Assembly de ileri düzey bilgiye ihtiyacım var

Başlatan gofe, 20 Ekim 2005, 13:15:40

gofe

Merhaba, forumları incelediğimiz zaman baya fazla bilgi sahibi oluyoruz, ben assembly dilini yaklaşık 5 yıldır kullanıyorum ve compiler olarakta sadece MPasm kullanıyorum. Pic assembly konusunda bu forumda gördüğüm konular yeni başlayanlar için çok iyi, ancak biraz ilerlemeye kalkacak olursak ne kaynak nede bilgi yok yada çok az.
Aradığım, üst düzeyde assembly konusunu işleyen bir kaynak mesela asm ile seri haberleşme, asm ile lcd konularında daha fazla kaynağa ve bilgiye ihtiyaç duyuyorum ve bu bilgileri parça parça değil bir bütün halinde arıyorum ,bildiğiniz bir kaynak veya adres varmıdır?
İşin başından en sonuna kadar tam anlatacak bir kaynak.
Teşekkürler.

bayramonur

Forumda daha önceden verili ama ileri düzey için assembly anlatan burası var Pic Assembly Ebook

Ayrıca macro yapmayı da anlatıyor.

arslan74

Arkadaşın bahs ettiği sitenin iceriğini PDF formatı olarak gönderdim.

Aşağıdaki siteden download edebilirsin.

http://rapidshare.de/files/6516084/PIC_microcontrollers_Book_1.pdf.html


Ayrıca başka dökümanlarda yolluyorum:

Burda Cye girşi yapmış:
http://rapidshare.de/files/6516317/PIC_Programming_Project.pdf.html

Basic kodların Asm karışıklarını vermiş:
http://rapidshare.de/files/6516376/Pic_Basic_Vs_Assembly_And_Code_Tutorial.pdf.html

gofe

çok güzel kaynaklarmış teşekkür ederim, daha başka varsa hayır demem.

arslan74

Bir de sana ASM ile yapılmış örnek kodlar yolluyorum.

Bu daha cok yeni başlayanlar için:
http://rapidshare.de/files/6542630/PROJECTS.ZIP.html

Burda cok güzel örnek kodlar var:
http://rapidshare.de/files/6542882/877.rar.html

gofe

teşekkür ederim onlarıda indirdim..çok faydalı kaynaklar.

argeci

merhaba biraz garip gelebilir ama bu konuda piyasada bulunana ileri seviyedeki derleyicilerin (c basic gibi gpl lisanslı veya demo sürümüde olabilir) sadece o iş için kullandığı fonsiyonlara sahip minumum kodu yazıp derleyip mplab üzerinden dissabler modundada inceleyebilirsin. Böylece hem fonksiyonların profesyonel manada nasıl yazıldığını hemde değişik picler için başlangıçda nasıl ayar yapıldığını görmüş olursun ordaki kodu aynen kullanmak zorunda değilsin ama yaptırmak istediğin işin nasıl yaptırılabileceği noktasında ufkunu açacaktır
esselamü aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatühü Allahın selamı rahmeti bereketi hepinizin ve hepimizin üzerine olsun

bsivgin

bi ara karalamıştım belki işne yarar...

http://www.diyot.com/makro.html

saygılarımla
Bülent ŞIVGIN

arslan74


gofe

çok teşekkür ediyorum..Bu arada bir fikrimide beyan etmek istiyorum bu arada, ben ünv okurken windows bir yana bilgisayar yeniydi.
Şimdiki ünv eğitiminde tüm diller öğretiliyormuş galiba, o yüzden ben basic veya c tabanım olmadığı için ve kendi çabamla assembly de bir yere geldiğim için bu dilden vazgeçmeyi düşünmüyorum. Tüm ilgi ve alakamı bu dilin üzerine verdim.
Ve elbette tüm bu dökümanları down ediyor ve saklıyorum assembly i bitirebilirsem şayet onlara geçeceğim.
tekrar teşekkür ve saygılar. kaynakları inceliyorum herkeze tavsiye ederim faydalı gerçekten.

gofe

Alıntı yapılan: "argeci"merhaba biraz garip gelebilir ama bu konuda piyasada bulunana ileri seviyedeki derleyicilerin (c basic gibi gpl lisanslı veya demo sürümüde olabilir) sadece o iş için kullandığı fonsiyonlara sahip minumum kodu yazıp derleyip mplab üzerinden dissabler modundada inceleyebilirsin. Böylece hem fonksiyonların profesyonel manada nasıl yazıldığını hemde değişik picler için başlangıçda nasıl ayar yapıldığını görmüş olursun ordaki kodu aynen kullanmak zorunda değilsin ama yaptırmak istediğin işin nasıl yaptırılabileceği noktasında ufkunu açacaktır

Bu güzel bir fikir ama o ileri seviye dili bilmek gerekmez mi o zaman?
Yani assembly i çözmek için pbp yu kullanmak gibi.. ?

CoşkuN

Alıntı yapılan: "gofe"çok teşekkür ediyorum..Bu arada bir fikrimide beyan etmek istiyorum bu arada, ben ünv okurken windows bir yana bilgisayar yeniydi.
Şimdiki ünv eğitiminde tüm diller öğretiliyormuş galiba, o yüzden ben basic veya c tabanım olmadığı için ve kendi çabamla assembly de bir yere geldiğim için bu dilden vazgeçmeyi düşünmüyorum. Tüm ilgi ve alakamı bu dilin üzerine verdim.
Ve elbette tüm bu dökümanları down ediyor ve saklıyorum assembly i bitirebilirsem şayet onlara geçeceğim.
tekrar teşekkür ve saygılar. kaynakları inceliyorum herkeze tavsiye ederim faydalı gerçekten.
Üniversitelerde bütün diller öğretiliyor demişsiniz ama bu çok da gerçek değil en azından bizim üniversite için.Ben sakarya üniversitesi elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisiyim.İkinci sınıfta "temel bilgisayar bilimleri" dersi adı altında ufaktan c 'yi gösterdiler.Hoca konuşmayı bile beceremiyordu.Hepsi bu.Geri kalanını kendi kendime hallettim.Endüstri mühendisliğine bile algoritma,c,visual basic gösteriyorlar,bizde birşey yok.İlginç bir durum.

gofe

tabi ben bilemiyorum şimdiki öğretimde ne var ama bakıyorum yeni yetişenlere bütün dillerden karıştırıp duruyorlar.o açıdan söyledim. siz siz olun bu dilleri kendi çabanızla dahi olsa öğrenmeye gayret edin..bu bir gelecek sorunu, kendi adıma ben öreneğin boardmaker dan kurtulamadığım gibi pic assembly dende kurtulamıyorum. aslında sakıcalı ilerleyemiyorum.ama kafada tilki çok olunca öğrenmekte zor oluyor.

CoşkuN

Evet ,o kafada çok tilki dolaşması işi gerçekten sakıncalı.Ben de şu sıralar o durumdayım.
Dediğiniz gibi birçok dil bilmek gerekli.Örneğin PIC'den PC'ye bilgi yollayan bir devre yapacaksınız.Mesala voltaj ölçüp bunu bilgisayarda gösterecek.Bunun için assembly ile pic'i programlamak yetmiyor.PC'de de örneğin visual basic'le (ya da şimdiki adıyla visual basic.NET'de) seri porttan gelen bilgiyi gösterebilecek programı yazmanız gerekiyor.Devir uzmanlaşma devri deniliyor ama uzmanlaşılacak alanların da geniş olması gerekiyor.