PFC çıkış gerilimi sorunu

Başlatan marecrisium, 14 Aralık 2016, 19:48:59

marecrisium

Bir motor sürücü için girişine PFC eklemek istiyorum. Entegre olan FAN6982 kullandım. Application notundaki devreyi çok küçük farklılıklarla uyguladım.
İlk denemelerimde bir kaç mosfet yaktım. Sebep bobin nüvesinin doyuma gitmesiydi. O sorunu çözdüm.
Şimdi ise, çıkış gerilimi olarak 380V istememe rağmen gerilim 500V lara çıkıyor ve çıkış kondansatörlerine zarar veriyor.
Diyot 30ns Schottky, 1000V 20A igbt ve boboin EE42 nüveye hava aralığı bırakıp sarıldı.

Tasarımı 1000W a göre yaptım ve resimdeki şemayı kullandım.

Sorunum neler olabilir ?

Melih1802

Geri besleme dirençlerinin toleransını kaç seçtin.

marecrisium

Alıntı yapılan: Melih1802 - 14 Aralık 2016, 20:11:56
Geri besleme dirençlerinin toleransını kaç seçtin.
%1 smd 805 kılıf dirençler var.

ipek

PFC çipinin çıkış voltajından örnekleme aldığı dirençleri dahada küçük değerlerden seç atıyorum şemada 1megaohm ise sen 680kilohm koy bakalım bir değişme varmı yani çıkışı izliyormu,televizyon tamircileri bu PFC çipleri için piyasa sahte kaynıyor abi derler,ben bir ara bu dirençlerden bir bozulmuş,gördüm kondansatör 450voltluk idi,patlamaya ramak kalmış....

marecrisium

Alıntı yapılan: ipek - 14 Aralık 2016, 23:24:28
PFC çipinin çıkış voltajından örnekleme aldığı dirençleri dahada küçük değerlerden seç atıyorum şemada 1megaohm ise sen 680kilohm koy bakalım bir değişme varmı yani çıkışı izliyormu,televizyon tamircileri bu PFC çipleri için piyasa sahte kaynıyor abi derler,ben bir ara bu dirençlerden bir bozulmuş,gördüm kondansatör 450voltluk idi,patlamaya ramak kalmış....
Enregre mouser'dan alındı sahte olduğunu düşünmüyorum. Direnç değiştirme işini yaptım aslında ama bi değişim olmadı.Zaten entegrenin over voltage protection fonksiyonu var onun devreye girip pwm i kapatması gerekir fakat bunu yapmıyor.
Tüm direnç ve kondansatörleri söküp baştan yenilerini takmayı düşünüyorum çıkamadım işin içinden.

Melih1802

SMD malzemeleri lehimlerken Pasta, Krem v.s gibi birşey kullanıyormusun.

marecrisium

Alıntı yapılan: Melih1802 - 14 Aralık 2016, 23:57:30
SMD malzemeleri lehimlerken Pasta, Krem v.s gibi birşey kullanıyormusun.
Pasta kalıntı yaptığı için flux kullanıyorum.Sonrasında tiner ile güzelce temizliyorum devreyi.

Melih1802

Devrede çıkış gerilimi kontrol edilerek bir dengeleme yapılıyor. Burada aklıma gelen voltaj çıkışını sense eden yeri ayırıp uygun gerilimde sabitleyeceğiz,  böylece çıkıştaki dalgalanma nın sebebini bulacağız.

marecrisium

Sorunu buldum. Tahmin ettiğimiz gibi feedback kısmında.
Çıkış gerilimin okunduğu yer çıkış kondansatörlerinde değil de bobin tarafında kalmış. Başka bir sorun düzeltilirken bu sorun ortaya çıkmış.
Şu an istediğim gerilimi alıyorum fakat IGBT çok ısınıyor. Kimse de demedi pfc nin çalışma frekansında IGBT olmaz diye  :).
65kHz de çalışıyor devre bu yüzden mosfet koyacağım oraya düzelir umarım.

ertuğrul54

yükte denediniz mi boşta iken farklı sonuçlar cıkabilir.

ertuğrul54

birde emc filtresi koymanızı tavsiye ederim  dalgalanmalarda etkisi olur

marecrisium

Evet yükte deniyorum. EMI filtre de var önünde.

Melih1802

RF1B 2MOHM yanlış yere mi bağlıymış?

HexfeT

Şimdiye kadar elimden geçen, PFC katı bulunan güç kaynaklarının hiçbirinde feedback (Rfb1) direncinin tek olduğunu gördüğümü hatırlamıyorum. Mutlaka seri bağlı iki ya da üç dirençten oluşuyor.
Direnç üzerinde harcanan güçten ziyade yüksek gerilimi feedback pininden fiziksel olarak uzak tutmak için olabilir. Mesela sizin devrede Rfb1 0805 kılıf 2Mohm tek direnç ise çok sakıncalı. Çok yakın iki pad arasında büyük gerilim farkı var çünkü.

Bu söylediğimin devrenizin çalışmama sorunu ile alakası yok. PCB basarken dikkate almanız gereken bir konu sadece. Rfb1/Rfb2 oranını koruyacak şekilde, Rfb1 direncini seri bağlı üç direnç olarak çizmenizi tavsiye ederim.

marecrisium

Alıntı yapılan: HexfeT - 15 Aralık 2016, 16:12:24
Şimdiye kadar elimden geçen, PFC katı bulunan güç kaynaklarının hiçbirinde feedback (Rfb1) direncinin tek olduğunu gördüğümü hatırlamıyorum. Mutlaka seri bağlı iki ya da üç dirençten oluşuyor.
Direnç üzerinde harcanan güçten ziyade yüksek gerilimi feedback pininden fiziksel olarak uzak tutmak için olabilir. Mesela sizin devrede Rfb1 0805 kılıf 2Mohm tek direnç ise çok sakıncalı. Çok yakın iki pad arasında büyük gerilim farkı var çünkü.

Bu söylediğimin devrenizin çalışmama sorunu ile alakası yok. PCB basarken dikkate almanız gereken bir konu sadece. Rfb1/Rfb2 oranını koruyacak şekilde, Rfb1 direncini seri bağlı üç direnç olarak çizmenizi tavsiye ederim.

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. PCB çizimimde 2 tane seri 1M ohm olarak çizdim Rfb1 direncini. Ve diğer yüksek gerilime bağlı dirençleri de aynı şekilde bölerek kullanıyorum.