Evde/Amatör Cihaz panel baskı yöntemi keşfettim !

Başlatan Sozuak, 09 Mayıs 2018, 00:13:46

Sozuak

Uzun zamandır sıklıkla ön panel işlerini nasıl profesyonelce ve kendi başıma halledebilirim şeklinde düşünceler içinde iken bir cihazın silinen panel yazıları için araştırma yapmaya başladım. İşin hikaye kısmını boşverip neticeye geçeyim.

Elimde yazıcı olarak A4 ve A3 baskı yapabilen Epson Mürekkep püskürtmeliler mevcut. Bunlarla gayet kaliteli ve solmayan fotoğraf baskıları alabiliyorum. Nasıl yaparım da panel baskısını da bunlarla yaparım derken cescesor adıyla arattığınızda ulaşacağınız Rovi marka  ve bir çok türünü test edip kullandığım fotoğraf kağıtlarının fine art serisi altında şeffaf yapışkanlı baskı materyali satıldığını gördüm. Firmayı arayıp numune istedim. Sağolsunlar bugün yani bir gün sonra numuneler elime geçti ve baskı aldım.
Elle kolay silineceğini düşünüyordum ama http://cescesor.com/fotograf-kagidi/fineart/yapiskanli/seffaf-film-etiket-pet-0-08mm-50yp-a4.html ürününe yaptığım baskıda elle kolay silinmediğini gördüm.
Bu film tam şeffaf değil. Reklamcıların rakı beyazı dedikleri yarı opak beyaz yapışkan ince film şeklinde.
Bu şeffaf filmden alıp üzerine mürekkep püskürtmeli ile (ben standart epson mürekkebi kullanıyorum) baskı alıp tercihen yapıştırdıktan sonra üzerine de bir kat şeffaf folyo yada kendisinin baskı alınmamışından  kaplarsanız el ile silinmesi mümkün olmayan ve aşınmalara da dayanıklı yazılarınız olacaktır. Yarın akrilik vernik kaplamasını test edeceğim. Ayrıca onarım yaptığımız cihazların üzerine firma logosu içeren etiketler için de düşünüyorum. Resim çekmedim ama ilerleyen zamanlarda ekleyebilirim. Fiyat olarak uygun ve isterseniz birkaç arkası yapışkanlı fotoğraf kağıdı da mevcut. Onlardan alıp cihaz panellerine baskıdan sonra yapıştırıp şeffaf folyo ile koruyup kullanabilirsiniz.

ipek

merak ettim sakıncası olmayan,bir panel paylaşabilirmisin ?

Sozuak

Panel basmadım daha denemek için yazı bastım yarın resimlerini çeker buraya eklerim. Beyaz olan film de var numune ona da baskı alacağım. Deneme amaçlı istediğimden elimde ön panel tasarımı yada projesi yok. Fakat tek korkum silinmesi idi ki baskı güven veriyor. Kısa vadede silinecekmiş gibi durmuyor. Normalde leksan baskılar arkadan yapıldığından silinmesi mümkün değil elbette ama bu da oldukça iyi oldu beklentilerimi karşıladı. Film mürekkebi  dağıtmıyor. 1 mm yükseklikteki punto ile de baskı aldım oldukça keskin hatları var.

ipek

yıllar evvel bir makinayı kurtarabilmek için kendim yapmak zorunda kaldım,işçiler terli elcikleri ile basarlarda falso olur kaygısı ile ,arkadaşımın laminatöründe,fotograf kağıtları için üretilmiş,ultra ince UV filtre saydam kağıdını alıp halletmiştik,makina 16 yıl daha benim panelle çalıştı,geçen sene hurdaya ayırmışlar,kağıdın kodunu hatırlayamadım ,ama fotoğrafla uğraşan bir dostun varsa şu diyebilir,zira arkadaşım aramızdan ayrıldı..

RaMu

Standart A4 e baskı,
baskılı yüze enli şeffaf bant ile kaplama,
baskısız yapıştırılacak yüze çift taraflı bant,
şeklinde yapılan yöntemi denemiştim.
Klemens etiketi için yeterli oluyor ama panele gitmez sanırım.

Sizin yöntem uğraşsız, büyük boyutlarda da güzel sonuç verir diye düşünüyorum.
Arka planda yok herhalde, güzel şeyler yapılır.

