Gelişmiş Pic'lerde LATA-LATB gibi Registerler ne işe yarar ?

Başlatan tekniker_murat, 03 Mayıs 2017, 23:51:54

tekniker_murat

Herkese selamun aleyküm hayırlı geceler diliyorum değerli ustalarım.

18F45K22 serisi bir mikro denetleyici ile proje yapmaya çalışıyorum ama öyle proje değil de kendimi geliştirmeye çalıştığım boş zamanlarımı değerlendirdiğim genel bir uygulama

Uygulamada DHT11 sensörünü kullanacağım lakin daha elime dht11 ler gelmediği için ondan acelem yok. Ama bilgisi olan varsa ve benimle paylaşabilirse çok da memnun olur duacı olurum... En azından haberleşme mantığı nedir 1-wire diye biliyorum ama gerçekten de öyle midir ?

Pic programlama konusunda ise daha önceleri proton basic kullanıyordum ve çok uzun olmasa da 3 - 4 senedir pic ile ilgili bir proje yapmadım ağırlığımı hep plc lere sürücülere vermiştim şimdi tekrar bişiyler yapmaya çalışacağım kısmet olursa eğer...

Benim asıl baba sorum şu : LATA - LATB gibi register alanları gördüm datasheette ve ingilizcem olmadığı için de okuyamadım ve bir bilenden temel mantığını öğrenmek adına burda soruyorum.

Nedir Bu LATA LATB gibi şeyler ? Porta portb gibi registerlerden farkı nedir ve kullanılırken ki mantığı nasıldır bana biraz bu konuyu açıklayabilir misiniz ?

Ayrıca CCS C mi kullanmalıyım mikroC mi sizce ?
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

ete

Yeni nesil pic lerde portları kontrol eden bir kaç register var. Hepsinin işlevleri ayrı. Sırası ile incelemek gerekirse;
TRIS registerleri; eskiden olduğu gibi port yön regisiteri diyebiliriz. Portun giriş mi çıkışmı çalışacağını belirliyor.
PORT register; (PORTA - PORTB gibi) Bu register yeni nesil işlemcilerde yalnızca port'u okumakta kullanılıyor. Ilgili pin yada tüm portun seviyelerini okur.
LAT registerleri; Bu da porta değer verme yazma registeridir. PORTB=255 yerine artık LATB=255 demeniz gerekiiyor. Diğeride çalışıyor şmdilik ama bazen sorun çıkartabiliyor. Doğrusu LAT ile yazılıp PORT ile okunmasıdır. Data Sheet de tam karşılığı Output Latch dır. Buradan şunu anlıyorum. Bu register porta yazılan değeri oraya kilitliyor.
ANSEL registerleri; Bunlar da ilgili portun analog yada digital çalışmasını seçiyor buda eskiden kalma bir register ama hala geçerli.
 
Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

mehmet

Normalde dört çevrimde çıkış işlemi
yapılmakta ya; daha çıkış işlemi bitmeden
yeni bir çıkış işlemi gerçekleştiğinde
olan sıkıntıları aşmak içindi bu yanlış
hatırlamıyorsam.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

Tagli

Yıllar önce bu başlıkta konuşulmuştu. Belki birkaç yerde daha geçmiş olabilir, forumda aratmak lazım.
Gökçe Tağlıoğlu

OG

Alıntı yapılan: ete - 04 Mayıs 2017, 07:17:10
PORT register; (PORTA - PORTB gibi) Bu register yeni nesil işlemcilerde yalnızca port'u okumakta kullanılıyor.
Hocam çıkışa bir değer sürmek için kullanılmaya devam edilebilir. LAT komutları @Tagli Hocanın verdiği linkdeki amaçlı eklenmiş.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.