3 Faz Girişli Tek Faz Çıkışlı Trafo Niye Yapılamaz? Bunun Teknik İzahı Nedir?

Başlatan HAKKITANIR, 26 Nisan 2018, 19:53:40

HAKKITANIR

Aynı Tek Bir Gövde Üzerinde, 3 Faz Girişli, Tek Faz Çıkışlı Trafo Niye Yapılamaz? Bunun Teknik İzahı Nedir?
Trafonun 3 Faz Girişinin, Yıldız Üçgen ve Ortak Sıfır-Nötr Bağlantısı Olabilir Farketmez. Ama Çıkışı Neden 2 Uçlu Yani Tek Bir Faz Çıkışlı Olamıyor?

necati

[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

devrecii

Tek gövdede toplanırsa manyetik alanlar çakışır ve trafo bildiğin kısa devre gibi davranır.

3 faz girişe 3 bobin primer sarılıyor ve  3 tane de sekonder  çıkış alınıyor birbiriyle bağlantısız 3 tane tek faz zaten trafolarda 3 giriş vardır ve altı tane çıkış vardır , altı çıkış 3 çift  herbirisi tek fazdır, evlerde kullanılan.

HAKKITANIR

İyi anlatamamışım biraz açayım konuyu.
3 faz girişli çalışan trafolar genelde aynı gövde üzerine imal ediliyorlar.
Aynı gövdeden kasıt; 2 pencereli 3 eşit kesit ayaklı paketlendiğinde yekpare tek bir sac gövdesi oluyor.
Bakınız: www.google.com görsellerde three phase transformer 
Buradaki görsel örnekleri yanlış yorumlamıyorsam tek bir gövde olarak görüyorum bu trafoları ben.

Alıntı yapılan: iboibo - 26 Nisan 2018, 20:24:093 faz girişe 3 bobin primer sarılıyor ve  3 tane de sekonder  çıkış alınıyor birbiriyle bağlantısız 3 tane tek faz zaten trafolarda 3 giriş vardır ve altı tane çıkış vardır , altı çıkış 3 çift  herbirisi tek fazdır, evlerde kullanılan.

evet haklısınız 3 faz beslemeli transformatörler büyük çoğunlukla bahsettiğiniz gibi oluyor. çıkış sargıları da istenilen gerilim değerine göre yapılıyorlar.
ben yalnızca çıkış sekonder kısmı niye tek fazlı - yani yalnızca iki uçlu tek bir faz sargılı olarak yapılamıyor bunu merak etmiştim.
sarılmadığını yapamadıklarını gördüm. belki de yapmak istemediler sadece. bu konuda teknik bir engel var mı? Bilmek isterdim.

ipek

3 fazlı bir izolasyon trafosu görmüştüm bankalar caddesinde trafo tek saç gibi görünmesine rağmen 3 ayrı gövde sarım mevcuttu....

tunayk

Evet bu konuda teknik olarak bir engel var. 3 Fazlı sistemde, her bir faza ait voltaj değeri birbirinden 120 derece faz farklıdır. Diğer bir deyişle Fazın biri 220V değerinde iken sonraki 6.66ms sonra o değere gelir. Diğeri de 2.den 6.66ms sonra aynı değere gelir. Bu faz voltajlarının herhangi bir andaki toplamlarını aldığınızda 0 değerini elde edersiniz.  Bunun karşılığı olarak da trafonun diğer sargısından bişey alamazsınız. 
Zamanında söyle bir deneme yapmıştım. 3 tane tek fazlı trafoyu, primerleri yıldız olacak şekilde 3 faza bağladım, sekonder sargılarını da birbirine seri olarak bağladım ve elimde kalan iki uca da bir rezistans bağladım ve sistemi enerjilendirdim.  Trafo girişinde 380V olmasına rağmen ve herbir sekonder sargıda da voltaj olmasına rağmen yükten hiç akım akıtamadılar.  Düz mantık sekonder gerilimi x3 kadar gerilim almak gerekirken başta söylediğim durumdan dolayı toplam voltaj sıfır oldu. 

Arkadaşın dediği Scott bağlantı ile kısmen yakın bir sonuç alınıyor ancak bunda akımlar 3 faza dengeli dağılmıyor.