Bu bahsettiğiniz etiket kağıdı diye mi geçiyor acaba?
Linke göre şeffaf etiket kağıdı denebilir belki.
Bir kırtasiyeci arkadaş var, sever böyle şeyleri, ona bir sorayım.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

TABS

Sozuak arkadaşın yaptıgı çalışma mutlaka güzel olmuştur. Aynı yöntemi 4 - 5 senedir amatörce yaptıgım cihazların ön ve arka panellerinde kullanıyorum. Yazıların üstü tekrar şeffaf folyo ile kaplandıgından zamanla ön panelde oluşan el izi veya diğer kirlerin silinmesi esnasında yazılarda silinme olmuyor. 4 - 5 sene önce kapladığım panellerdeki şeffaf folyoların rengindede (hemen hepsi markasız olarak kırtasiyecilerden alınma) şimdiye kadar bir sararma olmadı 

Fakat şimdiye kadar kullandıgım degişik marka bir çok şeffaf folyalarda  panele yapışma sorunu ortaya çıktı, şöyleki; Baskı sonrası üstü yazılı şeffaf folyoyu kutunun ön veya arka paneline yapıştırıyorum ve üstünede yine aynı folyoyu kaplıyorum ve panel kenarlarının dört bir tarafından maket bıçağı ile kesiyorum, her şey çok güzel, işçilikte iyi, görüntüde iyi ama bir zaman sonra şeffaf folyo panelin kenarlarından yer yer kalkmaya, açılmaya başlıyor. Buna kendimce bazı çözümler buldum ama bu çözümler şık durmuyor.
Kısacası folyoların yapışkanları zayıf. Yapıştımı elle bile sökülmede zor ayrılan şeffaf folyo markası bulamadım. Bazı cihazların ve başka ürünlerin üzerinde yazılı şeffaf folyaları çıkartmaya denediğimde çok zor söküldüklerini deneyimledim. Belki bunlar fabrika üretimi çıkartmalardır.
Acaba sözuak arkadaşın kullandığı markanın yapışkanlığı nasıl ? Panele yapıştırıldığında zamanla kenarlardan atma veya açılma/ayrılma yaparmı ?
Yapıştırıldığında elle zor sökülüyormu ?
 

Sozuak

Folyo konusunda özellikle araç kaplamada kullanılan tipleri kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Folyo olayı opsiyonel yani bir zorunluluk olarak önermedim zaten bu baskı malzemesini yeni ele geçirdim. Daha önce mürekkep püskürtmeliler ve lazerler için ayrı satılan projeksiyon folyosuna (ki bunlara tersten baskı alındığından önden aşınma silinme olmaz) çıktı alıp beyaz yada baskıya uyan bir renk sprey boya ile arkadan kaplama yaparsanız o da iş görür. Yıllar önce etiket vs basan bir yer tabi mürekkep püskürtmeli plotter de ama mürekkep olarak kuşe mürekkebi kullanarak leksana bu yöntem ile basıyordu. Arkasını da boyadıktan sonra çift taraflı yapışkan bantla kaplıyorlardı. Mürekkepleri matbaa mürekkebi tarzı olduğundan mürekkep püskürtmeli yazıcılarda da kullanılabilmekle birlikte eğer sürekli baskı alan biri değilseniz kafalarda kuruduğunda o kafa işe yaramaz hale geliyor. Yoksa kuşe kağıda baskı veren  yazıcılarda da kuşe mürekkebi diye kolayca bulabileceğiniz şekilde satılıyor. Kendi yazıcınıza da doldurabilirsiniz ama baskı sürekli yapılmaz ise işin maliyeti çok artıyor kafa değişimi gerektirdiğinden.

Folyo olayına gelir isek araç folyoları kırtasiyelerdeki folyolar gibi dayanıksız değildir. Bir de bunları kaplarken panelden daha büyük kesip varsa ısı tabancası yoksa saç kurutma ile gerdirip arkaya katladığınızda kenarların şeklini alır açılma yapmaz. Kenarları kaplarken de ısı ile şekillendirmede folyo yırtılmasın diye panel kenarlarınındaki keskinliği eğe ile almalısınız.

Maxim

bu şeffaf film etiketlerin beyazlarıda varmış, onlar daha iyi olmazmı ön panel etiketi için?


Sozuak

Aynı ürün sitesinde 16.30 sizin verdiğiniz 19.90. Sadece Hepsiburada da 30 TL üzeri kargo bedava olduğundan ürün meblağı artarsa  kargo bedava olduğunda daha uyguna gelebilir.

Maxim

dikkat edin hepsiburadaki A6 kağıt.


Maxim

Alıntı yapılan: Maxim - 09 Mayıs 2018, 11:11:09bu şeffaf film etiketlerin beyazlarıda varmış, onlar daha iyi olmazmı ön panel etiketi için?

bir soru daha
bunlara laser printerdan basılabilirmi?

Sozuak

#12
Sanmıyorum. Bu ürün mürekkep püskürtmeliler için. Fotoğraf kağıtlarında olduğu gibi mürekkebi içine hapsediyor özel bir kaplaması var. Biraz önce komple suyasokup ıslattım baskıyı ve en ufak akma meydana gelmedi. Kuruyunca da aynen formunu korudu. Resimlerini çektim. Öğleden sonra bir yere yükleyip bağlantısını paylaşacağım.

