BIO SENSORLER

Başlatan SYavuz, 28 Ekim 2005, 13:57:36

SYavuz

Arkadaşlar ben Kan da Şeker - Kollestrol - Trigliserit Ölçmü yapan cihaz geliştirmek istiyorum. Bu tür ölçümler için bio-sensörler kullanılıyor. Bu cihazları satan bir link verdim. Ayrıca onun altında ki linkte de bio-sensörlerin çalışma prensibini anlatan bir link var. Bunları ne yapmak istediğimin anlaşılması için veriyorum. Şimdi gelelim benim sıkıntıma, bu tür geliştirme faaliyetleri ile uğraşan arkadaşlardan fikir, öneri ve eğer biliyorlarsa bio-sensörlerin elektriksel çalışma prensipleri hakkında yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

http://www.medikalmalzeme.com/shop/urunler.asp?choice=432

http://students.chem.tue.nl/mdp12/fin_chapter4.html

gofe

Değerli arkadaşım;
Bu tür cihazları yaparken tek sorunumuz prob ların temini konusunda oluyor. Eğer bu prob u temin eder isen prob la beraber elektronik karakteristiğini veren bir datasheet de alacaksın zaten. Bunlarla beraber extra ücret karşılığı sana kalibrsayon malzemeside verirler istersen,elbette bir cihaz yapmak için bunlarıda alacaksın. Devre zaten çok muhteşem değil milivoltmetre tarzı bir devre oluyor genelde ve proba montajını yapıp kalibrasyonunu yaptın mı olay tamamdır.

Kabaca anlattım kısaca bu şekilde.

piedos

tabii ki yaptığın cihazın öncelikle sağlık bakanlığı tarafından onaylanması geekiyor. Bunun için de aletin çok güvenli olması gerekiyor
Einstein: "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."

arslan74

Merhaba,

Ben önceleri daha öğrencilik yıllarımda medikal şirkette Teknik servislik yapmıştık. Daha ziyate medikal malzeme satışı üzerine idi. Ama Benimle birlik teknik servislik işine girildi.

Lafı uzatmadan senin konuna gelelim. Böhringer Mannheim, Roche, Glicotouch, gibi cihazların bir coğunu tamirini yaptım.

Onların calışma mantığı senin bahs ettiğin gibi "BIO SENSORLER" değildi, kaldı ki bu adı yeni duyuyorum.

Cok basit bir mantık üzeine kuru idi. Asıl işi yapan bir stip(cubuk) var. bu cubuğun kan damlatılması için bir yeri var ve asıl işi o yapiyor. içinde kimyasal bir madde var. oraya kan damlatığımız zaman, kanımızda ki şeker oranı göre renk değiştiriyor. Sistemin yaptığı iş ise bu rengin tonun okuma. Yani stip'in ucu ilk başta boşken beyaz; kan damlatıktan bir kaç dakika sonra renk kirmız ile mavi arasındaki tonlardan birini olarak  değişiyor. Sen normal bir fotodiyot alıcı ve verici olarak da led kullanabilirsin. ölcüm yapan yere soktuğu zaman led ile ışık yolluyor yansıyan ışığı fotodiyot ile okuyor. Sripin ucundaki renge göre leddeki ışın geri yansıma şiddeti değişicektir. Sen bu farkı okuyarak. kandaki Şeker oranını bulabilirsin.

Ama sana şunu söyleyeim. İşin Rengi biraz farklı. Cünkü bu sistemde asıl önemli olan ölçüm cubuklarıdır(stripler). O cihazın hiç bir hükmü yok. Hatta bazı şirketler strip alana cihazı bedava veriyor. Cünkü cihaz bir kere alınıyor. fiyatıda oldukca ucuz sayılır. 50-100$ arasında ama 50'lilik strip'i alıyorsun 20-30$ dolaysıyla para o tutuyor. Cünkü Strip sarf malzeme. Son kullanım tarihide var. Belli bir süre sonra kullanmasanız bile bir daha kullanamiyorsunuz.

Sana tavsiyem bu işe hiç girme.

*********************************

Birde Spectrofotometreler var.

Birazda onlara değinelim.

Spectro fotometrede sana bahs ettiğim mantık gibi calışyor. Alıcı tek bir fotoselden ibaret. Ama bunda diğerinden farklı olarak Verici ışın dalga boyu ile oynayabiliyorsun.

Yani bu şu denmek, Vericinin dalga boyunu sen sabit bir değere ayarladın diyelim. o değerde de bazı elementler o ışığı absorbe ederler. Bunun calışma mantığı ise stripten farklı olarak cam tüpte olur ve tüp verici ışık ile alıcı sensör arasına konulur. Tüpün içindeki madde ışığın bir mikarını absorbe edeceği için. içinden yansıyan ışın siddetinde bir azalma olacaktır. Sen ona göre içinde ki kimyasal madde miktarını hesaplarsın.
Ama bunu hesebıda cok karışık her bir madde değişik dalga boyuna göre farklı özellik gösterir.
Dolaysılya sen burda Elektronik bilgisinden daha çok kimya, biyoloji ve fizik bilgisine sahib olmalısın. Sistemi yapmak cok zor değil ama bu değerleri hesaplayabilmek ve bilebilmek, işte o mesele?

