LM338 Akü Şarj Devresi

Başlatan buraktek, 03 Kasım 2017, 14:13:39

buraktek

Öncelikle herkese merhabalar arkadaşlar bir konuda yardım almak istiyorum. Ben 12V 50A lik bir aküyü şarj etmek için bir devre yapmak istiyorum. Aküyü sağlıklı besleyebilmek için akünün akımının 1/10 kadarıyla yani 5A besleyeceğim. 5A'lik çıkışıda LM338 ile almayı düşünüyorum. Benim yardım almak istediğim konu şu daha önce hiç yapmadığım için bilmiyorum. Besleme girişi olarak 19V 5A'lik bir laptop şarj aletim var onunla besleme yapsam herhangi bir sıkıntı çıkarmı? Birde beslemeyi 5A ile yapacağım için illa girişede 5A lik bir besleme mi vermem gerekiyor yani 19V 2A-3A versem mesela yine 5A çıkış alırmıyım? Benim bildiğim kadarıyla LM338 entegresine yapılan akım sınırlama dirençleriye 5A elde ediliyor yani girişe illa 5A vermemiz gerekmiyor zannedersem. Kafam baya karıştı bu konuda o yüzden size sormak istedim. Yapan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim. Şimdiden yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim :)

kudretuzuner

Merhaba,
LM338 datasında 5 amper yazar ama sürekli 5 amper çekerseniz sorun çıkartabilir.
Buraya bir bakın isterseniz.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/nationalsemiconductor/DS009060.PDF
Amatör

HexfeT

#2
LM338 Lineer yapıda bir regülatör olduğu için girişte en az çıkıştan çektiğiniz kadar akımı sağlamak zorundasınız. Giriş-Çıkış voltaj farkı ile çekilen akımın çarpımı kadar bir gücün ısıya dönüşeceğini ve buna uygun boyutta soğutucu kullanmanız gerektiğini de unumayın.

buraktek

Cevapladığınız için çok teşekkür ederim  :)  Ben sürekli olarak 5A ile şarj etmek istiyorum aküyü onun için soğutucu ayarladım ben sadece girişe vereceğim akımında 5A olmalı mı diye merak ediyordum. Onuda öğrenmiş oldum teşekkürler. Birde ben sürekli 5A çekmek istediğimden LM338 max 5A verior gördüğüm kadarıyla datasheetinde sürekli olarakta 5A çekmeye dayanamaz gibi gelior bana önerebileceğiniz uygun başka bir entegre varmı sürekli 5A çekebileceğim?

pwm.c

LM338 kullanmıştım. max 7A akım verebiliyor. iyi soğuttuğun zaman sürekli 5A ile güvenle kullanabilirsin. birde bu entegrenin LM338T ve LM338K olmak üzere biri plastik diğeri metal kılıflı 2 ayrı modeli var.
plastik kılıflı olanların çoğu sahte oluyor ve 5A akım alamadım. 1.5 ve 3A civarı kendini sınırlıyor. metal kılıflı ise 7A akımı bile zorlanmadan verdi. bende buna akım sınırlayıcı ekleyerek kısadevre durumunda bile çıkışı 5A olarak ayarladım. şuanda hala sorunsuz çalışıyor. o nedenle LM338K modelinden kullanmaya dikkat et ve sahte çıkma durumunuda göz önünde bulundur.
tekrardan hatırlatayım ki liner regületör entegrelerini çok çok iyi soğutmalısın.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

buraktek

#5
Hımm bunun hakkında bir bilgim yoktu şimdi öğrendim teşekkür ederim. Ama bu LM338K metal kasalı olanında ücret olarak baya bi fazla diğerine göre  ;D en iyisi ben plastik olanı kullanayım olmadı 3A ile şarj ederim biraz daha geç şarj olur  :D :D Birde ben akü tamamen dolduğu zaman devrenin şarj etmeyi kesmesini de yapmak istiyorum. Onu yapabilmek için devreye ek olarak hangi entegreyi kullanmam gerekir bir bilginiz varmı bu konuda?