Geleceği olan, üzerinde çalışma yapmaya değecek akademik konu veya konular hk.

Başlatan zamzam23, 04 Nisan 2017, 10:10:22

zamzam23

Selamlar,
Şimdi düşünüyorum da, akademik personel olsam ne üzerine çalışırdım, tezlerim makalelerim ne üzerine olurdu? Öyle bir konu seçmeli ki insan, geleceği olan, bu zamana kadar üzerinde fazla düşünülmemiş ama düşünülmeye kesinlikle değecek bir konu olmalı.

Yüksek lisansta, en iyi hocanız en iyi neyi anlatıyorsa o konuya yönelesiniz geliyor ancak bu o kadar da parlak bir konu olmayabiliyor. Örneğin otomatik kontrol, PID vs. konuları o kadar çok yazıldı çizildi ki, bence artık cazibesini yitirdi. Bu ve benzeri robotik konular da hakeza.

Şimdi ise son 5-10 yılın konusu olan fakat üzerinde düşünmeye değecek konu arayışlarım var. Öyle bir konu arıyorum ki, üzerinde çalıştıkça sürekli yeni şeyler üretebileceğim, içi dolu, henüz işlenmemiş maden gibi bir konu arıyorum.

Benim aklıma ilk gelen, brain computer interface. Beyin gücü ile bir şeyleri kontrol ediyor olmak. Dünya literatürünü bilmiyorum ancak Türkiye'de son 10 yılda gündeme gelen bir konu. Üzerinde çalışmaya değer görüyorum.

Sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Nereye doğru evrilecek bu dünya? Nereye doğru evrilecek bu teknoloji?

DEno_12

Bosch firmasının yeni yatırımlarının hangi alanlara olduğuna bakarak nereye yönelmeniz gerektiğini görebilirsiniz.

skara1214

araçlardaki otomatik kontrol algoritmaları, bence 15-20 seneye domine edicek piyasayı. Hobi harici kimse araba kullanmak istemeyecek.
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz


MC_Skywalker

şuan yapay zeka çok gündemde. otomatik sürüş konusunda bir çok development kit çıktı


Renault Twizy bu konuda open platform oldu.
http://articles.sae.org/15239/

veysel_eeblog

Örnek olarak; Fransızlar gelecek 50 yılda artık yaşlı olan insanların ihtiyaçlarını karşılayamayacağını varsayıp robot matilda üzerinde çalışıyor. Japonlar hertürlü ödemeyi face-dedecting system dedikleri yüz tarama sistemini geliştiriyor. Sistem tarama yaparken başımızı hareket etmemizi ve konuşmamımızı istiyor. Demiryollarında hızlı tren seviyeleri level 1 level 2 ve simdi level 3 üzerinde çalışılıyor belki level 3 ten sonra ne gelebilir oraya yoğunlaşılabilir.

kudretuzuner

Merhaba,
Bana sorarsanız tersini düşünürdüm."Beyin gücü ile bir şeyleri kontrol ediyor olmak."  değil,birşeylerle beyni kontrol etmek geleceğin makinasıdır.
Algı yönetimi adı altında Psikolojik olarak günümüzde uygulanıyor.Aklını kullanan kazanıyor ama fiziksel olarak yok veya var  ben bilmiyorum.
Amatör

cann

Seçtiğiniz konu çok güzel. Geleceği olan bir konu ama 5-10 yılda değil.
Seyrettiğiniz videolara inanmayın, içinde anlamayanlara yönelik şarlatanlıklar var, kas hareketleri ile yaptıkları şovları beyin gücü olarak lanse ediyorlar.
Bu konu şu anda kaba ve istikrarsız bir transistör keşfi düzeyinde, tümleşik devreye daha çok var ve birileri illaki yapacak

batigol

Akademik konu belirlemede referansınız herhangi bir internet sitesi değil, saygın akademik dergiler ve saygın bilimsel konferanslardaki öne çıkarılan konular olmalı. Ieee, elsevier, taylor&francis, springer gibi yayın kuruluşlarının çalıştığınız alandaki dergilerini inceleyin derim...

zamzam23

fake videolar tabi ki olacaktır ancak beynin yaydığı dalgalara göre kişinin motivasyon düzeyini ölçen gerçek bitirme tezleri biliyorum. geliştirmeye çok müsait bir alan. fakat tabi türkiyedeki imkanlarla, araştırmalara sağlanan ödeneklerle bu iş ne kadar araştırılıp ilerletilebilir o da ayrı konu.