Beyaz olandan da numune geldi ona daha baskı yapmadım. Onu da yapıp paylaşacağım. Benim kullanım amacım aslında elimdeki Tyros2 workstation keyboardın boyalarının el ile temasla silinmiş yerleri nedeni ile kasayı komple boyadıktan sonra yazılarını nasıl yapacağım düşüncesinden kaynaklı. Sonra aklıma da bu firmadan fotoğraf kağıtları aldığım ve 1 sene zarfında baskılarda sorun olmadığından diğer ürünlerini incelemek geldi. Arayıp numune istedim çünkü büyük ihtimal A3 alacağım ve işime yarama ise 130 TL ile malzeme boşa gidecekti. Hemen gönderdiler. Tabi birkaç çeşit daha istedim.

1-Şeffaf yapışkanlı
2-Beyaz  yapışkanlı
3-Plastik fotoğraf kağıdı (yapışkansız-sert plastik dosya kapaklarındaki gibi ve röntgen filmlerinden ince)
5-Kumaş fotoğraf kağıdı
6-Fosforlu fotoğraf kağıdı.

Eğer folyo kaplanır ise parlak fotoğraf kağıdına da panel basılır. Şeffaf olan tam şeffaf değil ama lcd karakterlerini göstermede tam netlik sağlamamakla birlikte led display ve led ışıklarında iş yapar. Yine de lcd de de örnek fotoğraf koyacağım daha denemedim.

TABS

Şimdi yazdıklarınızı sırayla cevaplarsam: Araç kaplama folyaları dediğin şu oto camlarına kaplanan ve cam filmi denen ürünler, en açık tonda şeffaf olarak veya saydam olarak varmı bilemiyorum, yakından incelemedim. zor söküldüklerini tv'den görmüştüm, demekki yapışkanları çok kuvvetli, fikir olarak olabilir, inceleyip bir bakıcam.
Projeksiyon folyosuna gelince ben şuan samsung xpressM2070 laser yazıcıyı kullanıyorum. Baskılarından çok memnunum ama projeksiyon folyosuna tersden baskı yaptıgımda hangi yapıştırıcıyı yine aynı yüzeye sürüp, kaplama yapıp onu panele yapıştıracam. Benim için zor bir iş, belki yapan arkadaşlar olabilir.
leksan yöntemide zor, benim kendi imkanlarımla yapacagım bir şey degil.

Kapladıgım şeffaf folyoların kenarları kalkınca; panel kenarlarından 1/2 veya 1 cm taşacak kadar fazla kesip, dört bir taraftan panel arkasına katlayıp, katlanmış kısımları fön makinesiyle ısıttım. Bu seferde ısınan yerler büzüldü, kötü bir iş oldu.
Bunun üzerine arka tarafa katladıgım fazla kenarların iç kısımlarına çeşitli marka şeffaf yapıştırıcılar sürerek denemeler yaptım. Bazı yapıştırıcılar  baştan iyi yapıştırıyor ama zaman içinde yer yer açılıyor yada bazısı kuruduktan çok kısa bir süre sonra bütün kenarlardan açılıyor.

Çoğunlukla altınkayanın kutularını kullandıgımdan, paneller kutu içine sıkı sıkı oturduğundan, katlanan kısımlar açılsa bile pek önemli olmuyor.
Ama tam oturmaz ise veya metal kutu kapakları gibi panel ile arasında biraz boşluk varsa, katlanan arka taraftan açılan kısımların devamında panelin önüne gelen yerlerdede kısmen bombeler ve boşluklar oluşuyor.
Bütün bu sorunların hepsi yapışkan folyonun kuvvetli bir biçimde yapışmadığından oluyor.

Sozuak

Bahsettiğim folyolar araç boya koruması için olan şeffaf folyolar cam filmi değil.

Çift taraflı geniş yapışkan bantlar var ama fiyat/miktar olarak son kullanıcı temini mantıklı mı bilmiyorum.

Araç folyolarını ısıtıp bir yadan da elle gerdirip çekmeniz gerekli yoksa deforme olur. Geçmiş senelerde deneme için eğimli yüzeyleri olan araç iç trimlerinde denemiştim. 6-7 senedir duran iç folyolar var aracın için deneme tahtası gibi. Hatta aracıma orijinal teyp yerine lcd ekran+pc koyduğumda  klima ekranı ve araç bilgisayarının tuş delikleri ve lcd panel delikleri olan pcb panel yapıp üzerini folyo ile kapladım. Uzun süre de yaz kış kullandım hala evde duruyor. Tuş deliklerinden bile folyoyu kesip arkaya katladım sorun olmadı.