Umarım bu bilgiler sana faydalı olmuştur.

Çalışmalarında başarılar,

Hasan ARSLAN.

SYavuz

Sevgili Hasan,

Verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim yapmak istediğim ölçüm şekli Micro Bio-Sensor yardımı ile olacak. Bu tarz ölçüm yapan cihazların fiyatları 900-1000$ civarında ve sprit kullanmıyorlar. Ayrıca şunu da sormak isterim. Medikal pazarı doğrusu fazla tanımıyoruz senin deneyimlerine göre ne tip cihazların satışı daha fazla..? Bu konuda da fikirlerine açığım.
Bu arada Bio-sensorler geldikten sonra yapacağım araştıma sonuçlarını bu form da, siz değerli arkadaşlarımla da paylaşacağım.

teknisyen

Alıntı yapılan: "SYavuz"Sevgili Hasan,

Verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim yapmak istediğim ölçüm şekli Micro Bio-Sensor yardımı ile olacak. Bu tarz ölçüm yapan cihazların fiyatları 900-1000$ civarında ve sprit kullanmıyorlar. Ayrıca şunu da sormak isterim. Medikal pazarı doğrusu fazla tanımıyoruz senin deneyimlerine göre ne tip cihazların satışı daha fazla..? Bu konuda da fikirlerine açığım.
Bu arada Bio-sensorler geldikten sonra yapacağım araştıma sonuçlarını bu form da, siz değerli arkadaşlarımla da paylaşacağım.



dostum medikal sektöründe 8 yıldır teknik eleman olarak çalışıyorum ve herşeyin satıldıgını gördüm ne marka olursa olsun konu yapılan veya satılan ürünlerin kalitesi kararlılıgı geri beslemesi vs.. çünki insan hayatı söz konusu
bana sorar isen ne yapabilirm diye en basit olarak ekg-defibilatör- hasta başı monitörü-yapabilecegin en başlı cihazlar diger cihazlar için bence baya bi birikim ve iyi bir ekip çalışması ve sermaye ister artı yapmak sorun değil bunun saglık bakanlıgı izni trt bandrolü ve en çok aranan CE belgesi yapabilecegin cihazın ce belgesini alabilirm diyorsan yap yoksa hiç bir anlamı yok benim arkadaşlar defibilatör ve ekg yapıyorlar tam 2 sene ce belgesini almaya çalıştılar
bence sen bu işe hiç girme
medikal çok farklı bir sisteme ve bilgiye dayanıyor

Erol YILMAZ

Teknisyen'e katiliyorum. CE belgesi isteniyorsa Medikal urunlerde en zor testlere giriyor. Herseyin Class 1 olmasi gerekiyor. Ornegin sistemin icinde RF ile haberlesen bir bolum var. O zaman RF Class 1 ozelliklerini tasimak zorunda ve gecilmesi cok zor testleri var.

  Normalde bir RF alici modul 2-3 dolar ise Class 1 modul heralde 100-200 dolardir.

  Medikal gibi ciddi islerde CE siz mal pek satilmaz tahmin ediyorum.
Ve en azindan yaptigin sisteme calistigin kadar da CE calisman gerekiyor.

  Tabii ki ulkemizde Tibbi cihazlar yapilsin isteriz. Zaten bu CE falan da bir nevi pasaporttur. Merdiven alti imalati engellemeye ve yapacaksan yap yapmayacaksan milleti sakat urunlerle ugrastirma demeye getirmektir.

arslan74

Merhaba özel analiz cihazları yapabilmek kolay değil cok büyük bir Bilgi birikimi ve sermaye ister.

Tabi birde cok iyi bağlatılar olması gerek.

Ama Laboratuvarlar için bazı cihazlar yapabilirsin. Orda cok fazla bir standat aranmiyor.
Mesela Calkalayıcılar, Karıştırıcılar ve ısıtılar gibi aletler yapmak kolay olur, iyi bir şey yapıldımıda satılabilir. Bunlar da CE nin o kadar bir önemi olmaz. Yanliş çalkalıyor olamaz. Ama ölcüm cihazların doğruluğunu emin olabilmek için CE, TÜV gibi uluslara arası bir standarlara sahib olması aranır. Ben mesela yıllar önce Bir Boya fabrikasının Laboratuvarı için Mekanik karıştırıcı yapmıştım. Yurt dışı fiatı 15000$ olan bir aleti 1500$ imal edip satmıştım. Ve bundanda %50 para kazanmıştım.
Laboratuvarlar için, Viskozi meter, Ph meter, Stantifruj, Laminal Flow kabin, Su distile cihazı, fırın gibi bir cok cihazlar kullanılır. Bunlar herbirini çok özel ve spesifik bir malzemeye ihtiyaç duymadan yapabilirsin. Hepsini piyasadan temin edebilirsin.

Çalımalarınız da başarılar.

Hasan ARSLAN