RaMu

Mesajımı yazdıktan sonra gördüm,
@batigol çok haklı aslında,
Bir tanede oradan yazayım:
Quantum computing
o dergi ve konferanslarda olan bir konu olabilir.

Geçeyim diğer konulara:

-Pil teknolojisi
-İnsan beynini silikona aktarmak,
-Uzay asansörü.
-Mars ta yaşamayı kolaylaştıracak teknolojiler,


   Yapay zeka deyince benim isteyeceğim şey şu olur:
İnsan beynini silikona aktarmak
ki bu konuda çalışma var.
Filmide var, çok iyi bir bilim kurgu filmi,
Transcendence (2014) Johnny Deep başrolde.


   Daha kolay kabul edilebilir bir konu derseniz,
elektrik enerjisini depolama yöntemi yani pil teknolojisi,
öngörü önümüzdeki 10 yılda enerji hacim oranının 2 katına çıkarılacağı,
pil teknolojisinden beklenen:
Enerji hacim oranı daha yüksek,
Enerji ağırlık oranı daha yüksek,
tehlikeli olmayan (patlamayan, alev almayan)

Belgesel isterseniz:
Search for the Super Battery - PBS NOVA Documentary 2017
https://www.youtube.com/watch?v=JPcLWF4hask


Bill Gates in araştırmasına göre,
şuan dünyadaki mevcut bütün pillerin depoladığı toplam enerji
günlük enerji tüketimimizin %10 unu karşılayacak değere karşılık geliyor.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

elekTRofizikci

benim nacizane fikrim BURUN üzerine çalışmak. Bir ara merak salmıştım. kitapda almıştım denk gelmişti. Birçok fiziksel niceliğe yüzde yüze yakın oluşturup - üretebilsek de burunda hala sıkıntılar var. Gerçekten zor ama bence geleceği  olan bir konu. Renkleri 3 ana renkle yapabiliyorsunuz ama koku öyle değil, çok karışık. Koku alma ve üretme elektronik olarak tabi... Saygılar. Birde dün gece aklıma gelen bir şey var, belkide vardır  :) Siyah ampül üzerine. Çalıştırcaksınız ortam karanlık olacak :) Mesela gündüz uyumak istediğinizde lambayı açıp :) mışıl mışıl bir uyku çekeceksiniz...   
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede www.elektrofizikci.com

cann

" tabi türkiyedeki imkanlarla, araştırmalara sağlanan ödeneklerle bu iş ne kadar araştırılıp ilerletilebilir o da ayrı konu."

bu alan para gerektirmiyor,
parayla alınamayacak, kafayı gece gündüz bu konuya takmış ekip gerektiriyor.
ekipsiz sadece bir amplifikatörden sinyal alma başarılabilir.
ekip:yazılımcı, devre tasarımcı ve nörolog. ama bütün olay yazılımda. Yoksa Berger'in 1929 daki kayıtını tekrar görmekten başka sonuç çıkmaz



Hittman

@elektrofizikci hocam bahsettiğiniz konu çok güzel bir konu fakat çok masraflı bir alan. Yüksek lisans yaptığım üniveristede danışman hocamın çalışma konusu elektronik burun sistemleri ve çalıştırdığı tez aşamasında bir başka öğrencisi var. Aldıkları bir sensörün fiyatı 20 bin tl idi yaklaşık 2 yıl önce. Tabi bunu Tübitak destekli yapıyorlardı. Bu tarz bir destek imkanınız varsa gerçekten geleceği olan bir alan.


Bence geleceğin konusu insan sağlığıyla ilgili konular olacak. Eğer gündemi takip ediyorsanız dünyanın suyu ısınmış durumda. Hemen hemen her ülke savaş naraları atıyor. Olur da dünya bir savaşa girişecek olursa gelecekte bugün attıkları bombaların izini silmeye çalışacaklar. Yaraladıkları, sakat bıraktıkları insanları düzeltme çabasına girişecekler. İşte bu yüzden bence gelecek Biyomedikal'indir.

Erol YILMAZ


Teknolojide ortalama olarak 30-40 sene geriden gelen ülkemin akademisyeni,

İhtiyaç olan bir konuyu mu çalışmalı?


Yoksa konu başlığı CAZIBELI görünen ama ihtiyaca cevap vermeyen birşeyi mi?