
.

gibi

zoptan

Üç arasınıda ölçtüm sırasıyla, uçlar sizin dediğiniz gibi A, B ve C olsun:
A-B arası : 10 Ohm
A-C arası : 10 Ohm
B-C arası : 10 Ohm

Motorda galiba bence üç sargı var ve bu sargıların bir uçları birbirine bağlanmış diğer uçlarıda dışarı verilmiş. Her sargının omik direnci 5 Ohm. Biz A-B arasını ölçtüğümüzde A ve B sargıları seri bağlanmış gibi oluyor ve ölçülen direnç 5+5=10 Ohm. Ben böyle düşünüyorum. Başka bir açıklama getiremedim. Eğer çalıştırabilir isem Bu motorun çok hızlı dönüp ani duruş yapabileceğini düşünmekteyim. İlginize teşekkür ederim.
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

aster

bu konu daha önce geçmişti lakin picproje arşiv raflarında bulamadım   :oops:
şöyle yapsanız, motoru süren cipi gogleden biraz araştırsanız bazı ip uçları gelebilir

picusta

Bu motor firçasiz dogru akim motoru olmasin (BLDC)?

zoptan

Fırçasız DC akım motoru olma ihtimali vardır tabiki, çünkü nasıl bir motor olduğunu tam çözemedim. Bu durum beni rahatsız ediyor. Sonuçta elimizdeki 3 uçlu bir elektrik motoru. Bunların 8 uçlusunu (8 pin Stepper motor) çalıştırdıkta bu 3 uçluya takıldık iyimi Picusta'm. İlgine teşekkürler.
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

ipek

zoptan dostum elektor 304 cildini birine verdim getirmedi fakat 2 transistorlu multi vibrator gibi bir devre vardi denedim kusursuz calisti
pic ile birisi yapmis bunuda calistirdim ilgilenir isen
http://home.clear.net.nz/pages/joecolquitt/0hdd.html
iyi calismalar.....

zoptan

Sayın İpek kardeş  verdiğin linki inceledim sanırım benim aradığım bilgiler burada mevcut. İlginiz için çok teşekkür ederim. Beni büyük bir yükten kurtardınız.  :)
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

picusta

Orda ki devrede sinyallerin frekansini degistirmek için harici devre kullanilmis. Bunun yerine niye PIC'in timer'i kullanilmiyor?

zoptan

Bencede haklısınız, aceba neden..! :?
Herkes Cennete Gitmek İster, Ama Kimse Ölmek İstemez.

z

Cevabı: O devreyi yapan o yiğid yoğurdunu öyle yemiş. :D

3 fazlı Fırçasız DC motorlar prensip itibariyle verilen linkteki gibi sürülür. Ancak verilen şemaya göre sadece motoru boşta çevirebilirsiniz. Motor en küçük zorlamada durur. Belki düşük devirler sorun olmaz ama devir sayısı yükseldiğinde özellikle değişken mekanik yükler altında mekaniki pozisyon ile magnetik posizyonda farklılğa neden olur ve senkronizasyon bozulur. Nihayetinde motor durur ve titremeye başlar.

Buna engel olmak için motor pozisyonundan geri besleme alınmak zorundadır. Fırçalı DC motorlar bu işi kollektörleri vasıtasıyla otomatik olarak yapar. HDD lerde işlemci motor pozisyonunu okur ve bunu geribesleme bilgisi olarak kullanır. HDD'yi açıp geri besleme sensörünü görmeye çalıştınızmı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

Peki 3 bobinli step motor ile BLDC motor arasinda ne fark var (yapisal olarak) ? Yani statorda esit araliklarla 3 bobin, ve bu 3 bobine fazlari kaydirilmis 3 sinüs (step motorda mikrostep hesabi). Geri besleme olmazsa, yük'e binince rotor stator'un manyetik alanini takip edemiyor, kayiyor. Step motorun adim kaçirmasi bu mu oluyor?

CaFFeiNe

step motorlarda geri besleme oluyormu?
çalıştığım yerde step motorlu birsürü makinalar var herhangi bir sıkışmada normal olarak adım kaçırıyorlar hatta bazen içlerindeki mıknatıslarda bir şekilde güç azalması oluyor (bilmiyorum neden belki titreşimden çatlamalar olabilir) ozamanda yüksek devirlerde adım kaçırabiliyorlar