EPROM İLE SESLİ YANIT

Başlatan HEXF2, 05 Kasım 2005, 09:45:25

HEXF2

Arkadaşlar ben yaptığım sistemlerde sesli yanıt olayını yoğun olarak kullanıyorum.Daha önce ISD serisi chipleri kullandım ama hiç akıllıca bir çözüm olmadı.Bence bu işle hobi amaçlı uğraşanlar ve sadece kendilerine devre yapanlar kullanmalı.Çünkü minimum 60 saniye kayıt yapan bir chip 15YTL daha fazla kayıt yapanlar 6 dakika gibi 25-30YTL arası.Ve bu iyi bir çözüm değil.Şimdi ben daha ucuz ve işimi görecek birşey arıyorum.Araştırmalarımda en uygun çözümü EPROM,DAC,OP-AMP ve filtre gibi bir devre kurmakta buldum.Çünkü hepsinin maliyeti(tek tek aldığınız toptan değil) 5$'ı ancak buldu.Şimdi ben bazı programlar buldum.Zaten daha evvel kullandığım programlar.İstediğim bir konuşma sesini (WAV) goldwave programı ile 8bit,mono ve 8khz olacak şekilde örnekliyorum.Daha sonra HEXPROBE programı ile bu örneklediğim WAV dosyasını açıp HEX kodlarını çıkartıyorum.Yeni bir editör açıp (HEXPROBE TA) belirlediğim sesleri istediğim adrese yapıştırıyorum.Böylece PIC ile adresini verdiğim ses kodlarını çalabileceğim.Misal "lütfen 1 veya 2 tuşuna basın" sesini veriyorum.Eğer 1 tuşuna basıldı ise benim bildiğim adresten itibaren çalıyorum."1 tuşuna bastınız" bunu daha EPROM'a yükleyim denemedim sadece kodları oluşturdum bilgisayarda,Şimdi sorum şu bu işlemler yukarda anlattığım şekilde olur mu?Yani herhangi bir WAV dosyasını bu şekilde EPROM'a yükleyim DAC ile çalabilir miyim?

Bir diğer konu ise EPROM'u ne kadar süre aralıklarında adreslemeliyim ki ses doğru çıksın.1024.adresten itibaren 1'er arttırma.Ama her arttırma arasındaki süre ne olmalı.

Bu işlemi yapmak için DSP filan kullanmam gerek mi yoksa sadece yukarda belittiğim elemanlarla olur mu bu iş?Yani daha evvel deneyen arkadaşlar var mı? Fikirlerinizi bekliyorum.

CaFFeiNe

niye olmasın olur tabi 8-10 sene önce konuşan kapı zilleri vardı içinde EPROM, R2R DAC çevirici, küçük bir anfi, epromu adreslemek için binary sayıcı vardı başka bişiy yoktu
sen binary sayıcı kısmına pic yapıp istedigin adresleri çaldıracaksın okadar

mhk

Sevgili HEXF2... Bu süreyi deneme yanılma ile bulabilirsin. Teyp kaset motorunun hızlı yada yavaş dönmesi sonucu oluşan sesteki değişiklikleri biliyorsundur. Aynı etki bu sistemde de meydana gelir.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

stlg

Sevgili HEXF2
Ben su anda bu sistemle calısıyor ve seri uretim yapıyorum kullandıgım
eprom 27C040 cıkısı R2R mantıgı ben adreslemeyi su sekilde yaptım epromu 8 esit parcaya boldum ve 6sn yelik 8 adet konusmayı yaptırabiliyorum konusma suren daha az ise 16 kanal 3 sn likte yapabilirsin ben wav olarak kaydettigim dosyayı direkt eprom programlayıcıda bin formatında adres baslangıc ve bitis konumlarını belirterek kaydediyorum epromun alt adreslerini devamlı tara ve ust adreslerinide kanal seciminde kullan derim ben bu işler icin pic kullanıyorum kolay gelsin

ALLAHA EMANET OLUNUZ
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

teknikelektronikci

Arkadaşlar bu hexprobe,goldwawe programı tam olarak ne işe yarıyor eğer elinizde var ise buraya ekleyebilirmisiniz teşekürler
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

OG

Bildiğim kadarı ile bir ses dosyasını hex kodlara çevirdiğinizde ciddi boyutlara çıkıyor. Bu sebeple ISD türü chiplerin saklamayı değişik usuller ile yaptığını duymuştum. Analog olarak hücrelerde saklıyolar zannediyorum, emin değilim tam incelemedim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

conavar

goldwave bende kullanıyorum program ses dosyalarını bölme kısaltma gibi edit işlemlerinde kullanılıyor..sözü gecen diğer program ise hex kodları üretiyormuş.Güzel bir olay.Peki bu şekilde yapılan bir devrede benim söylediklerimi yarumlama yapabilirmiyiz..? örnek cep telefonlarındaki sesli arama gibi?
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

stlg

Sevgili arkadaslar
OG arkadasımızın dedigi gibi ısd turu entegreler biligiyi analog hucrelerde
saklıyor bildigim kadarıyla bizim eproma kaydedecegimiz dosya icin bir
programa ihtiyacımız yok goldwave turu dosyalar tabii edit işlemleri
icin kullanılabilir biz kaydımızı wav olarak kaydettikmi işlem tamamdır
direkt bu dosyayı programlayıcıda eproma aktarırken bin formatında
kaydedecegiz okadar kolay gelsin

