bu devre neden röle yakar ?

Başlatan saintcook1987, 27 Ocak 2017, 15:19:25

saintcook1987

Herkese merhaba,

resimdeki devre de 24V 16A lik omron röle var, 24V ile beslendiğinde herhangi bir sıkıntı yok fakat besleme 28,5V a çıkınca röle kontakları eriyor, bunun önüne geçmek için ne yapılabilir?


sadogan

Motor voltajıda 28.8 oluyor bu durumda ne kadar kalkınma akımı çekiyor.
Motor aynı yöne dönerkende kontakta erime oluyormu.

saintcook1987

yaklaşık 7A gibi bir akım çekiyor , çalışma mantığı 400ms süre çalışıp duruyor, durduğu anda yaklaşık 40A e yakın bir akım pik yapıyor ve röle kontakları eriyor. her iki yönde de röle yanıyor..

eeburakdemir

#3
Örneğin bir omron rölenin datasheetini açtım ve baktım. Sizinkini bilmediğim için resimdekinin de çift kontak olduğunu baz alarak;
24VDC 16A bir rölenin kontakların toplam taşıma kapasitesi 16A ' dir. Sizin tek kontak üzerinden teorik olarak ve homojen olarak 8A akar diyebiliriz. Fakat datasheet de 24VDC altında çekeceği akım ve 30VDC çekeceği akım yazıyor değerler farklı ! Fakat şu hesap da sizi yanıltmasın derim. 24x12 = 288W ozaman 30VDC de neden 9.6A değil. Çünkü geçen akıma göre pinlerin bir ısınma katsayıları var. Bu ısınmayı özellikle açık kasa power rölelerde ( otomotiv tip ) çok rahat görebilirsiniz. Bu yüzden yük miktarı arttıkça da taşıma kapasitesi düşer. Ve burada asıl püf nokta üreticiler yukarda parantez içinde derki rezistif yükler için değerlerdir diye. Bu yüzden biz herhangi bir endüktif süreceksek buna uygun bir sürücü tasarlamalıyız. Sizin sorununuz da motorunuz 24V 2A ve 4 adet olması. Çünkü çekeceğiniz nominal akım kontaktan bu değere neredeyse teğet belki de tolerans ile beraber geçiyor da olabilir. Dahası kalkış akımlarını katarsak bu işe sizin rölelerin 24VDC bile ömrü nominal çalışmasından az olacaktır. Size tavsiyem yükünüz total olarak 24V 8A ise ve enerji artırıldığında kontak yapışması ( erimesi ) demek kapasitesinden fazla akım geçiyor demek anlamına geliyor. Tavisyelerim;
1- İllede röle kullanacağım diyorsanız bu röleleri kenara bırakıp paraya kıyıp yüksek güçlü otomotiv röleleri kullanacaksınız. Ve bu röleler de genelde tek kontak olurlar diye biliyorum, en azından ben hep öyle kullandım
2- He yok maliyeti düşüreyim dersen de ve anladığım bu sistemden on-off çalışacak heralde ileri geri de muhabbeti de var. 4 adet mosfet ve 2 adet transistör ile bu işi çözebilirsin. Gayet de makul olur.
Asla pes etme...

sadogan

400ms yani 0.4 sn bu sürede motor zaten kalkınamazki.Sürede bir yanlışlık olmasın.

Melih1802

Röle yerine mosfet olmuyormu.

mehmet

#6
Motorlar ikili olsa olmaz mı? Bir de bu
motorların diyotları yok mu?

Ek:
Hangi rölenin hangi kontakları yanıyor?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

F.T

her yöndeki röleyi 2 leyin.kontakları serileyerek deneyin.dc de rölenin bırakma anında çok ark yapar.çift kontak kullanırsanız seri olarak arkı kesersiniz.kontaklarınız erimez.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

muhendisbey

Kontaklı yapı için bu tip bir kontrol pek de uygun değil. Mosfetli bir kontrole ya da solid state röle'ye geçmeniz daha uygun olur. Yoksa daha çok röle harcarsınız.
Motorun akımı kesildiğinde oluşturacağı ark (ya da  zıt emk) röle kontaklarını yapıştırmadığını varsaysak bile kısa vadede tüketir.

10-12 yaşımdayken bir DC motor freni tasarlamıştım. DPDT Röleyi çektirerek motorun enerjisini kesip motor uçlarını kısa devre yaptırıyordum, motor tak diye duruyordu. Ancak bir iki kullanımda röle pert oluyordu, aklıma geldi :)
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

saintcook1987

yardımlarınız için teşekkürler,

sadogan : motorlar 24V küçük dc motorlar bu yüzden 400ms de çalışmasında bir sıkıntı yok,
eeburakdemir, Melih1802 ,muhendisbey: röle yerine başka birşey olma şansı şu aşamada yok, ürünler müşteriye gitmiş durumda.
mehmet : motorlar ikili olmuyor, ileri geri çalışma olduğundan diyot da yok.her iki röle de yanabiliyor rölenin NO su C ye yapışıp kalıyor.
F.T  :  maalesef röle sayısı da şu aşamada artırılamaz.



motor uçlarına veya devre de röle kontakları arasına  varistör ( önerebileceğiniz bir ürün var mı ) koymak çözüm olurmu, röle de ki ark oluşumunun önüne geçermi?
rc snubber önerisi geldi, böyle bir tecrübesi olan varmı?

mevcut devrede yapılabilcek başka bir iyileştirme önerisi olan varmı ?

OG

#10
Alıntı Yapmotorlar 24V küçük dc motorlar bu yüzden 400ms de çalışmasında bir sıkıntı yok,
Bu konuda sıkıntı yok değil hem de bir hayli sıkıntı var.

Alıntı Yapröle de ki ark oluşumunun önüne geçermi?
rc snubber önerisi geldi, böyle bir tecrübesi olan varmı?
Ciddi derecede faydası olur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mg1980

@saintcook1987
Hocam bu roleler AC 16A ise DC'de her halde bu kadar kaldırmıyor diye biliyorum.

muhendisbey

Ne işsiz adamım ben.

https://www.omron.com/ecb/products/pdf/en-g2rl.pdf
Bak burada rölen için 16A yazılmış

"* This value was measured at a switching frequency of 120 operations/min"

Öncelikle dakikada 120 işlem ile gerçekleştirilen ölçüm sonucu bu.

Bu yazılan 16A AC elektrik için, DC için tahminen 2-3A'den fazlasını kaldıramaz. Rölelerin üzerinde bu genelde açıkça yazar. AC için taşıdığı gerilim akım farklıdır, DC için farklıdır.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

MC_Skywalker

Rölenin datashee'inin 4 sayfasında  G2RL-1-E için

Alıntı Yap8 A  30 VDC (L/R=7 ms)  10,000 operation min. (N.O.)
yazmakta.

Zoroaster

Role kontaklarına paralel meksefe bağlamayı dene.
Seytan deliginden kacti.