Arabaya dijital hız göstergesi

Başlatan sonerss, 09 Ekim 2005, 21:30:24

sonerss

Merhabalar

Bir aracın hızını ölçüp bunu dijital olarak displaylerde göstermek istiyorum. Bu ölçümü yapıp displaylerde gösterecek mikrodenetleyiciyi AT89C51 olarak seçtim ve INT0 girişine gelen saniyedeki darbe sayısını displaylere yansıtıyorum. Şimdi gelelim asıl soruya :) Ben mikrodenetleyicinin INT0 girişine gelen sinyali nerden ve nasıl alacağım?? bildiğim kadarıyla araçlarda bulunan hız göstergelerine analog bir değer gelmekte ve analog göstergelerde buna göre çalışmakta. Bu konuyu internette araştırdım ama tatmin eden bi bilgiye ulaşamadım. Bu konuda bilgisi olan varmı arkadaşlar?? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ettim..

yussuf

Merhaba,
Tam emin değilim ama böyle bir devre sana yol gösterebilir sanırım.
Kolay gelsin..
http://www.eelkevisser.nl/zunker.htm

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "sonerss"Merhabalar

Bir aracın hızını ölçüp bunu dijital olarak displaylerde göstermek istiyorum. Bu ölçümü yapıp displaylerde gösterecek mikrodenetleyiciyi AT89C51 olarak seçtim ve INT0 girişine gelen saniyedeki darbe sayısını displaylere yansıtıyorum. Şimdi gelelim asıl soruya :) Ben mikrodenetleyicinin INT0 girişine gelen sinyali nerden ve nasıl alacağım?? bildiğim kadarıyla araçlarda bulunan hız göstergelerine analog bir değer gelmekte ve analog göstergelerde buna göre çalışmakta. Bu konuyu internette araştırdım ama tatmin eden bi bilgiye ulaşamadım. Bu konuda bilgisi olan varmı arkadaşlar?? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ettim..

Bununla ilgili biraz calismistim...
Ne tur bir arac bu? Otobus, Kamyon, Otomobil ?

stlg

Sevgili sonerss
Bende sana bir oneride bulunmak istiyorum eger arac telli tur kilometre kullanıyorsa taksimetreler icin kullanılan bir optik parca var kilometre teline takılıyor buradan bilgiyi alabilirsin
yakınlarında taksimetre yada takometre montajı yapan bir bayii servis
varsa belki onlardan bu parcayı temin edebilirsin degisik marka  arabalara
uygun algılayıcılar var yok gelen  sinyal analog ise yapman gereken bir
v/f cevirici kullanman

ALLAHA EMANET OLUNUZ
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

sonerss

Alıntı YapBununla ilgili biraz calismistim...
Ne tur bir arac bu? Otobus, Kamyon, Otomobil ?

Araç olarak şahin marka arabayı kullanacağız. Sanırım bu araçta stlg'nin dediği gibi tur teli kullanıyor. Şimdi yeni bir soru,  8O  bu tur telinin, tur dönmesi değişimi, hız da ne kadar bir değişim oluşturuyor?

Erol YILMAZ

Bunu ancak ilgili olcumu yapan parcanın teknik resminden ogrenebilirsin.
Ya da 50 km de giderken ki devrini olcer ve oranlama yaparsın.
Benim baktığımda encoder gibi birsey vardı.

Diferansiyel oranı ve teker çapı vs de girer işin içine...
En güzeli denemek :)

sonerss

Alıntı YapBunu ancak ilgili olcumu yapan parcanın teknik resminden ogrenebilirsin.
Ya da 50 km de giderken ki devrini olcer ve oranlama yaparsın.
Benim baktığımda encoder gibi birsey vardı.

Diferansiyel oranı ve teker çapı vs de girer işin içine...
En güzeli denemek

Bu parçanın teknik resimlerine nasıl ulaşabilirim? Tofaş'da bu kilometre teline ait teknik verilere ulaşabilir miyim?

mustafacan

hiçbir firmanın dışarıya kendi malzemeleri ile ilgili fazla detay teknik bilgi vereceğini sanmıyorum ancak yinede servislerde tanıdığın varsa servislerde bulunan araçların tamirat kataloglarından yararlanabilirsin.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

mustafacan

uygulamada şöle bir tavsiyem olabilir.
Aracı kriko ile ön tekerleri askıya al. sonra dışardan başka bir motor ile tekere hareket ver hızı istediğin seviyede sabitle. sonra km halatını söküp testlerine devam et.

erhanmete

bence sen şahin için arka tekerlekleri askıya al  :D  malum arkadan çeker

erhanmete

bildiğim kadarıyla o tel aynı zamanda kilometre sayacınada bağlı.bu yüzden tele uygun sensörü bağladıktan sonra standart bir mesafeyi veya lastiğin bir turuyla kaç pals aldığını say.lastiğin çapından mesafeyi ölçmüş olursun.mesafeyi biliyoruz, kaç pals saydığını biliyoruz bunların zamana oranı hızı verir. diye tahmin ediyorum.

at89s8252 kullan çok rahat edersin.

kolay gelsin.

peko

Bence, bu istediğin sistemin ne olduğunu bulmak için eski bir Tempra dijital paneli bularak inceleme yap. Sonuçta sensorlerden gelen verinin
nasıl işlendiği konusunda biraz olsun fikir sahibi olmuş olursun.

Tabii bizimlede paylaşırsın. :)
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

mustafacan

Alıntı yapılan: "erhanmete"bence sen şahin için arka tekerlekleri askıya al  :D  malum arkadan çeker

galiba km halatı ön tekere bağlı

pruva

kilometre teli direk şanzumana bağlıdır..

sonerss

Alıntı YapMerhaba,
Tam emin değilim ama böyle bir devre sana yol gösterebilir sanırım.
Kolay gelsin..
http://www.eelkevisser.nl/zunker.htm

Motorun devir sayısınıda adam sanırım distiribütör den almış sanırım arkadaşlar :)