Buzzer Ses Tonu Farklılıkları

Başlatan kaanaydin, 15 Aralık 2016, 13:49:27

kaanaydin

Merhabalar,

Elimde 12V ile çalışan devreli buzzerlar var. Desibel metre kullanarak 10 cm uzaklıkta ses değerlerini ölçtüm. Çoğunun desibel değerleri birbirine yakın ve yaklaşık 85 dB çıktı.

Fakat şöyle bir sorun mevcut. Desibel değerleri aynı olmasına rağmen ses tonlarında belirgin farklılıklar var. Bu ses tonlarındaki farklılığın sebebi ne olabilir ?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.




ipek

kendiliğinden öten buzzer'lerde genelde içinde 2 devre var ,birinci devre piezo iki uçlu bir yada 2 transistör mevcut, bir kapasite ses frekansını belirler,ve bunun tolerans ısı karsayısı sese etki eder,ikinci devre ise piezo elementin üç ucu mevcut, bu piezo bir kristal kararlılığında olmasa bile kristal gibi rezonansında üretilmş,buttler osilator prensibinde nergatif feedback ilkesiyle çalışır,haliyle üretimde %5...10 sapmalar olur,özellikle piezo Murata,Toyocom gibi japon devleri değilde ,uyduruk çin malı ise...

kullanım esaslarında gözardı edilse bile ,çoğu mil klass yada tıbbi alette rigid montaj sesi etkilemesin diye lehimlenebilen bir iki tur'luk yay ile lehimlenir...

kaanaydin

İpek hanım,

Elimdeki buzzerlar magnetic buzzer. MB1275B12NP ürün kodlu. Bu anlattığınız durum sadece piezo buzzerlar için mi geçerli yoksa magnetic buzzerlar için de aynı durum geçerli mi ?


ipek

sendemi ipek hanım..hi hi hi
adım engin askerlikte yaptım neyse...

magnetik buzzerlerinde iki tipi var.biri aynen kulaklık gibi 32 ohm ses üretemez,diğerinin içinde bir bobin bir platin nesne var verilen elektrik bobin ve ptatin kontak arasında bir kesilip bir açıldığı için bir ses çıkıyor jiletten ince bir diyafram bobinin ortasından bu sesi alıp dışarı verir,burada sesin tonunu mikro bir vida belirler,eski kapı zili gördüysen prensip aynıdır,buna AC'de versen DC'de versen öter...

ikinci tip magnetik buzzerin içinde ise multivibrator iki transistörlü bir devre vardır,yine bir bobin yine incecik bir diyafram vardır,ama bir fark ile diyaframın tam ortasında mikro bir mıknatıs yapışıktır,rezonans frekansınıda bu belirler,bobinin etrafında ise yuvarlak halka şeklinde bir mıknatıs vardır,bunu el ile sağa sola çevirebilirseniz sesin tonuda değişir,tüm bildiklerim bu kadar..

kaanaydin

Engin Bey diye düzeltelim :)

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Eklemek istediğim son bir durum var.

Elimdeki buzzerın datasheetinde rezonans frekansı değeri 3100 hz olarak gözükmekte.

Buzzer frekansını ölçüp bu değerlerle tutuyor mu diye karşılaştırma yapmam gerek.

Buzzer frekans ölçümü nasıl yapılır ?


ipek

iki şekilde yapabilirsin, ilk yöntem buzzere 1 yada 2 santim uzaklıkta bir elektred mikrofon preamplisi ile yükselterek bir osilaskop sayesinde gözlemleyebilirsin,Slicer yada Squerer devreleri ile preamplinin çıkışımı kare dalgaya çevirirsen frekansmetre aracılığı ile gözlemleyebilirsin.

ikinci yöntem ise laptop'a audio spectrum analyzer programı indirip (real time ) olmalı ekrandaki peak değeri varsa marker cursoru ile frekansını okuyabilirsin,düşük frekansları okumak biraz zordur ,süre kısadır,bunun önüne geçmek için frekans yerine period'u ölçmek en mantıklısıdır,belki android app bile bulunabilir bunlar FFT dönüşümü yaparken seçeneklerde dahili mikrofonu kullanabiliyorlar ise ,seni mikrofon derdinden kurtarırlar,

ilkel yöntem ise kısaca buzzerini öttür sağ kulağına yakın tut rahatsızlık vermeyecek ölçüde yanaştır,varsa sinyal gnerator'ü yoksa pc cooledit programları vs.android'te olabilir buna yakın frekansları hazırla ve sol kulağına kulaklık vasıtası ile ver,beyin her iki frekansıda yorumlayacaktır,şimdi sinyal generatörü ile gez,ikiside eş frekansı yakaladığında ,sol kulağın frekans spektrumundaki değişikliği 45,90,180 derece faz farkından dolayı beyin sol taraftaki sesi iptal etmeye çalışır tam üzerine oturduğunda ise artık faz kaymasından dolayı artık sol kulaklığı duymazsın, işte buzzer'in rezonansa geldiği frekans budur,tabi hata payı %5 ile %10 arası olabilir,çünki ısıl fark'tan dolayı buzzer'de sabit bir frekansta uslu uslu durmayabilir.

kaanaydin

Cevaplarınız için teşekkürler Engin Bey :)