USB 2 TTL Dönüştürücü Kronik Problem Bilgi

Başlatan hasankara, 22 Haziran 2017, 15:19:03

hasankara

Zamanında fiyatı uygun olması sebebi ile almış olduğum ve 2 yılı aşkındır kullanmakta olduğum pl2303 çipli usb2ttl aygıtını kullanmaktayım.
https://electrosome.com/wp-content/uploads/2013/11/PL2303.jpg

Yaşamış olduğum problem; Veri okuma esnasında belirsiz bir şekilde veri alma donuyor ama veri yollama devam edebiliyor olması idi. Tekrar çalışır hale gelmesi için aygıtı sök tak yapmak gerekiyordu. Osilaskoptan bakıldığında aygıtın tx sinyalinin üzerine bariz bir şekilde bindirilmiş vaziyette sinüse benzer sinyal bulunuyor. Aynı sinyal aygıtın 3v3 çıkışında da bulunuyor.

Çözüm; Aygıtın üzerinde ki 3v3 çıkışına bağlanmış olan kapasitörün yerine, 805 kılıf 10uf kapasitörle değiştirmek olabiliyor. Bu haliyle arayüzde donma gerçekleşmiyor ve tx sinyalinin üzerinde ki ve 3v3 hattında ki sinüse benzer sinyal kalkmış oluyor.

İncelediğim zaman pl2303 çipi ile ft232 çipinin pin sıralamalarına kadar aynı olduğunu gördüm. 3v3 regülasyon işlemi bu çiplerin içerisinde yapılıyor. Regülasyonun tamamlanması için dışarıdan kapasitör bağlanması gerekiyor ancak kapasitör yeterli olmadığı zaman regülasyon haliyle yeterli olmuyor. Aynı problemin ft232 çipi ile çalışan kişiler tarafından yaşanması da muhtemel.


HexfeT

FT232 ile aynı sorunu yaşamıştım. Forumda bir konuda paylaşmıştım. Sorun çipin sahte olması.

https://www.picproje.org/index.php/topic,66350.0.html

Emre_Tuncay_

Aynı sorunu bende yaşamıştım daha sonra dönüştürücü çalışmaz hale gelmişti.

hasankara

pl2303 entegresinden genel itibarı ile memnundum ve bahsetmiş olduğum problem dışında bir problem yaşamamıştım. Bu sebeple aliexpressten 10 adet sadece çip almıştım elimde bulunmasını istedim. Problemi henüz çözmemişken, elimdeki aygıtın üzerindeki çipi, çinden getirdiğim çiplerden birisi ile değiştirmiştim. Bu arada ftdi hakkında paylaştığınız konuyu inceledim, sahte çip ve orjinal çip arasındaki farklardan bahsetmişsiniz. Sizin anlattığınız gibi benim çinden getirdiğim çiplerinde kolpa olduğunu düşünüyorum ama şu anda kartın üzerinde dediğim gibi çinden getirdiğim çip var ve saatlerce yoğun bir şekilde 460900 baud da aralıksız data alıyor ve bana mısın demiyor. Önceki halinde 1 dk bile dayanmıyor çoğunlukla 5-10 sn dayanıp donuyordu. Hatta asenkron olarak data okuma yazma işlemi yapıyorum, yani event şeklinde değil tamamen gerçek zamanlı aynı anda okuma yazma gerçekleşiyor.