Fiziksel olarak röle' yi sökmeden kontak durumunu anlama.

Başlatan Melih1802, 29 Aralık 2017, 15:58:51

Melih1802

Bir kart üzerinde muhtelif tip ve kılıfta röle bulunmakta, amacım bu röleleri sökmeden bir yöntem ile kontak yıpranmasını görmek.
Bunun için bir test yöntemi biliyor musunuz.


Melih1802


fahri-

Röle çıkışına bir yük bağlayın. Mesela 1 adet lamba ve röle beslemelerine voltaj verin, 5, 12, 24 volt. Röle voltajları her ne ise. Ben rölelerin sağlamlığını bu şekilde kontrol ediyorum.

foseydon

Kontak yıpranmasıni görmek istemiş, çalışıp çalışmadığını değil. Bu durumda kontak direncini ölçmesi gerekmez mi? Röle data sheet kerime belirli bir voltaj ve yükte roleden geçmesi gereken akım yazıyordu sanırım. Bu koşullarda test Edip aradaki farktan kontak direncinin ne kadar olduğu tespit edilip farka bakılabilir. Ama nasıl yorumlanır emin değilim, ve sanırım kart üstünde bunu yapmanız zor olabilir. Neden böyle bir şeye ihtiyaç var?

yesilu

Bobinin ve mekaniğinin durumu hızlı aç-kapalar yaptırarak (çıkışı gözlenerek), bobinin direncini ölçüp yeni bitraneyle karşılaştırılarak, rölenin çektirdiği ve bıraktırdığı gerilimler tespit edilerek yapılabilir. Kontağın durumu değişik yüklere bağlıyken anahtarlama yaptırılıp osiloskopla ark yapıp yapmadığı bakılabilir. Birbirleriyle veya yeni birtane ile karşılaştırılır. Diye düşünmekteyim...

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: Melih1802 - 29 Aralık 2017, 16:14:21
Bilen yazsın.
ŞEFFAF ROLE
bunun dışında yukarıda bahsedilen ölçümlerin tamamında lehim, konnektör, klemens, pcb deki yol vs hikayeler devreye girecektir.
ölçümlenmesi çok zor olmamakla birlikte anlamlandırılması ve kestirimci bakımı çok sıkıntılı ve yanıltıcı olabilecek durumları vardır.

şimdilik bukadarla yetinelim...

Melih1802

@foseydon Benim ne yapmak istediğimi birtek sen anlamışsın.

Bazı plc kartlarının üzerinde sorun yaratan röleler çıkıyor, bu sıkıntıyı sadece  röle nin tepesini keserek görebiliyorum, tabii bu işlem sonucu röle dış etkenlere daha fazla maruz kalıyor. Fakat bir çekmeyen röle sorununu her zaman hepsini değiştirmek "sorun çözüldü" anlamına gelmiyor, çünkü mekanik sorunu net görmeden değiştiriyorum.

Bir şekilde bunu tespit etmek istiyorum.

Şeffaf röle önerisi mantıksız, bunu düşünebilecek kadar zekiyim.

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: Melih1802 - 29 Aralık 2017, 18:09:31
@foseydon Benim ne yapmak istediğimi birtek sen anlamışsın.

Bazı plc kartlarının üzerinde sorun yaratan röleler çıkıyor, bu sıkıntıyı sadece  röle nin tepesini keserek görebiliyorum, tabii bu işlem sonucu röle dış etkenlere daha fazla maruz kalıyor. Fakat bir çekmeyen röle sorununu her zaman hepsini değiştirmek "sorun çözüldü" anlamına gelmiyor, çünkü mekanik sorunu net görmeden değiştiriyorum.

Bir şekilde bunu tespit etmek istiyorum.

Şeffaf röle önerisi mantıksız, bunu düşünebilecek kadar zekiyim.
abi ben meseleyi şimdi anladım.
baştan beri düşündüğüm senin kendi yaptığın bir karttaki problem di..
keşke baştan böyle anlatsaydın..


ipek

miliohmetre ile bakıyorum,20miliohm'un üstündekilere otopsi yaptığım zaman zedelenmiş olduğunu gözlemliyorum, eskiden üstünden akım akıtıp kontaklarda kalan milivoltu gözlemliyordum bu zahmetli bir iş..

