uzun aradan sonra hangi picler ile devam edeyim

Başlatan sigmoid, 11 Mart 2017, 23:42:02

sifirzero

Analog elektronik olmadan chiplerle birşey yapamayiz.
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

AXI

Alıntı yapılan: Murat Mert - 13 Mart 2017, 11:09:32

;D ;D ;D  Son kısım müthiş olmuş hocam.
Bir soğutma gurubu için kart yapılması gerekti 2-3 hafta en min dedim düşünelim dediler. 8 ısı kontrolü 4 ad basınç kontrolü vs.. şeyler anlatmıştım. Aradılar adamın birisi 3 günde teslim ediyor ona yaptırıyoruz dediler tamam dedim. 2 hafta sonra aradılar bir sıkıntımız var soğutma olarak dediler gittim. Adamı tebrik ettim arduino megaya alt kart yapmış hazır pinli kabolarla röleleri ve diğer bir kaç  aksamı lego gibi bir pleksi glasın üstünde toplamış dokunmatik ekran kullanmış kartıda sadece ekran çıkacak şekilde bir pleksi ile tekrar kapatmış dıştan görünüşü 10 numara olmuş. 40.000 euroluk 4 ad kompresörü termostat mantığı ile on-off sürmüş şok oldum. birde benim tam 2 katım fiyata yaptığını duyunca 2. şok. Ama adamı tebrik ettim parasını almış ve pleksiyi güzel işlemiş.

Arkadaşlar dediklerm yanlış anlaşılıyor galiba.Lütfen sadece son mesajları değil yazılanları baştan okuyun. Ben zaten arduino kullanın demedim. 5-10 yıla kadar şimdiki gibi analog şart olmayacak elektronikte modüler sisteme dönecek dedim. Yani mesele arduino, raspi, linux değil.
2. si siz başarısız bir arduino çalışmasıyla karşılaşmanız demek arduinonun başarısız olduğunu kanıtlamaz. Ki zaten burada hata sizde. Hazır soket header kullanan birinden siz endüstriyel bir iş yapmasını hayal etmişsiniz.Bunu bu kişiden beklemek sizin hatanız.

Alıntı yapılan: ipek - 12 Mart 2017, 23:24:50
ama taşaron değişti firma başka servis sağlayıcı ile sevişti,arızaya sahaya tek,yada müh gitti,manzara karşısında kıçı ile gülmezmiydi ?

Siz diyorsunuz ki bir mühendis gitse kıçıyla gülmezmiydi. Adam sadece hobiciler için üretilen header soketlerle 40.000 euroluk iş yapış. Muhtemelende 39 eurosu kar : ). Onu gören mühendis bırakın kıçını neresiyle gülerse gülsün anca güler. Güldüğü adam yapacağını yapmış,alacağını çoktan almış o güle dursun.

Şaka bi yana tabiki bu şekilde yapılmasın ama bu işin en basit haliyle bunlar yapılabiliyorsa, 10 yıl sonra arduinonun (TEMSİLİ) endüstriyel için üretilebileceğini düşündüğünüzde PLC ler hazır olda durur.Ama bakın tekrar dikkan bu gün değil, yarın da değil ~5-10 yıl sonra.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

hwdesigner

Alıntı yapılan: mg1980 - 13 Mart 2017, 11:18:43
Tartışmayı uzatmak için değil ama merakımdan soracağım. Arduinu Uno'da kullanılan Atmega328 denetleyici bu bahsettiğiniz vincin herhangi bir kartında kullanılamaz mı ? Şayet kullanılabilecekse sorun Arduino kartında olduğu için midir ? Saygılar.

PLC ile sürücüler sadece bir kaç adımda birbiri ile haberleşip çalışmakta. Örneğin CanOpen üzerinden yada Modbus RTU üzerinden. Vinç sisteminde sürücüleri herhangi bir MCU ile de sürebiliriz. Ancak Modbus yazmak sistemi haberleştirmek ve çalıştırmak ciddi zaman kaybı. Oysa PLC sisteminde sadece 5 dakika. Sahaya çıkınca MCU daki hatayı düzeltmek belki saatler alacak. Buda iş kaybı demek. Ama PLC de bir kaç dakikada çözülebiliyor.

Kullanılabilir tabiki. Otomasyon mantığına ters düşer sadece. İş kaybı ve sistem stabilitesi ön planda malum.