Sozuak

Tek faz çıkış almak için 3 faz giriş neden gereksin. Amaç 380 volt ile çalışan trafo ise  zaten primeri 380volt olan trafo var.  Yani  tek faz girip üç faz verebilen bir sistem olsa keşke deseniz anlayacağım da 3 fazdan bir faz elde etmenin ne faydası olacak ?

ipek

dahada karıştıracam,Firmada Schemens dev gibi 3 fazlı bir UPS vardı, 20ms peryotlarda ve 6 küsür ms de bir Line tracking yapıp hangi hat gittiyse sadece o hatta gerilim verebiliyordu,gelde sıyırma..

burdan yola çıkarak acaba fazların biri kaybedildiğnde trafo hala gerilim üretebilsin mantığımı üretiliyor ?

OptimusPrime

3 fazda herbir gerilim arasinda 120 derece fark var. Ayni nuve üzerinde toplayip tek faz cikis almak istersen anlik olusturabilecegin manyetik alan bu uc sinyalin toplaminin bir fonksiyonu olacaktir.
Yani
sin(0)+sin(120)+sin(240)
Bu toplamda 0 verdiğinden hicbir zaman tek faz çıkış alamazsin. Mantik bu. Bu yuzden 3 fazdan tek faza gecmek icin baska fantaziler geliştirilmis.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

OptimusPrime

@ipek
Ayni şebekeden beslenip dc bara olusturuyorsan sebekenin gittiğini anlamak gayet kolaydır. Farkli bir beslemen varsa ve şebekeye basıyorsan fazin biraz onde olunca yine sebekenin gittigini anlarsin.

Helede dc baranin arkasindan 3 faz olusturuyorsan sadece tek faz surmek 2 satir koda bakar. ;D

Siyirmaya değmez  8-)
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

M.Salim GÜLLÜCE

Ancak 2 faz girip tek faz çıkmak mümkündür. Biraz kayık ta olsa tek faz sayılabilir. Birçok yük 2 faz kullanır. 380 Volt tabiri fazlar arası gerilimi ifade ettiğinden 2 faz kullanıldığında 380 volt gerilime tabi kalınacağını göz önüne almak gerekir.
Eski tip trafolu kaynak makinaları bu şekilde çalışan aygıtlardandır.

devrecii

Alıntı yapılan: HAKKITANIR - 26 Nisan 2018, 23:47:40İyi anlatamamışım biraz açayım konuyu.
3 faz girişli çalışan trafolar genelde aynı gövde üzerine imal ediliyorlar.
 
220v Normal tek yere sarılan trafoyu kastettiniz sandım  ;D

Trafonun neresine sarım sararsan sar tek faz akım alırsın.




Melih1802

Alıntı yapılan: iboibo - 27 Nisan 2018, 12:25:13220v Normal tek yere sarılan trafoyu kastettiniz sandım  ;D

Trafonun neresine sarım sararsan sar tek faz akım alırsın.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)



Yanlışın yok mu!
3 Fazlı 220 volt elde edeceksin. Giriş 3Faz çıkışta kaç volt olursa olsun 3 fazlı olacaktır.

Zoroaster

Alıntı yapılan: OptimusPrime - 27 Nisan 2018, 07:19:263 fazda herbir gerilim arasinda 120 derece fark var. Ayni nuve üzerinde toplayip tek faz cikis almak istersen anlik olusturabilecegin manyetik alan bu uc sinyalin toplaminin bir fonksiyonu olacaktir.
Yani
sin(0)+sin(120)+sin(240)
Bu toplamda 0 verdiğinden hicbir zaman tek faz çıkış alamazsin. Mantik bu. Bu yuzden 3 fazdan tek faza gecmek icin baska fantaziler geliştirilmis.

Sargilardan birisi ters sarilip sin(0)+sin(120)-sin(240) yapilsa olmuyormu?
Seytan deliginden kacti.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Zoroaster - 27 Nisan 2018, 13:57:35Sargilardan birisi ters sarilip sin(0)+sin(120)-sin(240) yapilsa olmuyormu?
Hangi türlü yaparsdanız yapın..
240° aslında -120° dir. 0° nin birisi önünde diğeri ardında olmak zorunda.
Bir çemberin içinde dönüp dururken en fazla 3 dilimden birisi kadar geriye gidebilirsiniz.