Üniversal seri motorlarda hız Kontrolü?

Başlatan Mucit23, 13 Ekim 2016, 17:59:46

OG

Alıntı yapılan: Melih1802 - 29 Kasım 2016, 22:22:44
Snubber getektirmeyen TRIAC ı nasıl seçeriz kodlama farklımıdır hocam.
Kod değil, gate sürerken gate tarafında kullanılan snubber gerektirmez, denir ama güvenmeyin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Mucit23

@FxDev yorum iiçin teşekkürler. Dökümanı inceliyorum şuanda 

@Zoroaster  Hocam ilk patlamada sadece yollar uçtu. Triyak yarilmadi ama A1 ve A2 kisadevre olmuştu. Daha sonra patlayan yollara tel atmıştım. Daha sonra BT136 taktım. İkinci patlama baya şiddetli oldu. Açıkçası triyak diye bişey kalmadı :D Bugün malzemeciden BTA16 ve BT139 aldım.ikiside 600v luk triyaklar. 800v olanlardan bulamadım.şimdi kartı yeniden yaptım. Karta cam sigorta felan ekledim. 1A cam sigorta ve 100w ampül ile tekrar denemelere baslayacagım.

Birde motor düşük devirlerde çalışıyorken kollektörden çok fazla ark atıyor. Ama kırpma yapmasam normal bir şekilde çalışıyor motor. Bu neden olur?
İlk fırsatta çıkış geriliminin skop resimlerini atacağım.

Zoroaster

Bu durumda Triac voltajdan değil akımdan patlıyor.

Motor endüktansı çok mu büyük? Triac'ı simetrik tetiklemiyormusun? Motora paralel lamba kullanıca patlama olmuyor mu?
Seytan deliginden kacti.

Mucit23

Hocam kullandığım motor oldukça ufak güçlü. 200w felan herhalde. Akımdan patlayacagini sanmıyorum. Benim tetiklemede de sorun olabilir. Max güçte yani tetikleme açısı 0 iken motorun çalışması dengesizleşiyordu. Ona tekrardan bi göz atmam lazım.

Zoroaster

200w AC'de. Bir şekilde DC çalışma durumu olursa ki triacı simetrik tetiklemezsen olur ve motor DC çalışmaya başlar düşük güçlü motorun endüktansı çok yüksektir ve araştırılması gereken durumlar oluşabilir.

Seytan deliginden kacti.

Mucit23

Hocam Akşam skop görüntülerini ekleyeceğim. Oradan daha net yorum yapılabilir.

OG

Skop izoleli değilse o da patlar dikkat  ;)

Mucit23

Bende Rigol DS1102E var. GND izolasyonu yok :) Dün akşam bi ara görüntü aldım ama kaydetmek aklıma gelmedi.

Mucit23

Dün akşam nasıl skopta görüntü aldım bilmiyorum ama şimdi çıkışa skobu bağladığımda kaçak akım rölesi atıyor. Oda osiloskobun GND sinin izolasyonsuz olmasından kaynaklanıyor sanırım. Artık bu işi hafta sonuna bırakacam. Önümüzdeki iki gün boyunca başka işlerle ilgilenmem gerekiyor.

Çıkışa motor yerine Trafo bağlarsam eğer Motordaki gibi gözlem yapabilirmiyim? Osiloskobum izoleli değil. Bu durumda güvenli bir şekilde triyağın çıkışını yani yük üzerindeki gerilimi nasıl görüntülerim?

Melih1802

OG

efsanepoldem

Ben toprağı prizden ayırdım. Ben de sıkıntı yok