Özellikle isveç üretimi bir çok otomasyon cihazı gördum. Kumanda kutuları HMI panelleri v.s Bunların hepsinde MCU mevcut. Fark şu CanOpen, Modbus TCP,RTU yu kendileri yazıp ciddi testlerden geçirip hazır bir şekilde piyasaya sürmüşler. Yine 5 dakikada sisteme entegre edilebiliyor. Ama o işi baştan yazmak test etmek stabiliteyi sağlamak zaman kaybı.

Erol YILMAZ

PIC16 serilerini kullandıysan bi sonraki adım olarak PIC18 lere geç o zaman,
Onun da bir nevi 3. nesli olan K'lı serilerine...

Hittman

Hocam illa pic olacak demiyorsanız ben size ARM yada Texas Instruments e geçin derim. Bende bu iki markada yeni sayılırım fakat gerçekten hem zevkli hem daha kapsamlı projeler hazırlayabiliyorsunuz. Pic bana (ARM a ve Texas Instruments e göre) daha ilkel geliyor. Ayrıca kullanmış olduğumuz bir çok elektronik malzeme, cihaz  arm ve texas kullanmakta. Birçok telefon, bilimsel hesap makineleri, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri vs. bu işlemcileri kullanmakta.

engerex

Merhaba,
Pic için tavsiye istemişsin. Farklı mcular tavsiye edilsiği için yazıyorum.


ARM hattam ST ARM geçebilirsin.
Pic fiyatına denk gelen  (~2 dolar) şu boarddan 5-10 tane kenarda dursun. 72 mhz. 64KB/20KB USB
programlayıcı da 2-3 dolar.
Pin mi yetmedi. Büyükleri yine uygun fiyat.


https://m.aliexpress.com/s/item/32664927743.html



Yuunus

Pin sayisi fazla olanin linkini verebilirmisin

Melih1802

#37
18F87K22
Ben PIC te takılmışım.:)

a.zorba

#38
arduino ile de haşır neşirmiş'sin  engerex in önerisi on numara .istersen arduino ile programlanabiliyor. Bir kaç gün önce  nasıl yapıldıgı payalaşılmışdı
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.


deneme_1234

Bana 32 kanal olcen fiyati uygun STM32 gostersenize, dsPIC ler ustun PWM ve ADC uyumu ile STM32leri dover. STM32de bir PWM ADC senkronu icin gobek catlatirken dsPIC de bu register erisimli bile kolay oluyor.

PICleri sadece 16F ve 18F icin gormek yanlis olur.

dsPIC33EP256MU810 islemcisine muadil bir STM32 gosterir misiniz bana??

muhittin_kaplan

Yazım şeklimiz, hitap tarzlarımıza dikkat edelim. Forum eğitim seviyesi olarak ortalamanın üzerinde, ama nedense bu yazım şekli ve hitaplarda bir problem var. Öğretmen olduğunu söyleyen, mühendis, teknisyen, memur vb mesleklerin bu tür hataların yapılmaması gerekir.
Pek tabiki bir yazar kıvamında yazılar beklemiyoruz ama biraz özen gösterirsek okuyuculara fikrimizi ve sorunumuzu daha iyi aktarırız diye düşünüyorum.

muhittin_kaplan

Konuyla alakalı olarak,
STM serisi bir işlemci Stm32f103 yukarda verilen minimal board yada bir Stm32f4 Discoveryboard ile devam edebilirsiniz. Bu işlemcilerlerle alakalı oldukça fazla kaynak var. Zorlanmazsınız.


@deneme_1234 hocam o onu döver bu bunu değil konu, sadece öneri istiyor ve herkes kendi penceresinden bir öneride bulunuyor. Sorunuza gelince verdiğiniz dsPIC ile stm32f429 (hernekadar aynı aileden olmasalarda) u karşılaştırdınız mı ben karşılaştırmadım 

Okan AKÇA

8 bit ile 32 bit kıyaslamak mantikli değil.  Pic serisi destekten dolayı popüler aynı destek diger ürünler icinde olsa  durum farkli olur.

sadogan

 
Alıntı yapılan: deneme_1234 - 13 Mart 2017, 21:48:01

dsPIC33EP256MU810 islemcisine muadil bir STM32 gosterir misiniz bana??
Muadili deyil ama  STM32L476rg bu nasıl ?