ALLAHA EMANET OLUNUZ
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

HEXF2

@stlg seninle bu konuda daha çok tartışmak isterim.Yalnız ilk önce bazı aıklamalar yapmak isterim.ISD2560 gibi bir yonganın katalog bilgilerini incelerseniz 480 cell diye bir hafıza alanı görürsünüz.Bu 480tane hafıza hücresi var anlamına geliyor ve asıl hafıza 480kbit yani 60kbyte.Aynı zamanda bu chip'in örnekleme frekansı 8khz.Bu durumda bu chip'e sample rate'i 8khz olan ve 8bit mono sesler yüklersek 1sn x 8khz = 8kbit eder.60 saniye ses yüklersek 60 x 8khz = 480 cell dediğimiz olay olur.Yani 60kbyte.Sample rate daha düşük yada daha yüksek olabilir.Fakat bu ya hafızadan çalar yada hafızayı arttırır.İlgilenen arkadaşlar ne demek istediğimi anladılar.İşte goldwave programı bu örnekleme frekansını bit değerini filan değiştirmeye yarıyor.Yani ses editörü.Bunun yanında HEXPROBE programı bir hex editörü.Bilgisayarda kayıtlı olan herşeyi açabilirsiniz.Ve bilgisayara ne ifade ettiğini anlayabilirsiniz.Yani 0 ve 1.Böylece bu dosyayı EPROM'a yükleyebilir ve gerekli donanım ile işleyebiliriz.

@stlg dostum kanal seçme olayını filan biraz açar mısın?Ayrıca WAV dosyasını direkt HEX editörde açar ve hiç bir ayarlama yapmazsam hafıza yetmiyor.Elinde örnekler varsa paylaşırsan sevinirim.Yada daha aydınlatıcı fikirlerinizi bekliyorum.

Birde en önemlisi adresleme hızı ne olmalı.Arkadaşımızın dediği gibi hızlı ve yavaş çalmada ses değişebilir.

CaFFeiNe

8Khz ile örneklersen haliyle adresleme hızında 8Khz olmalı yani 8000 adres saniyede mesela 8Khz lik sesi 4Khz ile yani 4000 adres/saniye ile çalarsan konuşmaa hızı yarı yarıya düşecektir bir bayan sesini maganda sesi gibi duyabilirsin :)

OG

Ses dosyalarını düzenlemek (convert bitrate vs) Cool Edit pro isminde bir program var.

http://rapidshare.com/files/168087092/cooledit.rar

Wave File Formats Supported by Cool Edit Pro
64-bit Doubles (RAW) (.dbl)
8-bit signed (.SAM)
A/mu-Law Wave (.WAV)
ACM Waveform (.WAV)
Amiga IFF-8SVX (.IFF, .SVX) (*.*)
Apple AIFF (.AIF, .SND)
ASCII Text Data (.TXT)
Cool Edit Loop (.CEL)
Creative Sound Blaster (.VOC)
Dialogic ADPCM (.VOX)
DiamondWare Digitized (.DWD)
DVI/IMA ADPCM (.WAV)
Microsoft ADPCM (.WAV)
mp3PRO (.mp3)
Next/Sun (.AU, .SND)
SampleVision (.SMP)
Windows PCM (.WAV)
PCM Raw Data (.PCM) (*.*)

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

HEXF2

@CaFFeiNe dediğin aklıma gelmeliydi şimdi çoğu şey halloldu başlamak istiyorum fakat hengi DAC tavsiye edersiniz yani çok hızlı olmalı flash mı kullansam yoksa integral filan mı daha evvel kullanan var mı bu işte

CaFFeiNe

daha önce böyle bir devre yapmadım ama ilk önce deneyeceğim şey R2R köprüsü olurdu çünkü yeterli performans verirse bundan daha ucuz çözüm yoktur herhalde

stlg

Sevgili HEXF2
Arkadasım ben eprom kaydında 6 sn lik sekiz adet kayıt yaptım eprom
27C040,  dac kullanmadım , R2R kullandım ,kayıtlarımı olustururken sesini
herhangi bir programda edit edebilirsin windowsun ses kaydedicisi bile
bu iş icin yeterli ornekleme frekansınıda burada ayarlayabilirsin 8 khz mono ,olusturdugun wav dosyasının ozelliklerinden nekadar yer kapladıgını gorebilirsin bu kayıtları esit tutman lazım ve epromun icinde 8 adet bolge olusturacaksın bu bolgelerin baslangıc ve bitis adreslerini eprom programlayıcıdan girerek bu kayıtları yerlerine yerleştireceksin sonrada pic ile bu adresleri tarayacaksın dusuk bitler surekli taranırken ust bitler sayfa seciminde  kullanılacak ana hatlarıyla işlem bu sekilde  kolay  gelsin

ALLAHA EMANET OLUNUZ

conavar

arkadaşlar böyle birşey yapmak istiyoruz bir projemiz var kendi kafamıza göre..ama anlamdığım
1-sesi wav olarak falan elde edmiş olsam bunu pic e nasıl göndereceğim...
2-pic e gönderdikten sonra DAC denen aygıtı nasıl bulacağım yada nasıl kullanacağım...
basit birt bloack diyagram yada  sade bir anlatım istiyorum sizden.Bu konuda acemiyim pic ile yeni tanışıyorum lütfen yadırgamayın teşekkürler :D
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]