Akım ve Voltaj ölmek

Başlatan efe1409, 19 Ekim 2005, 19:30:04

efe1409

Pıc ile akım ve voltaj ölçümünü nasıl yapabiliriz.
Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini (Anasını)                                                                       Namık Kemal

Erol YILMAZ

Pic in dahili ADC sini kullanacaksin heralde...
buna gore 5 Volt besleme kullanacagini varsayalim.
Akim ve gerilim parametrelerini sonucta 0...5 Volt arasinda degisecek sekilde bir devre yardimiyla ayarlarsin. Filtre islemi de yaparsin.
PIC in ADC si ile okur ve istedigin sekilde oranlayarak LED displayde veya LCD de gosterirsin...

Genel olarak boyle. Ayrintilar yaptikca ortaya cikar. Takildigin bir yer olursa sorabilirsin...

efe1409

Ben sorumda akım ve gerilim ölçmek için Pic'in ADC girişlerine bağlanacak sensörleri kasetmiştim.
Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini (Anasını)                                                                       Namık Kemal

ete

Voltaj ve Akım ölçmek için herhangi bir sensör kullanman gerekmiyor.
Pic ADC girişleri pic'e verilen referans voltajına bağlı olarak  2 şekilde kullanılabilir. Birincisi besleme voltajını (5V) referans olarak kullanıp ölçüm yapmak. Dolayısıyla pic'in ADC girişine en fazla 0-5V arası bir voltaj vermen gerekir. Ölçeceğin voltaj 5 V dan fazla ise iki dirençten oluşan bir voltaj bölücü kullanarak pic'e gelen voltajı kolaylıkla maksimum 5V seviyesine indirebilirsin. SOnuçta şayet 10 bitlik ADC çevirimi kullanır isen 0-5V arası voltaj sana 0-1024 arası digital bilgi olarak verilecektir. Gerisi matematiksel işlem. Dİyelimki 0-10V arasını ölçüyorsun. 10V'a karşılık 1024 değerini alacaksın. Bunun anlamı her volt için 102,4 lük bir değer okuyacaksın anlamına gelir. Okuma voltajına göre kendine bir formül oluşturup gerekirse okunan değeri direkt volt olarak ekranına verebilirsin.

İkinci metod da ise ölçülecek voltajın bir üstünü referans voltajı olarak pic'e verirsin. diyelimki 0-18 V arasını okuyacaksın. Bu durumda referans voltajını ya 18V yada 20 V olarak pic'e verirsin. SOnuçta gerilim bölücü kullanmadan gelen voltajı direkt okursun. Ama pic'e zarar verme ihtimalini her zaman göz önünde tutmanı tavsiye ederek birinci metodu kullanmanı öneririm.

Gelelim Akım ölçme işine, Akımını ölçeceğin devre besleme girişine seri olarak bir direnç bağlarsın. Bunun değeri 0,1 - 0,47 OHM dolayında olmalı ki devreni etkilemesin. BU direncin giriş ve çıkışını bir opamp (LM358 olabilir) ile kontrol ederek akım çekildiği anda direnç üzerindeki gerilim düşümünü voltaja çevirerek sonuçta diyelimki 0-2 amper arasını sana 0-5V olarak verebilecek bir düzenek kurarak bunu ADC girişine verirsin ve akımı da bu şekilde ölçersin.

Kolay Gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "ete"
İkinci metod da ise ölçülecek voltajın bir üstünü referans voltajı olarak pic'e verirsin. diyelimki 0-18 V arasını okuyacaksın. Bu durumda referans voltajını ya 18V yada 20 V olarak pic'e verirsin. SOnuçta gerilim bölücü kullanmadan gelen voltajı direkt okursun. Ama pic'e zarar verme ihtimalini her zaman göz önünde tutmanı tavsiye ederek birinci metodu kullanmanı öneririm.

Gelelim Akım ölçme işine, Akımını ölçeceğin devre besleme girişine seri olarak bir direnç bağlarsın. Bunun değeri 0,1 - 0,47 OHM dolayında olmalı ki devreni etkilemesin.

Merhaba ETE,
Pic'e referans gerilimi olarak 18 V gibi bir gerilim verildigini hic gormedim. Ayrıca cogu giriste VDD ye bir diyot var. Yani giriş VDD+0.7 V olunca bu girişten VDD tarafına akım akmaya başlıyor. Degil mi???

Bir de standart şönt dirençleri var. 20A, 40 mV gibi (Degeri salladım)

@efe1409 olcecegin DC akım max. kaç amper civarında olacak ?

ete

@Erol,

877 nin Data Sheet'inde ADCON1 registerinin açıklamalarına bir bak. Orada bacakların kullanımı hakkındaki bilgilerde Vref+ (aynı zamanda Vref-) bacaklarının nasıl kullanıldığı gösterilmiş.
Bazı konumlarda Vref+ için VDD bazı durumlarda ise RA3 verilmiş. Ohalde RA3 bacağı dışarıdan girilecek referans geriliminin verileceği bacak olmaktadır. Sanıyorum open collector olan bu bacak ile herhangi bir referans voltajını pic'e verebiliyorsun. Gerçek pic ile denemedim ancak Isis simulasyonlarında 30V kadar referans volatjını buradan vererek ölçmeler yaptım. Sanırım gerçektede bu böyle olmalı. Zaten mantık olarak düşünür isek hep 5V volt verecek isek neden ayrıca bir referans girişine ihtiyaç var?.

Girişlerin diyot ile VDD ye bağlı olması durumunu incelemedim. Ancak sistem dışarıdan beslenen referans gerilimi ile çalışınca bu diyot da devre dışı kalabilir sanırım.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

efe1409

Alternatif akım ölçmek istiyorum.Maksimum 5 A,gerilim olarak maksimum 400V ölçeceğim.İlgileriniz için çok teşekkür ederim.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "efe1409"Alternatif akım ölçmek istiyorum.Maksimum 5 A,gerilim olarak maksimum 400V ölçeceğim.İlgileriniz için çok teşekkür ederim.
eh yani, bastan soylesene şunu !

CoşkuN

Alıntı yapılan: "efe1409"Alternatif akım ölçmek istiyorum.Maksimum 5 A,gerilim olarak maksimum 400V ölçeceğim.İlgileriniz için çok teşekkür ederim.
Buna benzer bir konu daha açılmıştı.Bunun için akım ölçüm trafosu kullanabilirsiniz.Hem trafo kullanarak yüksek gerilimi pic tarafından izole etmiş olursunuz.

efe1409

Bu bahsettiğiniz akım ölçüm trafosu ne gibi özelliklerde bir trafodur.Nereden temin edebilirim.

hunter

allegro nun ürünlerine göz atın 0-15A 20A 50A 150A 200A!!!
2 kalım akım girişi, 3 adette okuma  (5V Gnd Vout)

gerilim kolay ama akım(AC)  ölçmek için akımın true RMS değerini ölçmelisiniz yoksa yanlış olur..bunu ya mikrocontroller ile alacağınız örneklerden matematiksel bağıntı ile elde edersiniz ya da ANalog device, maxim, linear technology nin true rms converter entegrelerini kullanırsınız.
Selamlar