Sozuak

Ben askeri bir kurumda calisirken bu tip silme role dolu kartlar gelirdi. Askeri kartlarin testi o kart yapilan bir adaptor kutu ile programlanabilir yuzlerce ucu ola bir makineye baglanir sanki yerinde calisiyormus gibi kontrol edilirdi. Cihazin yaptigi ornegin o roleyi belli bir yuk direnci ve guc kaynagina baglayip ardarda ornegin 10 defa ac kapa yaparak her sonucu referansla karsilastirmakti. Yani o rolenin mekanik olarak bitik olup olmadigini belli bir yuk altinda belirleyeceginiz sayi kadar ac kapa yapip sonuclari olcerek olabilir. Her seferinde roleye gerilim uygulayip uygulama ani ile rolenin tepki suresi de isin icine giriyor. Dolayisiyla otomatik olarak bu islemi yapip sonuclari hesaplayacak bir sistem olmadan net olarak role bozuk yada saglam demek zor.
Eger tek tip bir karttan bahsediyorsaniz o karta ozgu bir arabirim kutusu tasarlayip karti oraya takip kutu ustundeki dugme ve isiklarla goz kontrolu yapabilirsiniz  ancak bu sizi net sekilde rahatlatir diye dusunuyorum.

Melih1802

@Sozuak Maalesef kartlarım tek tip değil, hepsi birbirinden farklı.
Mantıklı ve güvenilir ölçüm yöntemiyle test yöntemi bulabilirsem tüm röleleri yerinden sökmeye razıyım.
Tamire gelen ve üzerinde bir çok röle olan bir kartta röle den şüphelendiğimde hepsini değişiyorum, fakat bu yöntem bir kısa devre transistör, akmış bir kondansatör bulmak kadar emin hissettirmiyor.

cetin1990

#13
Biz bakım yaparken ömrü bitmiş röleleri değiştiriyorduk. Bu rölenin ömrü 1milyon  (açma kapama) olarak kabul ediliyordu. 100 bin de olabilir. Üreticisinin verdiği ömrü dikkate almak gerekir.

Ölçerek, kontrol ederek  yakın zamanda bozulacak olanları anlayamayız.   Tahmini kullanım sayısına göre ömrü bitmek üzere olanları değiştirmek yerinde olur.

Askeriyedeki yöntemle, tepki süresini ölçerek ömrü bitenleri, bitmek üzere olanları anlayabiliyorsak arızalı karta dışarıdan bağlanan bir test cihazı yapılır. Röle uçlarına geçici olarak lehimlenir. Röle performansı hesaplanır.  Bu test kartı röle bobinine enerji verir. kontağı ölçer.  kontrol için en az 4 lehim gerek. Sökmeye gerek kalmaz.




Sozuak

Elbette her bir rolenin belirli sartlar altinda belli bir omru var ama bir role bazen tam yukte bazen daha az bazen asiri yukte calisabiliyor ise omrunu net belirlemek zor. Mekanik olarak kontaklar degil de aktuator mekanizmasinin yipranmisligini tepki suresinden iyi kotu tahmin edersiniz . Kontaklar da yuk altinda calistiginda temas aninda surekli arklar nedeni ile yer degistiren mikro yuzeysel yapilar nedeni ile farkli noktalardan temas saglamakla birlikte dusuk akim ile kontrol edildiginde direnci yuksek olurken yuk altinda kontaklar minik puntolarla kaynasip direnci dusurebiliyor.  Askeri tip roleler gercekten korkunc dayanikli elemanlar. Oyle ki bozuk diye degistirdigimiz rolelerle bile ufak tefek projeler yaptigimizda bile uzun sure calisabiliyorlardi.
Diger yandan konu basligindaki soruna donecek olursak rolelerin suruculeri ve kontak baglantilari ne kadar izin verir bilemiyorum  ornegin bir role bacak dizilimine uygun aparat yapilip arkadan pcb ye elle basirilirken gerekli voltajlar uygulanip tepkisine bakilabilir. Bu durumda dc role ise supresor diyodun yonu kart tasariminda hep ayni yonde olmali yada karta kumanda sinyalleri belli sira ile uygulanip kontaklar kontrol edilmeli.
Yapi basit ve kart sayisi az ise her karta ayri bir fikstur yapilip giris cikislar coklu komutatorler ile sira ile uygulanip sonuclara bakilabilir. Eger imkan varsa kart sayisi ile biraz resim yada sematik cok daha yardimci olabilir.